Перебування вовка на території інтенсивного ведення мисливського господарства – катастрофа
( 3 Votes )
Написав Станіслав Вовк, керівник прес-служби ВОУЛМГ Переглядів - 10894   
Середа, 09 грудня 2009 00:42

вовкСпоконвічна увага людини до вовка обумовлена хижими нахилами цього звіра. Це лише в мультиках він такий собі невдаха - сіроманець, який після доброї їжі може й заспівати («Щас спою!»).

Перебування вовка на території інтенсивного ведення мисливського господарства - катастрофа. Багаторічні зусилля лісівників по збільшенню поголів'я диких тварин вмить зводяться нанівець. А це - величезні фінансові втрати. Бо ж скільки років потрібно звіра підгодовувати, щоб він освоївся на даній території, охороняти. А це все - чималі кошти.

В мисливському сезоні 2009 року від реалізації ліцензій на добування диких парнокопитних тварин держпідприємства лісового господарства отримали майже 662 тис.грн. надходжень.

Серед них найбільші суми отримали: ДП «Дашівське ДЛМГ» - 270,8 тис.грн.; «Тульчинське ЛМГ» - 82,8 тис.грн.; «Крижопільське ЛГ» - 70,6 тис.грн., «Хмільницьке ЛГ» - 57,3 тис.грн.; «Гайсинське ЛГ» - 39,7 тис.грн.; «Чечельницьке ЛГ» - 39,3 тис.грн.; «Ободівське ЛМГ» - 36,9 тис.грн.

Дозволено всього добути в мисливський сезон 2009 р. оленів плямистих - 30, козуль - 317, кабанів - 263 голови.

Мисливське господарство області однозначно багато втрачає через засилля вовків, яких у Вінницькій області відстріляно: 2004 р. - 8; 2005 р. - 12; 2006 р. - 12; 2007 - 25; 2008 - 35; за 11 місяців 2009 р. - 18.

Так, на території ДП «Бершадське лісове господарство» за три останні роки відстріляні 22 вовки. Враховуючи тенденцію до постійного збільшення популяції сірого хижака, введено в господарстві заохочення: за кожного вовка - 300 грн., 10 набоїв та право позачергового отримання ліцензії на добування парнокопитних тварин.

Варто відзначити, що при будь-якому розвитку ситуації, вовк як надзвичайно пластичний й екологічно витривалий вид в природі не зникне зовсім! Але коли існує загроза життю й здоров'ю людини, коли він приносить величезні збитки, то потрібно, в першу чергу, керуватися тим, що вовк-небезпечний хижак, а не тим, чи зникне він, чи виживе. Тому чисельність сірого розбійника потрібно звести до мінімуму. Таке питання досить гостро в даний час стало і перед ДП «Ободівське ЛМГ», ДП «Бершадське ЛГ», «Крижопільське ЛГ», «Тульчинське ЛМГ» Тому прийнято рішення об'єднати зусилля мисливців даних підприємств для проведення спільних заходів по зменшенню чисельності вовка в зоні діяльності даних підприємств.