Кабани спустошують Зарічненщину
( 6 Votes )
Написав Editor Переглядів - 9108   
Субота, 04 липня 2009 15:38
шкоди через дикиСотні гектарів зруйнованих городів, знищені посіви зернових і налякані селяни. Українське Полісся страждає від набігів диких кабанів. У Рівненській області мешканці кількох десятків сіл ризикують залишитися без врожаю в цьому році. У лісах диких кабанів розвелось настільки багато, що їм не вистачає звичної їжі і вони йдуть шукати її ближче до населених пунктів. Захиститися від вепра селяни не можуть: відстріл кабанів - надто дороге задоволення, а в більшості лісів Полісся він і взагалі заборонений.
Однієї ночі на городі Ніни Казанчук з села Неньковичі Зарiчненського району господарював кабан. Пенсіонерка, оглянувши поруйновані посіви, вкрай засмутилася - з 15 соток недавно посадженої картоплі не вціліло нічого. Жителі села Неньковичі у розпачі. Адже через набіги вепра кожна родина втратила гектари посівів.

- Бачите, які сліди цих кабанів, і що ж тут можна буде зібрати? - бідкається Ніна Казанчук. - У минулому році посадили 15 соток, не зібрали ні картоплини. Що буде цього року до кінця? Люди плачуть і через це. Ми звертались в районну раду, в обласну, щоб вирішили питання про відстріл кабанів, але ніякого результату не добилися.
шкоди дикиТака ж ситуація і в десяткові інших сіл Зарiчненського району. Люди розставляють на городах пугала, огороджують посіви по периметру, намагаються відлякувати диких звірів запахом хлорки та дизпалива. Але кабани не відступають.
Вирішити проблему міг би відстріл диких кабанів. Зайнятися цим уже готові і селяни, і професійні мисливці. Але на захист тварин стало законодавство. Відстріл диких звірів у Мутвинському заказнику категорично заборонений. Ще п'ять років тому, за словами місцевих жителів, вепра в ближчих лісах можна було на пальцях перерахувати. І державне лісове підприємство вирішило відновлювати популяцію. Створили заказник. Тепер диких кабанів настільки багато, що їм не вистачає звичної їжі в лісах.
- На осінь не стане жолудя. Овес буде, бульба буде, то все знищать нанівець. От картоплю не зачіпають зразу, а потім уже як все посієш, посадиш і немає йому що їсти, то він пре бульбу, шукає в землі, - розказує мешканець села Новорічиця Володимир.
шкоди через дики
Працівники лісового підприємства запевняють, що шукають шляхи вирішення проблеми. Диких кабанів підгодовують кукурудзою і вівсом. Але в корені змінити ситуацію можуть тільки крайні заходи, не заперечують мисливцезнавці.
- Поголів'я кабана збільшилося і настав той час, що треба його стріляти, треба зменшувати поголів'я, - каже мисливцезнавець Зарiчненського державного лісового господарства Руслан Христич. - А зменшувати треба шляхом законним, тільки отримавши дозвіл на відстріл, отримати ліцензії, тоді можна буде регламентувати поголів'я.
Але для цього необхідно змінити статус Мутвицького заказника, кажуть районні чиновники.
- Неодноразово зверталися, щоб змінити його статус - з зоологічного зробити ботанічній, щоб дозволити цей відстріл, - пояснює заступник голови Зарічненської райдержадміністрації Володимир Ломако. - По-перше, і ліміт, і відселення цих кабанів, зменшення цієї популяції до такого мінімуму, щоб вона нормально функціонувала в цьому заказнику, який є.
Навіть якщо в цьому році обласні чиновники і приймуть рішення про зміну статусу заказника, то відстрілювати кабанів почнуть не раніше ніж через рік. Такий порядок ведення полювання, пояснюють лісники. Тим часом селяни вже починають панікувати.
- Близько 500 штук у нашому заказнику буде їх, до 400 кілограмів вони вже виросли. А далі, то вже будуть на людей кидатися, то вже буде така біда, не дай Боже. Тому що то дика звірина, - нарікає Василь Мовчун.
Кожну ніч селяни відправляються в дозор. Але без зброї убезпечити свої посіви, а головне життя, не можуть ніяк.

Автор: Інна ЧЕБЕРЯК
Источник: Рівенська газета, N 886 від 02.07.2009