Ловецтво виживає, як може
( 1 Vote )
Написав Володимир Дуда Переглядів - 4086   
Середа, 17 лютого 2010 18:34

Львівська міська організація Українського товариства мисливців та рибалокВ нинішніх кризових умовах, як і  у всій нашій державі, для ловецтва теж нелегкі часи. Особливо тривожить те, що цей здоровий спосіб відпочинку від сірої буденності життя все більше стає привілеєм для нечисленного прошарку “нових українців”, які завдяки своєму тугому гаманцю все частіше зазіхають на громадське.

Виживає, як може, й Львівська міська організація Українського товариства мисливців та рибалок. А виконувати поставлені перед нею завдання в умовах безгрошів’я все важче. Але закріплені за нею угіддя не покинуті на призволяще,
а утримуються в належному стані, про що й свідчать статичтичні дані з обліку звірини. Якщо ще кілька років тому на наших 42 тисячах гектарах зовсім небуло копитних, то тепер тут живе 18 кабанів та 42 косулі. Така чисельність дозволила навіть полювати цього сезону двох кабанів та двох козуль. Зайця маємо  - 2126.  Так, дійсно його стало трохи менше за останній рік, але це природний спад. ( До-речі, це спостерігається по всій Україні, за винятком південних областей). Є піки зростання вуханя, а є роки спаду його кількості. Це явище детально висвітлено науковцями. Але полювання на зайця  ми не закривали зовсім, тому що його у нас ще  вдосталь.

Ведеться й боротьба з шкідниками нашого мисливського господарства. За п’ять минулих років єгерською службою та рядовими мисливцями знищено 201 лисицю, 548 здичавілих собак та 326 котів, чимало ворон та соєк.

Більше нас тривожить інше. У 2012 році закінчується термін оренди угідь, за які ми платимо державі. Передбачаємо, що “грошові мішки” спробують відтяти щось і собі. А тому вже нині свідомі члени товариства, єгеря та голови первинних організацій нашого товариства проводять відповідну роботу з головами сільрад та першокористувачами земельних ділянок з тим, щоб не допустити дерибану громадських мисливських угідь.   До того ж наша організацію порядкує на цих землях майже півстоліття і має першочергове право на продовження терміну оренди. Та й господарюємо ми аж ніяк не гірше за інші міські мисливсько-рибальскі громадські товариства України.

Щоб там не казали недоброзичливці, а  багато наших рядових мисливців не лише своїм коштом, а й власною трудоучастю допомагають у заготівлі кормів для підгодівлі дичини в зимовий період. У нас є низові коликтиви, які всім складом відпрацьовують по три дні на сінокосах та заготівлі кормових віників. Купляємо у фермерів коренеплоди й зернові та відходи з них. У єгерів є склади, де все це зберігається до певного часу. В основному підгодовуємо взимку копитних, зайців та сіру куріпку, для якої будуємо шалашики. ( Ці конструкції, до речі, можна бачити прямо з автомашини, проїжджаючи по дорогах, що перетинають угіддя).

На озері Глинна Наварія, поблизу бази УТМР, де вода не вкривається кригою завдяки донним джерелам, зимує щонайменше з півтисячі диких качок, які також не голодують завдяки нашому товариству.

Для збільшення кількості дичини, звичайно, хочеться зробити більше, але багато часу нині забирають виснажливі “війни” з співкористувачами водноболотних територій, які чомусь не вважають мисливців за людей. Наприклад, вже не перший рік на озері “Лісневичі”  таке собі ТзОВ “Карпатський водограй” виживає мисливців з водойми, мотивуючи свої протизаконні дії тим, що  далекі постріли відволікають елітних відпочивальників їхньої кнайпи. Користуючись нагодою раджу нашим рядовим мисливцям полювати там не звертаючи увагу на охорону “Карпатського водграю”. Заходити на берег озера з боку поля і в разі необхідності давати відсіч, але в межах необхідної самооборони. Мисливські угіддя озера “Лісневичі” Пустомитівського району надані в користування нашому товариству рішенням обласної ради.

Несприятлива ситуація для мисливців склалась і в колись багатих на качку угіддях села Сухоріччя. Тепер вся заплава річки Полтви розпайована сільрадою поміж місцевих селян для сінокосів. Вони не дають тепер піднімати рівень води. До того ж і екологши проти того, щоб води Полтви використували для влаштування розливів. Але качва там ще подекуди є і для поліпшення заїзду автомашин наших мисливців, за кошт товариства прокладено нову дорогу від села. Проведено також і дротовий телефоний зв’язок з штатним єгерем.

Не має право УТМР  регулювати й рівень води в угіддях Волощи і там густий очерет практично забиває водну поверхню.

Звичайно деякі мисливці можуть закидати, що дичини могло б бути в нас і побільше, але тут треба брати до уваги, що наші гуддя розташовані довкола міста і постійний фактор людського турбування аж ніяк не сприяє спокою дичини, сосбливо в період виведення  нею потомства. А у довколишніх селах практично нічим не викорінити звичку селян відпускати дворових собак з прив’язі на ніч.

Щодо штатних єгерів, то їх у нас по мисливству 4 і по рибальству – 2. Вони проживають на місцях своїх обходів і їх завжди можна знайти на місці. Роботу вони ведуть і такого, як було ще років п’ять тому, браконьєрства з під фар тепер нема. Якщо тоді, скажімо, за три рейди ми ловили одного браконьєра, то тепер лише за 8 виїздів. За минулий рік на наших угіддях зловлено 6 браконьєрів.

