З Таксою на кабана
( 3 Votes )
Написав ПАВЕЛ ЛІСЯК - адаптація Людмила Олдак Переглядів - 3357   
Четвер, 15 жовтня 2009 23:05
таха кабанТакса має майже всі властивості, що вимагаються від доброго собаки на кабана, перш за все гучний гон, біжить „на око" і „по теплій стежці", витривалість, досконалу орієнтацію в угіддях, зручність в атаці на чорного звіра, чутливий нюх а також стійкість до болю.
Певне обмеження створює малий зріст такси у поєднанні з короткими ногами, через що вона є менш придатною у важких умовах, напр. у високому снігу, горах чи на болотистих грунтах, де мабуть варто використовувати більших і фізично сильніших собак. Проте у легших місцях лову ця «вада» стає перевагою. Кабани особливо великі ігнорують малого собаку, а безперервне обгавкуваня дає можливість точної локалізації звіра і підготовки до ефективного полювання.

Всупереч видимості, такса є дуже наполегливим гончаком, звичайно при умові, що його пропорції  пса відповідають намірам творців раси, які заклали, що проміжок від землі мусить становити біля однієї третьої висоти собаки. На жаль, часто можна побачити такси, що більше схожі на тюленя, а мисливці - спостерігаючи за їх працею подібні на карлика, який хіба що може ввійти до нори.
В загоні такси проявляють досконалий нюх. Неодноразово при сприяючому вітрі я бачив, як вони безпомилково відчували кабана, що  знаходився на відстані понад 200 метрів. Власне саме добрий вітер дозволяє таксам економити сили в загонах і дійти до звіра найкоротшою дорогою.

У зв'язку зі своєю великою самостійністю такса є швидше важким собакою до ведення. Цю рису характеру особливо видно, коли такса зникає на  термін довший, ніж тривають збори після загону. Якщо пес знає терени або загін проводиться на невеликих відстанях, то певного моменту, ні зтого ні з сього розвертається і береться до роботи підганяючи дичину під дула мисливців. Гірше, якщо ми змінюємо місце полювання на значно віддалене. Тоді варто призначити когось, хто почекає в пункті, де розпочнеться загін, або - у випадку більш досвідчених собак залишають якусь частину одягу провідника, запах якого є таксі добре відомий. Ці два методи є досить ефективними. Найменш ефективним є об'їзд угідь автомашиною в пошуку собаки.
Проблема втрати торкається в основному молодих собак і тих осіб, які рідко полюють. Старіші, більш випробувані такси громадяться на звук напр. тягача чи сигналу „кінець загону".

З Таксою на кабана

Мої такси найчастіше гинули, коли гнали звіра, а той був поранений, або потрапляли на покровавлену стежку. Як добрим слідопитам їм траплялося кілометрами йти до підранка, а коли його зупинили чи знайшли мертвого, зуміли дуже тривало пильнувати.
Один з моїх колег «таксоводів» з Чехії мав цікаву історію власне з пораненим кабаном. Під час прогулянки з собакою в своїх угіддях почув обгавкування. Як виявилося, собака вислідив пораненого вепра. Такса, категорично атакуючи, зупинила звіра. Мирослав не маючи іншого виходу вирішив залишити собаку і поїхати за 40 км до Белотіна по зброю, щоб дострілити дика. Як виявилося, рішення було правильне. Після поверненя застав собаку біля кабана і дострілив поранену тварину. На мою думку такса цього знайомого була досконалою. Я побоююсь, що справа виглядала б інакше, якби подібний випадок трапився під час колективного полювання, а кабан би йшов ще декілька кілометрів. Я думаю, що собака знайшовся б на другий, а може і третій день, а мисливці би вирішили, що він не підходить на полювання, оскільки гине.
Таксою кабанаЯ вважаю, що якщо правильно використовувати таксу-вона є чудовим помічником під час полювання на чорного звіра. Досконало надається для тих мисливців, що в тих самих місцях полювання використовують собаку раз чи два рази на тиждень. Проте всім мисливцям я дедалі частіше рекомендую інші раси, більш стійкі до фізичного навантаження. Дуже істотним є також, щоб ранішe не полювати з таксою при норах чи також на інший вид дичини, напр. косулі. Оскільки часто такі собаки у випадку відсутності кабанів в декількох загонах починають заганяти все, що рухається.