Полювання з крикухою (підсадною качкою)
( 1 Vote )
Написав Олена Кос Переглядів - 15614   
Четвер, 23 липня 2009 16:29
полювання на пернатихМи пропонуємо Вашій увазі розповідь одного польського мисливця про його досвід полювання на качок із підсадною качкою, яку умовно назвемо крикухою.

Крикухою називають качку, яка крякаючи, принаджує селезнів на весняному полюванні. Вирощування качки-крикухи не є складним заняттям, проте, на жаль, вимагає часу, не менше року, а інколи й два роки.

Для ловів із крикухою, самої качки мало. Потрібно також мати штанину на лапку качки разом з мотузкою довжиною 2,5-3 м, якою будемо прив'язувати крикуху до палі. Кілочок разом з підставкою будуть служити своєрідним відпочинком для качки, коли вона втомиться плавати у холодній воді. Кілочок повинен бути оснащений кільцем, яке буде повертатись по колу і тим самим запобігатиме обмотуванню шнура на палю. Для транспортування качки використовуємо кошик, такий, в якому можна носити маленьких звірят і птахів. Найчастішим об'єктом полювання з крикухою є селезні качки чи крижні, їх легко вирощувати в неволі, тому найчастіше трапляються власне такі крикухи. Подібна також може бути домашня качка, найкраще підійде зі схожим пір'ям, як у крижня, кольору хакі, з білими качками краще не схрещувати. Немає значення наскільки велика крикуха, важливіше її опір'я та голос.

Крикуху потрібно відокремити від інших качок на початку березня, а якщо це рання весна, то це потрібно зробити раніше. Старіші качки, які вже мали стосунки з качуром і власних пташенят, входять у шлюбні стосунки раніше, аніж інші їхні молодші родичі. Тому з ними можна полювати під час весняного сезону, а з молодими - влітку.

Виховання крикухи варто почати з того моменту, коли качка вже має достатньо пір'я на крилах. Тоді її треба забрати від решти качок, тримати окремо з метою освоєння і звикання до мисливця. Потрібно прилаштувати на весло штанину, а саме весло забити в дно водяного резервуару. Після застосування штанини треба дати крикусі час, щоб вона звикла цього пристрою. Далі, прив'язуючи качку до палиці, що забита в землю, вона навчиться бути прив'язаною.

Наступний етап навчання після прив'язування потребує малої водойми, ставка тощо. Мета - навчити рухатись по підставці. І, звісно, під час всього навчання її треба привчити до пострілів і пересування в кошику.

Для місця полювання найкраще вибирати невеликі водойми, озерця, а інколи навіть меліоративні рови. В таких місцях крижні часто гніздуються і селезні шукають качок. На великих чи дуже швидких ріках течія може забрати стріляних птахів, відповідно це ускладнюватиме їх пошуки. Засідка мисливця має бути такою, щоб вона його ховала і одночасно дозволяла стріляти в птахів, що підлітатимуть. Курінь-сховок також потрібно підготувати заздалегідь, і замаскувати його так, аби він зовні зливався з середовищем і нічим себе не видавав. Будуючи курінь, можна використовувати підручні матеріали, які єна цій території. Це може бути тростина, очерет, вербові гілки тощо. Сучасні маскувальні намети, на жаль, пристосовані лише для одного середовища, тому варто мати їх кілька штук. Качки володіють дуже добрим зором і можуть розпізнати чужий елемент у своїх рідних місцях з великої висоти. Дивує сила, з якою крикуха привертає увагу у «жертв». Часто траплялись такі випадки, що дикі селезні сідали біля моїх качок. Що дивно, не заважали їм навіть пси, що були замкнуті в коморах і цілковитий брак води. Натомість вони ніколи не сідали, коли я був для них видимий, всупереч кряканню качок відлітали.

Більш складно замаскуватись на відкритій території, де нема можливості сховатись в чагарниках чи в місцях великої надводної рослинності, тому залишається сидіти в човні або в спеціально облаштованому місці. У будь-якому випадку потрібно замаскуватись матеріалом, який буде імітувати воду.
Найкраща пора для полювання - ранній ранок або сутінки. Вечірнє полювання має певні незручності, тому що в темряві важко знайти стріляних птахів. Крикуху висаджуємо за 10-15 м від місця сховку мисливця. Підставку на палі потрібно так розташувати, щоб вона була на поверхні води, мотузка має бути на такій глибині, аби не залишати сліду на воді. Для того, аби ефект був кращим, можна використовувати двох крикух. Їх потрібно розставити так, щоб вони не бачили одна одну. Можна також використовувати манок якщо крикуха не достатньо голосно і часто крякає. Стріляти треба в тих качурів, що підлітають або плавають на воді. Якщо качур вже у воді, то треба цілитись в шию, качка на воді є дуже брехливою і її важко застрелити. Варто також остерігатись стріляти дуже близько до крикухи, аби випадково не поранити свого «спільника», або в гіршому випадку - застрелити його.

Якщо у вам бракує крикухи, то можна її замінити на манок чи опудала. Є різні фігурки качок, виготовлені із гуми й інших матеріалів. Найкращий час для полювання з крикухою в Польщі - початок і середина квітня, в кінці квітня селезні перестають йти на приманюючи звуки.