Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
Особливості біології зайця сірого (Lepus europaeus pallas, 1778)
( 46 Votes )
Написав Троцюк В.І. Переглядів - 23648   
Понеділок, 14 грудня 2009 10:50

Lepus europaeus pallasЗаєць сірий звичайний звір нашої фауни.

 

Заєць сірий має стиснуте з боків тіло, міцні й довгі задні кінцівки, пристосовані до стрибання, помітно видовжені вушні раковини. Пухнастий хвіст короткий, але добре розвинутий. Дорослий заєць досягає довжини 56 (50-75) см, з них хвіст - 9 (7,0-12,5) см. Середня маса - 3,8 (2,5-7,5) кг. хоча зустрічаються особини масою понад 7,5 кг. Пересічної маси досягає у 8-10 місяців. Самиці дещо більші від самців. Забарвлення хутра влітку буває жовто-буроватим з добре помітною чорною строкатістю, а взимку воно світліше, але ніколи не буває зовсім білим. На верхньому боці хвоста добре виявлена чорна або темна пляма. Забарвлення зайця чудово пристосоване до місця Його проживання. До прикладу, лежачого на ріллі зайця виявити дуже тяжко.

Линяє заєць сірий два рази на рік.

 

Загальний вигляд зайця сірого:

 

  • Череп великий, легкої будови, з видовженим лицевим з боків стиснутий, має добре розвинуті надочні відростки.
  • Носові кістки не розширяються в своїй передній частині.
  • Слухові капсули округлі, помітно розвинуті.
  • Кондилобазальна довжина черепа у дорослих особин 8,5-9,8 см.
  • Зубна формула: i 2/1, с 0/0. рт 3/2, т З/З - всього 28 зубів. Різці іноді бувають деформованими.

 

Заєць сірий має добре розвинуті органи чуття. Великі вушні раковини утворюють своєрідні рупори, що уловлюють ледве чутний шурхіт. Вухо (9-15 см) відігнуте наперед, значно заходить за край носа.

 

Очі розставлені по боках голови так. що кут зору досягає 300-320°, і заєць може одночасно бачити небезпеку майже з усіх боків. Вид характеризуються значною гостротою зору.

 

Не менш тонким чуттям відзначаються і органи нюху.

 

За зовнішніми ознаками визначити стать зайця складно.Способи визначення статі за особливостями поведінки і забарвлення, до прикладу, поведінка на годівлі, рухи хвостом, більше черево тощо, є недостатньо надійними. У добутого зайця стать можна визначити за статевими органами.

 

зайец-русакСтарий заєць відрізняється від молодого відсутністю хрящового горбика на променевій кістці, а також значно більшими і сильнішими задніми лапами, у порівнянні з передніми.


Заєць сірий водиться на всій території країни. Населяє відкриті степові простори, ліси й лани Лісостепу і великі лісові масиви Полісся, Карпат і Криму. В Карпатах зустрічається до 2000 м над рівнем моря; в смузі криволісся, на субальпійських луках і полонинах з високим і густим травостоем. Найчастіше зустрічається у дрібноліссі, по чагарникових заростях, по бур'янах, по долинах річок, уникаючи суцільних лісових масивів. Нір не риє. Тільки взимку, під час великих морозів, у тих районах України, де сніговий покрив досягає значної товщини, нерідко заривається глибоко в сніг, влаштовуючи собі щось подібне до справжньої нори.
Самиця виводить малят у лігві, що має вигляд неглибокої ямки в землі серед бур'янів, у густій траві або на ріллі. Парується з січня до липня, дуже плодючий. Ще в розпалі зимового сезону, наприкінці січня, в лютому, коли на полях лежить сніг, починається масовий весняний гін. Протягом року, за сприятливих умов, самиця, починаючи з березня, може дати 4 приплоди: І-й - парування до середини лютого - народження молодняку в березні; ІІ-й - парування в першій декаді квітня - народження молодняку в середині травня; III-й - парування в другій декаді травня - народження молодняку в кінці червня; IV-й -парування в перші дні липня - народження молодняку в середині вересня. В південних областях ці процеси відбуваються приблизно на два тижні раніше. У кожному приплоді самиця дає, після 6-ти тижневої вагітності, 2-4 (1-6) зрячих, вкритих шерстю зайченят. За рік може дати 7-10 зайчат, причому в першому й останньому приплодах зазвичай буває 1-2, в проміжних - 3-5 малят. Цікаво, що в зайчих зустрічається двоплідність, тобто перебування в матці двох плодів різного віку. Явище досить рідкісне. Зайчиха може знаходитись в стані тічки, хоча і не привела на світ зайчат з першого запліднення. Вона може спарюватись зразу ж після народження малят, іноді в той же день.