Щоб було зрозуміло  фінансові можливості нашого товараства, то зазначимо, що за п’ять минулих років дохідна частина нашої бухгалтерії становила 351 тис грн (в тому числі й річні внески наших членів). Видатки становлять за цей жде період 325 тис грн. (З них 68 тис грн податків державі). Половина пішла на зарплатню штатним працівникам. Інша половина на господарську діяльність (придбання зарибку, кормів, матеріалів, утримання автотранспорту та інше.)

Загальна ж чисельність наших членів – 1200 чоловік. Річний внесок – 150 грн. Пільги мають частина ветеранів, інвалідів та пенсіонери.

З усіх наведених фактів та цифр можна зробити висновок про те, що ми господарюємо в міру своїх, прямо скажемо не казкових, можливостей. Але на відміну від приватних мисливських господарств нашої області, у нас полювання та риболовля залишаються доступними для пересічних львів’ян.

Володимир Дуда
голова Львівської міської Ради УТМР

Коментарі  

#13 tustan 23.02.2010 14:07
Гарно попрацювали.За пів сторічча виростили аж 18 кабанів!!
А ще крім Дуди хтось платить за аренду угіддь?

#12 Юрій Бондар 22.02.2010 18:58
Який був зміст прокладати дорогу до непереспективни х угідь. Це називається неефективне використання коштів членів товариства. Краще б купили бензин для єгерів щоб викорінити браконьєрство. Або закупити кормів, цьогорічна зима і морози знищать голодних звірів.

#11 Winston 21.02.2010 22:49
Вибори в міську раду УТМР відбудуться 27 лютого 2010 в 11 годині в приміщенні облУТМР (вул.Пасічна 141).Вхід вільний. Друзі! Прийдімо на вибори щоб не допустити фальсифікацій, адже від результатів залежить як ми будемо полювати і рибачити протягом наступних 5 років.

#10 Марко 21.02.2010 22:23
Доцарювалися УТМРівці, на рибалку вже нема куда їхати. Озера Гамаліївка і Звенигород для товариства втрачено назавжди, в Наварії риби нема, залишилося нам сидіти з вудочкою на меліоративних каналах.

#9 Соболь 21.02.2010 22:13
Вибори покриті темрявою! УТМР не має газети і як проходять виборні збори ніхто не знає. І ніхто не звітує. Дуду на телебачення, нехай розкаже!!!

#8 гість 20.02.2010 23:36
Старих комуністів - на смітник мисливсько-рибальської історії...

#7 Валентин Попов 20.02.2010 23:31
До чого тут Волоща. Угіддя Волоща в Дрогобицькому районі, рулить там Стах Кузьменко по ньому відкрито три кримінальні справи, в тому числі одна по бракоьєрству а одна по розкраданню майна товариства. Дуда мабуть не знає границь Львівського УТМР раз пише що Волоща це його. А Кузьменко вибори виграв місяць тому і ще буде 5 років рулити у нас в Дрогобичі. Очевидно ці люди хочуть бути довічно на тих керівних посадах. Що їм наші інтереси до охоти і рибалки. Ім аби кишені були повні.

#6 Андрій Винники 19.02.2010 15:00
Коло Винник і Чишок вночі з Ниви світять і стріляють, в будні дні. Єгеря не бачив ні разу. Ще чув що стріляють вночі коло Вікінга.

#5 В.Шевчук 19.02.2010 10:40
Доброго дня! Просимо щоб мисливський портал HUNTINGUKRAINE.COM - ЛОВЕЦТВО УКРАЇНИ, який фахово та неупереджено висвітлює події в галузі мисливства та рибальства, був присутнім як спостерігач від мисливської громадськості на виборчих конференціях Львівського міського та обласного УТМР, обєктивно висвітлив збори і результат. З повагою, В.Шевчук.Львів.

#4 roman67 18.02.2010 19:29
Виїзджали 2 рази на зайця, і о диво виявляється що це 2126 мисливців, а зайця й нема. Тобто виходить тих зайців дід Мазай кудись вивозить, а на таксацію повертає... про те інфляція набирає обертів, за кожну карточку чи ліцензію доведеться повертати кошти, і не тільки

#3 мисливці УТМР 18.02.2010 18:44
Брехня!!! Львівська УТМР останніми роками завалило роботу, звіра нема, рибалити теж немає де. На носі вибори голови, ми впевнені що будуть фальсифікації.

#2 Степан Мельник 18.02.2010 17:46
Я вийшов з УТМР. Я не хочу платити членські внески, які йдуть невідомо кому в кишеню. Я полював весь сезон на качок і зайців і жодного разу не бачив в угіддях єгера. Хотів купити ліцензію на кабана, мисливознавець пан Руслан сказав що нереально. А де можна посидіти з вудочкою? Озера в Звенигороді та в Гамаліївці вже не товариства, а яка там була рибалочка. Я не розумію, що робить Львівське УТМР в цілому і Дуда особисто.

#1 Pystomutu 18.02.2010 17:24
Володимир Дуда обманює членів товариства мисливців і рибаків. Каже, що зайців є 2126 штук. Ми охотилися весь сезон з гончаком, зайців у 2009 році майже не бачили. Зато по полях вночи стріляют з фарами, майже кожну ніч, їздят НИВИ і мотоциклі, підводи. Я навіть бачив що круті їздят на квадроциклі. Угіддя ніхто не охороняє, казали Наконечному щоб піти разом злапати браконьєра він не хоче каже шо то має робити екологія. На Наварії ніколи в житті не жило півтисячі качви ніхто її там ніколи не гудує. Інтересно куда він потратив 325 тисяч гривень наших грошей, най прозвітує по радіо або в газетах.