Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
Вівцебик - Ovibos moschatus /Zimmermann, 1780
( 15 Votes )
Написав Роман Борейко Переглядів - 4835   
Понеділок, 02 листопада 2009 14:22
Ovibos_moschatus_вівцебикОстанній представник так званої мамонтової фауни, що зберігся до теперішнього часу. З'явившись в Північній Євразії в кінці пліоцену (близько 2,3 млн. років назад), цей вигляд широко населяв тундро-степи Євразію, проникнувши потім і до Північної Америки.
В період розквіту мамонтової фауни тундро-степ займали велику частину території Європи, Північної Азії і більше половини материка Північної Америки. Після цього, в результаті сильного потепління, розморожування Полярного басейну, підвищення рівня океану, заболочування ґрунтів, деградації ґрунтових льодів, посилення снігопадів, поява ожеледиці і так далі - мамонтова фауна стала швидко деградувати і вимирати.
Більшість видів мамонтової фауни вимерли цілком (мамонти, волохаті носороги, коні, крупні хижаки). Чисельність вівцебиків знизилася до мінімуму. 8-9 тисяч років назад вівцебик вимер на більшій частині Північної Євразії.Ovibos_moschatus_expantion_map
Черепи останніх з цих вівцебиків, по радіо вуглецевому датуванню, мають вік близько 3000 років. Пізніше вони збереглися лише на невеликих ділянках найбільш континентальної високоширотної Канадської Арктики - на островах і материку, а потім, при подальших похолоданнях, поширилися тут і в Гренландській широті.
Таким чином, на початок ХХ століття вівцебик зберігся лише в Канадській Арктиці і Гренландії. Один з підвидів Ovibos moschatus moschatus Zimmermann - був поширений в материковій частині Канади, інший підвид - O.m.wardi Lydekker - в Гренландії і на островах Канадської Арктики.
Вигляд: Масивний, Великий, великоголовий звір.Довжина тіла 180-250см, висота в загривку 110-150см.Має довгу темно-буру шерсть, що звисає практично до землі, так що здалека тварина здається майже квадратною. Роги згинаються вниз з боків лоба, а їх кінчики заломлені догори. У самців основа рогів розширена, плоскі і на лобі утворюють ніби щит, який не завжди пробиває навіть куля.

вівцебик розповсюдження сліди біологія

Поширення: Напочатку водився по усій Арктиці, але був винищений ще первісною людиною повсюди, окрім Гренландії і канадської Арктики. Завезений з Канади на острів Врангеля і на північно-східний берег озера Таймир, де зараз живуть вже по декілька сотень голів. Мешканець горбистої арктичної тундри і полярних пустель, взимку часто пасеться в горах, де вітер здуває сніг з схилів.розповсюдження вівцебик карта
Біологічна поведінка: Тримається невеликими стадами, влітку по 3-7 голів, взимку по 10-40.
Сліди: Слід вівцебика схожий на коров'ячий, але є ширшим, внутрішні сторони копит опуклі, довжина сліду 6-10 см, ширина до 16, довжина кроку 50-75 см.
Живлення: Харчується трав'янистою рослинністю, рідше лишайниками. Вівцебик здатний знаходити корм навіть там, де на перший погляд немає нічого, окрім голих каменів і льоду.


Ovibos_moschatus_juniorРозмноження:в червні - серпні, в цей час самці влаштовують щось на зразок турнірів. Вагітність самок триває близько 9 місяців, теля (майже завжди одине) народжується в кінці квітня, харчується молоком близько року і стає дорослим у віці близько 4 років. При небезпеці вівцебики стають в коло, захищаючи потомство.
Характеристика: Кільце броньованих лобів і гострих рогів було ефективним захистом від хижаків, але проти мисливців вівцебик виявився беззахисним і був практично винищений. На Алясці зараз робляться спроби розведення вівцебика для виключно теплої шерсті.


полювання вівцебик 1 полювання в Гренладії
Ovibos_moschatus_hunting3 охота на овцебика гренландия
 



У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися

загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com