Маса щойно народжених малят пересічно складає 110 (94-140) г. Негайно після появи на світ, малята ссуть матір, яка, нагодувавши їх залишає лігво і тримається десь недалеко від приплоду. Раз наївшись, малята можуть тривалий час (до 4 діб) залишатися без їжі. Це пояснюється, з одного боку, високою жирністю молока самиць (до 24 %), а з іншого - його значною кількістю (до 40 г), що споживають малята за один раз. Лактація триває близько 3-х тижнів, проте на 7-10 добу після народження зайченята вже здатні споживати зелений корм. Самостійними стають через 3-4 тижні. Зайченя росте дуже швидко у місячному віці сягає 1 кг, в двохмісячному - 2 кг, що становить майже половину маси дорослої особини.
Ріст і розвиток зайця сірого значно залежить від умов навколишнього середовища і проходить у сім етапів або періодів.
Перший період - з моменту народження до початку відносної незалежності від матері (до 13-15 доби життя). У цей період малята знаходяться в тимчасових укриттях. Єдина їх їжа - материнське молоко. Ростуть малята інтенсивно, рухаються зовсім мало, у них починається зміна молочних зубів на постійні.


Другий період триває з 14-16 до 25-30 доби життя (при масі тіла 300-320 г). Малята починають поступово переходити на живлення трав'яною рослинністю, хоча молоко залишається основною їжею. У цей період продовжується заміна молочних зубів на постійні, починається інтенсивний ріст і видовження лицьової частини черепа та задніх кінцівок.
Третій період триває з 26-31 до 40 доби життя малят (при масі тіла 900-950 г). У зв'язку з завершенням лактації і переходом до самостійного життя спостерігається різке уповільнення росту і збільшення смертності молодняку.
Четвертий період починається з 41 доби і закінчується на 5-6 місяці життя тварини (при масі тіла 1500-1600 г); він супроводжується осіннім линянням і переходом на зимові корми і характеризується помірним ростом зайців. З 50-60 доби життя спостерігається збільшення смертності малят, що екологічно пов'язано з посиленням їх рухової активності. Проте, в природних умовах зайчата віком до 2 міс. частіше гинуть в сільгоспугіддях. Смертність молодняку може сягати 50-80 %.
П'ятий період триває з 5-6 до 8-9 місяця життя молодняку. До кінця цього періоду заєць досягає статевої зрілості і може брати участь у розмноженні.


Шостий період - це період зрілості і репродуктивної функціональної діяльності. У зайця сірого він починається з 9-10 місяця і за сприятливих умов продовжується до 4-5 років.


Сьомий період - це період фізіологічного старіння (з 4-5 років), коли репродуктивна здатність тварин знижується, Пересічно заєць росте до чотирьох років. Може прожити - 10-14 років, проте у природі тривалість життя здебільшого складає 1- 5 років.


