Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
Знайомтесь - яструби
( 28 Votes )
Написав Ольга Яремченко Переглядів - 7854   
П'ятниця, 10 липня 2009 12:57
Accipiter_gentilis_sРозпочинаючи серію знайомств із окремими групами денних хижих птахів, наразі запрошуємо познайомитися з яструбами - найближчими і найбільш проблемними нашими сусідами з усіх пернатих хижаків, що мешкають в Україні.
Яструби - це саме та і чи не єдина група денних хижих птахів, які нападають на свійську птицю, викликаючи переполох у домашньому господарстві та завдаючи шкоди людям. Птахи ці умілі та спритні, розгледіти їх під час полювання досить складно, але впізнати можна. І не лише за характерними зовнішніми ознаками, а й за манерою поведінки, особливостями польоту, місцями існування. То ж хто і які вони - пернаті хижаки із групи яструбів?
3_Yastrub_velykyj_v_polotiВ Україні мешкає 3 види яструбів: великий, малий і коротконогий. Повсюдно поширені великий і малий яструби. Вони трапляються по всій Україні. Саме ці види яструбів зазвичай полюють на свійських і диких птахів, дрібних ссавців, завдаючи шкоди господарству. Мешкають вони в лісах. Дорослих птахів легко упізнати за характерними поперечними смугами на нижній частині тулуба. А от молодняк має не поперечні, а поздовжні бурі плями, як у канюків. Тому молодих яструбів часто плутають із канюками. Але щоб такої плутанини не траплялося, необхідно звертати увагу на політ птахів. Якщо канюки зазвичай кружляють у повітрі над відкритим простором, або високо над деревами, то яструби ніколи не кружляють на висоті. Вони літають швидко, стрімко, дуже часто серед дерев. Маневруванню між деревами сприяють короткі крила і довгий хвіст. І ще - вони спритніші за всіх інших хижаків, дуже сильні, що дає їм змогу ловити здобич, більшу за них.

 

4_Yastrub_velykyj_Dorosla_osobyna_u_polyotiЯструб великий. Його ще називають тетерев'ятник чи голуб'ятник. Це найбільший птах серед яструбів. Його тіло має довжину до 50-60 см, а розмах крил сягає 97-117 см. Птах зверху сірий, тім'я чорнувате, низ білий з сірувато-бурими поперечними смугами, восковиця і ноги жовті. Самка більша від самця і буріша. Молоді зверху бурі, низ білувато-вохристий із поздовжніми бурими плямами, які утворюють поздовжню смугастість.
Яструб великий веде осілий спосіб життя. Оселяється він у різноманітних лісах. Часто селиться поблизу людських осель. Чимале гніздо мостить на старому високому дереві. При нагоді залюбки займає гнізда інших птахів - крука, канюка, підорлика малого, шуліки чорного. Зайняте чи побудоване самостійно гніздо використовує протягом багатьох років поспіль. Самка у квітні відкладає 3-5 яєць зеленкувато-білого кольору. Насиджує їх протягом п'яти тижнів. У цей час самець приносить їй їжу, а також буває допомагає висиджувати потомство, регулярно змінюючи свою партнерку на гнізді. Пташенята у гнізді перебувають до 8 тижнів. Весь цей час батьки активно їх годують.

5_Yastrub_velykyj_Moloda_osobyna_u_polyoti

Великий яструб полює практично на всіх птахів: від дрібних горобиних до фазанів, тетеруків і навіть глушців. Часто нападає на свійську птицю, особливо на курей. Ловить також білок, кролів, молодих зайців. Не цурається і мишовидних гризунів.

Літає великий яструб дуже спритно. Полює із засідок. Ховаючись у густій кроні, птах пильнує навколо, вистежуючи жертву. Вибравши об'єкт для полювання, з'являється із засідки та нападає дуже стрімко і несподівано. Нерідко його помічають лише тоді, коли він, схопивши курку, зчинить переполох у дворі.

 

1_Yastrub_malyj_Doroslyj_sametsЯструб малий. Називають його іще перепелятник чи гороб'ятник. За зовнішнім виглядом та поведінкою дуже схожий на яструба великого. Але розміром менший, завбільшки з голуба чи галку. Довжина його тулуба не перевищує 38 см, а розмах крил сягає 60-75 см. У самця поперечні смуги низу тулуба руді, або бурі, боки голови руді. У самки поперечні смуги рудувато-бурі.

 

Птах осілий. Селиться у різноманітних лісах, гаях, а також захаращених парках і лісопарках, нерідко поряд із людьми. Зазвичай пара із року в рік тримається своєї ділянки, де влаштовує два чи більше гнізд і користується ними почергово. Гнізда мостить невисоко на дереві, але в самій гущавині, поблизу узлісся. Основою їх нерідко слугують старі гнізда припутня, сойки, іноді ворони сірої. Кладку з 4-5 голубувато-білих з бурими плямами яєць протягом п'яти тижнів насиджує самка. У цей період вона надзвичайно самовіддано захищає своє гніздо, нападаючи на ворога, зокрема й на людину, яка опинилася біля її оселі. Коли з'являються малята, самка весь час знаходиться біля них. Їжу для пташенят здобуває та приносить самець, а самка їх годує. Якщо трапляється трагедія і самка гине, пташенята також гинуть від голоду, хоча самець і приносить їм їжу.

 

2_Yastrub_malyj_Dorosla_samkaЯструб малий такий же хижий, стрімкий і верткий птах, як і великий. Він також полює на узліссях і подвір'ях із засідок, вистежуючи жертву та нападаючи зненацька і дуже стрімко. Але на відміну від великого яструба, його жертвами є переважно дрібні птахи - горобці, шпаки, перепілки. Нападає також на дроздів, галок, голубів. «Бере» і поранених слукв (вальдшнепів), куріпок. Рідше ловить дрібних гризунів.

 

Щодо яструба коротконогого, то він у нашій державі зустрічається рідко, і лише на сході, та під час міграцій у південних районах. Цей птах за розмірами і кольором оперення схожий на яструба малого, але боки голови у нього світло-сірі, а не іржасті.

На відміну від яструбів великого та малого, на птахів полює рідко. Живиться в основному мишовидними гризунами, великими комахами та ящірками.

 

Розмірковуючи про шкідливість яструбів, слід згодитися, що дійсно великий і дещо меншою мірою малий яструби заподіюють шкоду домашньому та мисливському господарству. Але при цьому дуже важливо знати, що споживаючи чимало різних птахів, вони виловлюють серед них насамперед кволих і ослаблених особин. Таким чином ці хижаки відіграють роль санітарів, запобігаючи розповсюдженню масового захворювання серед птахів і сприяючи кращому їх природному добору.

 

Приручених великих яструбів здавна використовують при полюванні на степову і лісову дичину. Їх напускають на фазанів, тетеруків, куріпок, зайців. І вони успішно справляються зі цими завданнями. Малих яструбів теж приручають і використовують під час полювання на перепілок. Полювання у парі з яструбом приносить велике задоволення та справляє незабутні враження.

 

Наостанок варто зауважити таке. Яструби надзвичайно цікаві хижі птахи. І те, що вони нападають на свійську й мисливську птицю, не є їх виною. Просто такими їх створила природа. І цим варто керуватися, коли стоїть вибір - убити чи зберегти життя яструбу.

 

Ольга Яремченко, Українське товариство охорони птахів

 

Малюнки Ігоря Землянських

 



У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися

загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com