42 порушення з початку відкриття полювання на пернату дичину на Черкащині
( 0 Votes )
Написав Editor Переглядів - 16529   
Четвер, 20 серпня 2009 13:42
полювання_на_качкуЛісівниками області разом з держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища та працівниками правоохоронних органів 15 - 19 серпня поточного року проведено рейди по контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства, правил полювання під час відкриття мисливського сезону на Черкащині.

Попри роз'яснювальну роботу серед населення, проведену лісівниками, екологами та правоохоронцями області перед відкриттям полювання, все ж таки знайшлося чимало несвідомих мисливців, які проігнорували вимоги наказу Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства від 19.05.2009 №30 «Про проведення полювання у мисливський сезон 2009/2010 року» та Закону України "Про рослинний та тваринний світ".

За словами завідувача сектору мисливського господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Костянтина Костенка, за перших п'ять днів після початку мисливського сезону за порушення правил полювання вже складено 42 протоколи, 14 з яких - працівниками екологічних служб. Три протоколи складено мисливствознавцем Корсунь-Шевченківського лісгоспу Олексієм Пауковим. Крім того, вилучено три одиниці вогнепальної зброї, одну - у мисливця на території Уманського, інші дві - Золотоніського лісового господарства. Наразі ведуться розслідування щодо цих порушень.

Лісівниками, екологами та працівниками правоохоронних органів Черкаської області і надалі проводитимуться рейди-перевірки під час полювання, а порушники будуть притягуватись до відповідальності.

Тому не зайвим буде ще раз нагадати мисливцям бути самосвідомими і дотримуватись вимог природоохоронного законодавства та правил безпеки під час полювання.

Довідково

Вимоги чинного законодавства, що визначають правові засади діяльності в галузі мисливського господарства та полювання, залишаються сталими. У першу чергу, щоб займатись мисливством, необхідно мати певні документи, а саме:

  • посвідчення мисливця;
  • контрольну картку обліку добутої дичини;
  • членський квиток Українського товариства мисливців і рибалок;
  • відстрільну картку;
  • дозвіл на право насіння та зберігання мисливської зброї, до якого, до речі, повинні бути занесені і відомості про холодну зброю (ножі) та мисливських собак.

Звертаємо увагу мисливців на те, що за полювання без відповідного дозволу, у заборонених місцях або час, забороненими знаряддями або способами відповідно до статті 85 (Порушення правил використання об'єктів тваринного світу) Кодексу України про адміністративні правопорушення настає адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від двох до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу чи без такої.

За незаконне полювання на тварин, на заборонених територіях настає кримінальна відповідальність згідно із статтею 248 (Незаконне полювання) Кримінального Кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді стягнення штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

Заборонено полювати ближче, ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби та в стані алкогольного сп'яніння. Не дозволяється використовувати під час полювання штучні джерела світла, прилади нічного бачення, дзеркала для осліплення тварин, вибухові речовини, а також петлі, гачки, самостріли, ловчі ями тощо.

Джерело: Ліси Черкащини