Живиться заєць сірий різною рослинною їжею, характер якої змінюється за сезонами; влітку переважно травою і хлібними злаками, взимку корою молодих дерев, тоненькими гілками, бруньками та озиминою. У кормовому раціоні понад 100 видів рослин, в тому числі 30-40 зі значною частотою поїдання. Найчастіше обгризає кору яблуні, верби, глоду, осики, акації білої і дуба. Добова потреба в кормах становить 800-1000 г свіжої маси. На годівлі заєць весь час підстрибує. Виявивши небезпеку, стукає лапками, що служить сигналом небезпеки. Після цього він стає більш обережним. Заєць сірий активний уночі, на день залягає, маскуючись природним прикриттям. Перед заляганням робить 2-3 петлі і пару зв'язок, стараючись максимально заплутати сліди. Переважно уникає місць з великим снігом, а старається стрибати по своїх слідах, певною мірою також заплутуючи слід. Таким чином він деколи утворює цілі вервечки слідів. Постійного сховища не має. Переміщується своєрідними стрибками, відштовхнувшись задніми лапами виставляє їх до переду, а передніми просто перебирає під собою, тому з перебитою передньою лапою може ще подолати значну відстань. Зайці добре плавають. Не один раз траплялися випадки, коли заєць втікав від мисливців через річку. Заєць сірий веде одинокий спосіб життя. Тримається, як правило, місць свого народження. У випадку небезпеки тікає не далі, ніж на 1-3 кілометри, потім повертається назад. Зимою зайці, що живуть на підвищених місцевостях опускаються в низовини. В районі проживання заєць прокладає цілу мережу стежок. Заєць - дуже охайний звір. Любить причісувати шерсть лапками і вмиватись язиком.

 

Голос зайця - писк, дещо схожий на плач грудної дитини. Молоді  зайці кричать високим голосом, дорослі - низьким. Це своєрідний передсмертний крик, поклик допомоги. На нього збігається багато інших звірів - бродячі собаки, лиси, куни, ласки, хижі птахи. Крім крику, зайці видають ще й своєрідне бормотання: зайчиха під час гону, а заєць під час годівлі. Правда, їх чути лише на невеликій відстані.


Спить заєць з закритими очима, а з відкритими - тільки відпочиває. Для відпочинку обирає сонячне, захищене від вітру, тихе, сухе місце. Воно може бути і під деревом, кущем, в сухій траві, на ріллі чи в озимині. Під час наших спостережень найбільше зайців зустрічалося на ріллі та озимині. У високій траві ми виявляли зайця дуже рідко і тільки у тиху погоду.
За нашими спостереженнями чисельність зайців у Сокальському районі низька 9-16 особин на 1000 га угідь.
Великої шкоди поголів'ю русака завдають сільсько-господарські роботи. Під час обробітку полів гине значна частина молодняку, які спокійно лежать на полях. До того ж обробіток проводиться не одноразово.


Негативно вплив на поголів'я зайця має браконьєрство, особливо нічне полювання на автомобілях з під фар. За один такий виїзд звичайно відстрілюють 3-5 зайців.


На полюваннях в Сокальському районі, у грудні - січні 2005/2006 pp. ми спостерігали невелику кількість зайців. Ефективність полювань була низькою. Всього було добуто два зайці, які мали середні розміри. Обидва були самцями. Перший, при довжині тіла 49 см і хвоста - 7 см, мав масу 4,8 кг, другий: довжина тіла 52 см, хвоста - 9 см. а маса сягала - 5 кг.


В мисливській практиці використовується манок, який відтворює крик (писк) зайця. Ним приманюють лисів і в місцях, де їх є багато, полювання проходить досить ефективно


Хвороби зайця сірого - гельмінтози, кокцидіози, бруцельози тощо. Вороги - лис, вовк, бродячі собаки, рись, великі хижі і воронові птахи, Тільки надзвичайна гострота слуху, зору і нюху значною мірою забезпечують можливість успішно уникати постійних переслідувань численних ворогів. Багато зайців гине на полях, від сільськогосподарських машин, а також під колесами автомобілів. Заєць сірий значиться в додатку 3 - Бернської конвенції.

 

В Україні заєць сірий - найпопулярніший об'єкт полювання.

Чисельність, розселення і добування зайців-русаків (Lepus europaeus) в Україні

 

Отдых в Тайланде стает все более популярным. И это не удивительно, Тайланд - страна в которой много интересного, и такого чего нет в других странах. Горящие туры в Тайланд от туристической компании Санрайз тур позволят отлично отдохнуть в Тайланде за доступную цену. 

 



Коментарі  

 
#1 ЛЮДМИЛА ШЕВЧЕНКО 14.11.2013 17:58
про зайця
 

У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися

загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com