Браконьєрство: масштаб лиха.
( 1 Vote )
Написав Оксана ВАСИЛИК Переглядів - 8155   
П'ятниця, 05 лютого 2010 12:30
Рік розпочався, і браконьєри Львівщини не забарилися його зустріти, активно розпочавши свою згубну діяльність. За оперативною інформацією про боротьбу з порушниками правил полювання у Львівській області, станом на 11 січня цього року вже складено 15 проколів, натомість за весь минулий ріку їх було 271. Як запевнив «Ратушу» завідувач сектору мисливського господарства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Дідич, на першому плані у кожного користувача, за яким закріплені мисливські угіддя, нині -- їх охорона.
Здійснюють її, як правило, силами штатних єгерів. Окрім того, тепер в управлінні розробляють план спільних заходів із охорони мисливських угідь в області на п’ять років. Після затвердження його зі всіма правоохоронними та природоохоронними службами план набирає чинності, і, відповідно, відбуваються так звані рейдові виїзди. Здійснюють їх щонайменше тричі на тиждень.

Особливо тривожить, що розмір завданих природі збитків, який коливається від 250 грн -- за голуба до 20 тис. грн -- за лося, не дуже й лякає браконьєрів. Серед порушників є особи різного соціального стану. «Декого спонукає на ганебний вчинок скрутне фінансове становище: полюють заради м’яса, а для іншого браконьєрство просто в крові», -- пояснює ситуацію Юрій Дідич.

Як відомо, мисливці, щоб вполювати звіра, користуються не тільки рушницею, а й іншими «знаряддями»: капканами, різноманітними привадами… Цікаво, що сучасні браконьєри здебільшого не ставлять капканів, адже ця справа вимагає певного вміння. Значно простіше розкидати петлі зі сталевого тросика і таким чином просто задушити звіра.

«Бувають випадки, -- розповідає Юрій Дідич, -- коли ще й незареєстровану зброю використовують порушники правил полювання. Якось, під час відпрацювань, ми побачили у бінокль людину зі зброєю. Підійшовши ближче, щоб перевірити його, виявили, що він уже без рушниці, та й відповідних документів на полювання у нього нема. Довелося оглядати територію, щоб знайти і вилучити незареєстровану зброю».

Оксана ВАСИЛИК