Без вини винний?
( 4 Votes )
Написав Пустельник Переглядів - 2250   
Середа, 09 вересня 2009 13:34
Здається, ну яку небезпеку (окрім пташиного грипу звичайно), може становити дика качка для людини? А таки може, ще й яку, адже крижень – завидний трофей і в азарті іноді мисливець натискає на спусковий гачок рушниці не думаючи про наслідки. Хоча, ніде правди діти, звинувачувати у всьому прихильника Діани було б не зовсім справедливо, адже бувають випадки, від яких не застрахований жоден прихильник відпочинку з фузеєю в руках.

А саме так можна кваліфікувати випадок, що стався минулих вихідних неподалік Львова, на торфовиськах Радехівщині, що поблизук села Трійця.

Полюючи на качку львів’янин п.Б. ( 1962 року народження) зробив постріл по качці на воді і рикошетом поранив грибника, який невідомо як опинився в хащах на протилежному боці водойми.

З першого погляду, стрілець порушив  основні вимоги правил безпеки полювання, про які він знав достеменно. Це засвідчує його підпис на ліцензії на право полювання в тамтешніх угіддях.

У Положенні про порядок поводження зі зброєю, видачі ліцензій на добування мисливських тварин та проведення полювань
(затвердженого наказом Держкомлісгоспу України від 2.04.2007г. № 129, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.04.2007г. під № 389/13656), яке  розроблено у відповідності зі статтями 6, 14, 16, 17 Закону України "Про мисливському господарстві та полювання", ст. 15 Закону України "Про тваринний світ", і є загальним при здійсненні полювань в мисливських угіддях України та обов'язковим для всіх користувачів мисливських угідь, чітко сказано, що особливої обережності мисливець повинен дотримуватися при стрільбі в чагарники. Забороняється стрільба по птахам, які злітають, нижче 3 метрів на дистанції 10 метрів. Забороняється також стріляти на шум, шурхіт, по неясно видимій цілі (в тумані, сильний снігопад, сутінках та інш.).

В кущах, заростях очерету, посівах кукурудзи, соняшика, у високих бур’янах и т. інш категорично забороняється стріляти нижче зросту людини: там завжди можуть опинитися грибники, інші мисливці, худоба.

Існує й неписана важлива вимога до мисливців — уміння контролювати свій психологічний стан у відповідальний момент (виліт дичини на стрільця й інш.).

Але буває, що у мисливців, незалежно від їх волі (нервове напруження  чи від холоду), пальці самі натискають спускові гачки. Нема мисливця, з яким би таке не траплялося хоча б раз.

У неписаних правилах мисливської етики є й така вимога: якщо зроблено підранка, будь це звір або птах, мисливець повинен вжити всіх можливих заходів, щоб добрати його. Негодиться прихильнику Діани залишати поранену дичину на муки.

А схоже, на те, що у випадку, що стався на Радехівщині, саме така ситуація й була. Качка після пострілу мисливця, швидше за все, впала на воду, але оскільки це був підранок, вона плавом намагалася сховатися в очерет. Ну і що ж було робити в такому разі стрільцю? До того ж на протилежному боці   водойми не було видно людей.

Після пострілу по воді, частина шроту відбилася від неї рикошетом і полетіла далі, а з іншого боку водойми почувся зойк пораненої людини, яка шукала у хащах гриби. Треба віддати належне мисливцю, який повівся за такої ситації гідно, і зробив все аби мінімізувати наслідки свого пострілу. Стрілець надав пораненому першу допомогу і викликав карету швидкої допомоги.

Пораненим виявився мешканець села Нивиця,  пан К. (1972 року народження).

Щодо самого поранення, то воно, схоже, виявилося неважким, адже при полюванні на пернату дичину у мисливських набоях засипано дрібний шріт. Пошкоджено лише щоку гшрбиника. (Дякувати Богові, що не око.)

Як повідомив “Ратуші” Начальник ЦГЗ УМВС у Львівській області Денис Харчук, нині правоохоронні органи вирішують, як кваліфікувати цей нещасний випадок. Якщо лікарі визнають, що поранення призвело до важких наслідків ( якщо, скажімо, шротина пошкодила нерв), то стрільцю доведеться нести кримінальну відповідальна за ненавмисне нанесення травми. Якщо ж поранення – легке, то все одно, мисливець нестиме адміністративну відповідальність.

Як додав, Денис Харчук, згаданий мислвець робить нині все аби допомогти потерпілому швидше віликуватися.

Отже, пісумовуючи аналіз досить типового нещасного випадку на полюванні можна сказати про те, що з одногу боку (якщо підходити нерозібравшись до кінця), мисливець  порушив правила безпеки на ловах. А з іншого боку він нібито й не винуватий. Полювання є полювання і тут всяке трапляється.

І ще одне. Мабуть все ж таки, не треба селянам збирати гриби, там, звідки чується бахкання рушниць, аби зайвий раз не наражати себе на небезпеку бути підстреленим.