Мисливські господарства – повернення до панства?
( 2 Votes )
Написав Editor Переглядів - 4461   
Четвер, 30 липня 2009 10:49
Мисливські господарства повернення до панстваПісля загибелі селянина з Кіровоградщини Валерія Олійника на мисливських угіддях тепер вже екс-депутата Віктора Лозінського Генпрокуратура за дорученням президента Віктора Ющенка почала перевіряти всі мисливські господарства Голованівського району. Прокурори досліджують законність процедури отримання статусу мисливського угіддя.

Виявилося, що порушення під час оформлення в користування мисливського угіддя не є поодинокими. Час від часу прокуратура опротестовує рішення про виділення землі, і повертає тисячі гектарів назад у власність державі.

Я поїхала подивитися як господарюють у мисливському господарстві недалеко біля Києва, у селі Сухолуччя, і що про тамтешнє полювання думають місцеві мешканці. Це Дніпровсько-Тетерівське мисливське господарство, яке офіційно є під впорядкуванням Кабінету міністрів.

Це мисливське господарство відоме ще тим, що тут колись полювали Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький. Час від часу, як стверджують місцеві жителі, тут можна побачити Леоніда Кравчука та Віктора Януковича.

Про них я розпитала у місцевого селянина Володимира. Чоловік розповів, що нинішні політики люблять полювати на кабана, лося, косулю та оленя. За його словами, в загін з віп-мисливцями ходять лісники. Володимир поскаржився, що місцевих туди не пускають: "Ну тому шо пани єсть пани."

Все по закону

Голова українського товариства мисливців і рибалок Микола Шуляр розповів Бі-Бі-Сі, що в Україні вільних мисливських господарств не залишилося. Понад 47 мільйонів гектарів лісу в Україні - це мисливські угіддя. Найпоширеніша схема потрапляння угідь у приватні руки - передача їх у користування тій чи іншій особі, переконаний Микола Шуляр. І додає:

"Всі угіддя вже роздані, це по закону. Для того, щоб передати іншій людині, юридичній чи фізичній особі, потрібно щоб хтось відмовився або примусово заставити передати. Можна перевірити 5 разів, зробити перевірку, знайти недоліки, і сказати шо порушуєте законодавство, і прийняти рішення про вилучення чи передати іншому користувачу."

Порушення під час передачі в користування угіддя були встановлені і у випадку із колишнім депутатом парламенту Віктором Лозінським. Претензії до його діяльності у мисливському господарстві на Кіровоградщині прокуратура висловлювала ще у 2005 році. Тоді правоохоронці встановили порушення умов догляду за угіддям і за тваринами. В суді першої інстанції у екс-депутата мисливське господарство відібрали, але потім він відсудив його назад.

Генеральна прокуратура України за дорученням президента Ющенка розпочала перевірки правочинності усіх угод про передачу мисливських господарств у користування приватним особам. Олег Кучер, начальник головного управління Генпрокуратури розповідає, що попередні перевірки підтверджують, що державні контролюючі органи фактичних власників мисливських угідь перевірками не турбують:"Договір про мисливське господарство, він фактично для особистого використання, тому що договір передбачає створення єгерської служби, яка б забезпечувала і безпеку, і охорону тварин, і цього всього нічого не робиться, а просто використовується чисто для себе. І в договорі так і пишеться, що ліцензії видаються на відстріл тварин в першу чергу цьому господарству. Іншим особам не надається, тобто передається в користування одній особі, і не здійснюється контроль, як це використання здійснюється".

Браконьєри -головний біль лісників

Директор державного Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства Микола Гордійчук погодився дати інтерв'ю лише після того, як я дала слово, що під час розмови не згадуватиму Віктора Януковича. Він ображений на журналістів, які приїздять до нього за «гарячим» сенсаціями, а не розповісти про те, як вдається виживати мисливським господарствам.

Микола Гордійчук скаржиться, що утримувати мисливське угіддя сьогодні вкрай складно: "Для того, щоб виживати мисливським господарствам, в першу чергу треба переглянути штрафні санкції, тому що браконьєри роблять свої справи, якщо за незаконне зберігання зброї - 85 гривень штрафу, і 340 гривень - адмін порушення зі сторони господарства, то це не ті гроші, які треба витрачати із державних грошей. На кожну державну гривню державних грошей треба тисячу гривень треба класти зверху, ось тоді буде порядок у лісі. Бо це не ті штрафи, за які можна розвивати мисливське господарство. А ми боролися, боремося і будемо боротися.»

