Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
Вовки - Закони вовчого життя
( 10 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 7759   
Понеділок, 23 листопада 2009 15:01

ВовкСеред представників нашої фауни вовк – найбільший хижак. Споконвічна увага людини до вовка, передовсім, обумовлена хижими нахилам цього звіра. І в наш час періодично надходять розпачливі протирічливі повідомлення з сіл про те, що були вовки, накоїли шкоди. То який же він, цей вовк?

 

Формою, розмірами тіла і забарвленням хутра дуже схожий на вівчарку, але є й відмінності. На відміну від собаки, хвіст у нього прямий, малорухомий і опущений донизу. Лобова частина голови широка, з гостро стоячими трикутними вухами. Очі солом’яні, із зеленуватим фосфоричним блиском. Тулуб і м’язова система сильно розвинуті, що свідчить про силу і витривалість звіра. Окремі особини досягають ваги 60 кг, зрідка більше.

На полювання вовки виходять, коли вже смеркається, або вже вночі і до світ сонця повертаються до свого місця перебування. За одну ніч вони в змозі наверстати дуже значну відстань. Як правило, під час переходів вовки завжди йдуть ланцюгом, ступаючи слід в слід. Стара, досвідчена вовчиця йде попереду, а батько родини замикає похід. Нині вовки мешкають майже по всій території України, хоча ще двадцять років тому вовк був відсутній в п’яти областях, в тому числі й у Вінницькій області. Встановлено два шляхи міграції вовка в угіддях нашої області: із Полісся, ці вовки мають світло-сіре забарвлення хутра, і зі степів, вони дещо менші і мають рудувате забарвлення. В період розмноження вовки влаштовують лігва, розміщуючи їх під буреломом, у густих, непрохідних лісових хащах.

Живляться ці хижаки досить різноманітною, переважно м’ясною їжею. Основою їх їжі є дикі тварини: олені, кабани, козулі, зайці, різні гризуни і свійські тварини. Цьому сірому розбійнику на добу потрібно до 4 кг кормів. У виводковий період до раціону обов’язков о входять домашні тварини. Неважко підрахувати, що протягом року один вовк потребує 1500 кг корму. Тому зрозуміло, чому таким небезпечним є перебування вовка на території інтенсивного ведення мисливського господарства. Відомі випадки, коли за один набіг вовки нищили в десятки разів більше худоби, ніж спроможні були з’їсти. Проте, незважаючи на таку зухвалість, для вовка характерний страх перед людиною. Коли з його лігва мисливці забирають вовченят, старі вовки ніколи не роблять спроби захистити їх.

Бути чи не бути вовкам – питання дуже неоднозначне. Зникнення вовків з території України, що малоймовірно в умовах сьогодення, не зашкодить генофонду в цілому. Та чи виграємо ми від цього? З позиції збереження різноманіття життя ми вовка не втратимо. Це дуже пластичний і екологічно витривалий вид. Про що можна говорити, коли вовки за одну добу здатні долати відстань від 50 до 100 км, не зважаючи на кордони держав, які межують з Україною. Коли існує загроза життю й існуванню людини, то слід враховувати в першу чергу те, що вовк – великий і небезпечний хижак. Виходячи з цього та враховуючи думку науковців і мисливствознавців, можна зробити висновок, що збереження вовків неможливе і необхідно звести його чисельність до мінімуму.

Історики підтверджують, що збільшення чисельності вовків на пов’язано з негараздами у суспільстві. 40-50 років тому в Західній та Центральній Європі, в південно-східних регіонах України вовка важко було побачити. За останні 10 років кількість вовків значно підвищилась. До 2002 року з моменту аварії на Чорнобильські АЕС кількість вовків зросла на 58,5%. До речі, вражаюча статистика: в світі щорічно від вовків гине майже 350 людей.

Досвідчені мисливствознавці починають сезон добування Вовка ще в середині квітня. І розпочинають насамперед зі збору інформації від місцевого населення, пастухів, працівників сільського господарства. Вовк - розумний і підступний хижак. Він обачно нахабний, спритний і мстивий. Володіючи високорозвиненою психікою та неабиякими здібностями аналізувати обстановку, вовк вільно себе почуває навіть в безпосередньому сусідстві з людиною. Природа серйозно попрацювала, створюючи цю тварину. Вовк має відмінний слух і зір, чудовий нюх: вовк чує дальше, ніж бачить.

