Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
Лань (Cervus dama Linnaeus, 1758)
( 3 Votes )
Написав Назар Мацко Переглядів - 2976   
Понеділок, 14 грудня 2009 17:33

Лань Cervus dama LinnaeusАкліматизований олень, що характеризується невеликими розмірами і своєрідними рогами. Довжина тіла 130-200 см, хвоста - 15-24 см, висота в холці - 85-110 см., маса - 45 -150 кг. Забарвлення спинної частини тіла влітку рудувато-буре. На хребті темна поздовжня смуга. Черево і внутрішні боки лап, спід хвоста і облямований чорний зад в ділянці хвоста - білі. Трапляються особини як чисто білого кольору - альбіноси, так і чорні - меланісти.

 

Линяє в травні-червні та вересні-жовтні. Роги на вершинах закінчуються вертикально поставленою лопаткою, від якої відходять пасинки. Кондилобазальна довжина черепа до 30 см. Зубна формула: і 0/3: с 0/1; рт 3/3; т 3/3 - всього 32 зуби.
Природній ареал лані охоплює країни, розташовані навколо Середземного моря, зокрема країни Південної Європи й Малої Азії. Практика розселення лані має понад 2000 років. На терени України (Галичина, Закарпаття), для розведення у вольєрах вона завозилася вже в середньовіччі. В середині XIX століття у значних кількостях її утримували в парках і лісах. У наш час лань розводиться у Вінницькій, Київській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській та деяких інших областях.

Для розведення лані придатні широколистяні і мішані ліси з густим підліском і трав'яним вкриттям, що чергуються з луками і полями.

Гін у жовтні - листопаді. Самець в період гону освіжується в спеціально зроблених ним копанках, але в болоті не купається. Хриплі хоркання, в цей час, є своєрідними голосовими проявами як самця, так і самиці. Самиці гуртуються навколо самця, проте він їх стереже далеко не з такою пильністю, як це робить олень лісовий. Місця, де найбільш інтенсивно відбувається гін, з року в рік одні й ті ж самі. Між самцями бувають шлюбні турніри.

Cervus_dama_Linnaeus

В червні самиця після 30-33 тижнів вагітності народжує одне, рідше двоє малят. Статеве дозрівання настає на другому році життя.

У природі живе до 20, а в неволі до 33 років. Новонароджене маля вже має три пари молочних різців і одну пару очних зубів (іклів). Лактація триває 3-4 місяці. Рослинну їжу починає брати в місячному віці. Молочні передкутні зуби виростають в 2-3 місяці, перший постійний кутній зуб - в 4-6, другий - в 12-14 і третій - в 18-22 місяці після народження.

Зміна молочних передкутніх на постійні зуби відбувається упродовж 24-29 місяців життя, після чого формування постійних зубів завершується.
dama_dama_artУ молодого самця перші роги, у вигляді шпильок і без розеток, починають рости вже взимку (в рік народження).

У віці 14 місяців, в серпні, очищає роги від шкіри, а скидає їх в червні, у 2-х річному віці, тобто на третьому календарному році життя. Другі роги вже мають; розетку й можуть бути у вигляді шпильок (зрідка й небажано) або з 3-4 пасинками і зачатками лопати. Другі й наступні роги скидає в травні (старий навіть наприкінці квітня), а нові - очищає в серпні - вересні. Дорослий самець має лопатоподібні роги з численними зубоподібними виростами по верху. Максимального розвитку лопати досягають у самця віком 8-11 років і, цікаво, що приблизно вік тварин можна визначити за силуетом.
Живе лань в чередах, які формуються за статтю. Вдень активніша, ніж олень і до сарни нетерпима, істотний кормовий конкурент оленя лісового. До корму невибаглива. Живиться рослинним кормом, зокрема травою, плодами, грибами; восени - буковими горіхами, жолудями, лісовими яблуками, грушами. Влітку пасеться на зрубах, лісових галявинах, луках, виходить на сільськогосподарські поля. Взимку їсть гілки дерев і чагарників (осика, ясень, верба, бруслина та ін.). До захворювань досить стійка, частіше гине від отруєння на сільськогосподарських полях. Вороги - вовк, рись, лис та бродячі собаки.

dama_dama_volier

Цей вид виступає, як цінний мисливський звір, що розводиться у лісомисливських господарствах і ця тварина навіть при значній щільності населення (40-70 і більше особин на 1000 гектарів) не завдає відчутної шкоди лісовим насадженням. Перспективний вид для розведення у вольєрах, на фермах та в зелених зонах міст і населених пунктів, а при бажанні пополювати на неї необхідно отримати ліцензію.

dama_dama_hunting

 



У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися
загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com