Як показує практика, полювати без дозволу люди не бояться. Навіть, якщо їх спіймає єгер, викличе міліцію, і справа дійде до суду, то традиційно суд ухвалює рішення на користь браконьєра. Та й законодавство, на думку Державного комітету лісового господарства, занадто лояльне. Тому у Держлісгоспі пропонують запровадити кримінальну відповідальність за браконьєрство, а також суттєво підвищити штрафи.

За 15 років не буде на що полювати?

Що відбувається у мисливських господарствах, які офіційно є державними, а полюють у них виключно ВІП особи, погодився розповісти директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Сам він - за заборону полювання в Україні взагалі, оскільки побоюється, що інакше через 15 років не буде на кого полювати: "Лосі - чотринадцять тисяч у 91- му, зараз 4,5 тисяч, тобто - зменшення на 70%, олені - 25, зараз 17,5 тисяч - на 30%, кабани - з 60 тисяч до 43 - на 28 %, косулі 172 тисячі - зараз 126 тисяч - на 27%, зайці 1 956 000 - зараз 1 789 000 - на 9%". Про яке полювання можна стверджувати? Це офіційні дані. А не офіційні вони ще менші.

"Як скажімо полюють в господарстві президентському "Залісся" Броварський район, це резиденція президента", - розповідає Борейко. -" Ось такий приклад: зима оленям немає чого їсти, тому кожен день на якомусь там тракторі привозять сіно для оленів. Олені знають, що якщо там торохтить мотор, це привозять для них сіно. І тому, вони на цей шум на просіку виходять і чекають, наші хлопці, мисливці, працюють так. Вони сідають на джип і роз"їжджають по просіку. Торохтить мотор олені виходять на просіку, і їх вбивають".

Конфлікти між жителями сусідніх до угідь сіл та власниками мисливських господарств виникають постійно. Але як стверджують у Генеральній прокуратурі, люди із заявами до правоохоронни органів не звертаються. Тому й випадків, щоб на цій підставі у когось відібрали мисливське угіддя, на практиці не було. Те, що сталося у Кіровоградській області між екс-депутатом Віктором Лозінським та міцевим селянином Валерієм Олійником - радше виняток.

Іще одна смерть, яка сталася під час полювання. На відміну від Олійника, Євген Кушнарьов був ВІПом, і загинув під час полювання.

Нові власники на утримання угідь витрачають сотні тисяч, доларів

Як розповів Бі-Бі-Сі чільний представник Генпрокуратури Олег Кучер, за останні роки прокуратура кілька разів повертала мисливські угіддя державі в різних областях України. Однак, претензії стосувалися юридичних аспектів оформлення угідь, стверджує Олег Кучер: "По Волинськіій області є, там 10 000 га надали, і теж без погодження з усіма власниками цих угідь, там прокуратурою опротестоване рішення ради, і скасоване рішення ради про передачу земель. В Харківській області - 56 тис га, також було передано з такими самими порушеннями і було опротестовано".

У той же час, Микола Шадура з Державного комітету лісового господарства - за те, щоб мисливські угіддя перебували у приватних руках: «Мисливське господарство треба віддавати в хороші руки, як то кажуть, нормальним господарям. Мисливські угіддя повинні мати нормального господаря, заможного, який може собі дозволити вирачати кошти на охорону і відтворення мисливської фауни.»

У Держлісгоспі пояснюють свою позицію тим, що у розвиток мисливського господарства доводиться вкладати чимало грошей. За офіційними даними, на один гектар угіддя Держлісгосп вкладає 2 тисячі гривень на рік, Українське товариство мисливців та рибалок - тисячу гривень. Найбільше грошей витрачають бізнесмени - йдеться про сотні тисяч і навіть мільйони доларів. Навіть за таких витрат охочих мати в користуванні мисливське угіддя не меншає.

Джерело: Новая, 28.07.2009, 09:45