Вовк швидкий і сильний, витривалий і живучий, може обходитися без їжі до семи діб підряд. Рятуючись від переслідування, здатен розвивати швидкість до 60 км на годину, а якщо небезпека близько- до 85 км. Його жорстокість вражає. Іноді зграя вовків за короткий термін часу встигає зарізати десятки, а то й сотні тварин. Потрапивши в вівчарню, вовки ріжуть овець десятками.

Закони вовчого життя суворі. Навіть по відношенню до собі подібних, які стали слабкими та неповноцінними, вовки жорстокі. Вони виганяють всіх зі своєї зграї, іноді розривають на шматки, а в голодний зимовий час – з’їдають.

Неабияка пластичність та вміння пристосовуватись до найсприятливіших умов забезпечують вовку високу стійкість проти різноманітних прийомів боротьби з ними. Сірі розбійники успішно уникають різноманітних пасток, постійно змінюючи при цьому свою поведінку. З виникненням великої кількості заказників і заповідників вовки швидко зрозуміли що й до чого, й почали їх використовувати як сховища від переслідування мисливців.

В мисливських господарствах, де підгодовують диких тварин, вовки розпочали регулярно відвідувати кормові майданчики і без особливих зусиль збирати данину, загризаючи то кабана, то оленя. Сьогодні вовки без усілякого страху пересікають залізничні й автомобільні дороги та відловлюють собак в зимовий час біля самих будівель.

Відношення до собак у вовків досить складне. З однієї сторони, вони всією душею ненавидять собак і при кожній нагоді неодмінно ловлять їх і розривають на шматки, з другої – є велика кількість прикладів, коли вовки паруються з собаками, в результаті чого з’являються такі небезпечні для нашої фауни вовко-собаки.

Під час полювання вовки завжди працюють гуртом, причому одні виконують роль загоничів, а інші знаходяться в засідці. І робиться все це усвідомлено. Там, де вовків не знищують, вони некеровано розмножуються і приносять величезну шкоду.

Вовк – моногам. Статевої зрілості самці досягають в 3, а самки в 2 роки. Граничний вік – 15-16 років. Строк вагітності у вовчиць – 62-64 дні. Молоді самки народжують 3-5 вовченят, старі – 6-8, зрідка – 10 і навіть 12. В липні вовченята покидають лігво, а в вересні їх вже привчають до полювання. До цього часу вовчі сім’ї зазвичай складаються з пари старих звірів, 3-8 молодих вовченят і 1-2 вовченят, народжених минулого року. Взимку до сім’ї приєднується ще кілька звірів. Так формуються розбійні зимові зграї, чисельність яких іноді досягає 10-12 вовків.

_____________________________

 

Про життя вовків - "Скарбниця" № 3, березень 2006 року:

Найближчим родичем собаки, символа 2006 року, є вовк. Вовк, як біологічний вид, з'явився на Землі внаслідок тривалого еволюційного процесу. Відомо, що ще на зорі виникнення людства диких тварин на земній кулі було значно більше ніж тепер. В середині минулого століття вовче населення було таке чисельне, що до боротьби з ним уряд був вимушений залучати навіть військові гарнізони. Внаслідок інтенсивного переслідування вже на початку XX століття, вовки лише зрідка зустрічалися в малодоступних місцевостях. Зростанню чисельності сприяли воєнні події. Так сталося в 1914-1920 роках, боротьба з вовком стала державною справою, згодом зона його мешкання була скорочена. Нова хвиля зростання чисельності вовка припала на роки Великої Вітчизняної війни. На кінець 60-х років кількість вовків була незначна і зберігалася на досить низькому рівні два десятиріччя. З часом боротьбі з вовком стали приділяти меншу увагу, або навіть розцінювали полювання, як розвагу мисливців. На даний час на території Прилуччини нараховується близько двадцяти особин.
Довжина тіла вовка становить 1-1,6 м., висота - близько 1 м., середня маса - 30-50 кг. Зустрічаються і більш великі особини масою до 79 кг. Вовк може пробігти за ніч 60 - 80 км. в пошуках їжі, а в разі необхідності розвиває швидкість 55 -60 км. на годину.
Вовки живуть сім'ями. Пари в них постійні, часто на все життя. Своє лігво устроюють у важко доступних місцях, краще якщо це неподалік від води. Інколи бувають випадки, що лігво знаходиться біля лісної дороги, і навіть поблизу людського житла. В квітні - травні у вовчиці народжується 4-6 сліпих вовченят, вкритих буровато-сірим пухом. Вони дуже схожі на лисенят, але відрізняються від них сірим кінчиком хвоста, у лисенят він білий. Через 1,5-2 тижні вовченята можуть бачить. Тижнів два вовчиця невідступно знаходиться біля малят, зігріваючи їх своїм теплом. В цей час вовчиці їжу приносить вовк. Приблизно півтора місяця вовченята живляться материнським молоком. Коли малята підростають обоє батьків починають добувати їм їжу. У віці 2 - З місяці вовченятам уже необхідне м'ясо. Заради безпеки вовченят вовки ніколи не полюють поряд з лігвом, а йдуть від нього на 7-10 км, а то й далі. Вовча зграя звичайно невелика й складається з батьків і вовченят поточного року, до яких приєднуються минулорічні вовченята та вовки - одинаки.
Вовки можуть 2-3 тижні голодувати. Якщо вовк дуже голодний, то він може з'їсти відразу до 10 кг м'яса, але його звичайна добова норма-2 кг. Залишки їжі може ховать у різних місцях куди пізніше повертається.
Взимку вовки ведуть бродячий спосіб життя. На пошуки здобичі виходять коли смеркне і по ночах. Полюють здебільшого на лосів та косуль. Крім великих тварин вовки поїдають зайців і багато різноманітних гризунів, якщо трапляється і птахів, нищать їхні гнізда, ловлять комах, наприклад сарану.
Вовк - хижак із складною поведінкою. Наприклад, якщо полює пара вовків, то часто один з них чатує здобич у засідці, а другий її заганяє. Полюючи взимку, вони намагаються загнати косуль або лосів на голий лід або, навпаки в глибокий сніг, де їм легше наздогнати жертву. Досить декілька днів походити по пороші по вовчих слідах, щоб переконатись наскільки злагоджені дії членів зграї та досконала їх орієнтація в просторі і часі під час пошуків майбутньої жертви. Про кмітливість вовків свідчить і те, що вони добре відрізняють мисливців від інших людей, та здібні надовго запам'ятати окремих осіб, хоча безпосереднього контакту з ними ніколи не мали. Вовче життя виглядає однотипним звучанням, але в дійсності являється для зграї джерелом інформації про знайдену здобич, наближення небезпеки і інші важливі події.
Так канадському досліднику Фарлі Моуету, в період його спостережень за життям вовчої сім'ї, поталанило зустріти ескімоса Утека, котрий вражав навіть своїх одноплемінників здібностями в розумінні вовчої мови. Від вовчого вою Утек був у захопленні. Одного разу він сказав Моуету, що вовк з пагорбів П'ятої Милі, сповістив його про проходження ескімосів через свою територію. Утек вийшовши до П'ятої Милі зустрів своїх друзів. Цей приклад свідчить про високий рівень вовчої "лінгвістики", її значення в їх житті та потенційні, можливості людини до розшифрування мови тварин.
Зараз можна по-різному оцінювати роль вовка. З однієї позиції, по тваринництву та мисливському господарству завдається шкода. З позиції збереження різноманіття життя ми можемо втратити екологічно-досконалий вид. Його місце в природі займуть здичавілі собаки і вони представлятимуть не менш серйозну загрозу для диких та свійських тварин, ніж їх дикий родич. Разом з тим відомо, що з появою в мисливських угіддях вовка здичавілі собаки приречені на першочергове винищення. Збереження вовка, як виду, можливе та необхідне за умови зведення до мінімуму негативних наслідків його діяльності.

 

 



Коментарі  

 
#1 v.kvych 08.08.2011 22:28
Цитата:
"Коли існує загроза життю й існуванню людини, то слід враховувати в першу чергу те, що вовк – великий і небезпечний хижак. Виходячи з цього та враховуючи думку науковців і мисливствознавц ів, можна зробити висновок, що збереження вовків неможливе і необхідно звести його чисельність до мінімуму."

Чисельність людського населення вже давно перевищила всі розумні межі, можливо також треба прийняти заходи по зведенню "чисельність до мінімуму"?

...враховуючи думку науковців і мисливствознавц ів... - думка суб'єктивна, тому враховувати її неможливо.
 

У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися

загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com