Чи потрібен мисливствознавець державі?
( 2 Votes )
Написав Стольніков Микола Іванович Переглядів - 6114   
П'ятниця, 16 квітня 2010 16:48
Чи потрібен мисливствознавець державі?В останні роки значно зріс вплив діяльності людини на природні екосистеми. Розорювання земель, осушення боліт, утворення водосховищ, знищення чагарників і лісонасаджень, інтенсивне вирубування лісів, пожежі тощо привело до скорочення природних угідь, зниження їх цінності і придатності до життєдіяльності рослинного і тваринного світу. Існуюча система і організаційна побудова мисливського господарства не повною мірою забезпечує проведення науково обґрунтованого рівня біотехнічних заходів, не завжди стимулює користувачів до охорони, відтворення і раціонального використання державного мисливського фонду.

 Слабо координується діяльність органів лісового господарства, екології і природних ресурсів, ветеринарної медицини, мисливських організацій, правоохоронних органів і органів місцевого самоврядування для покращення справ у мисливському господарстві. Гострою проблемою залишається браконьєрство, яке набуває дедалі організованого характеру.

На території Харківської області, як приклад, з майже 1300 видів рослин і 340 видів хребетних, 157 та 14, відповідно, занесено у "Червону книгу України", 106 та 31 - віднесено до категорії зникаючих, цінних і рідких і підлягають особливій охороні. Якщо за останні 5 років чисельність косулі збільшилась в 1,1 рази, кабана в 1,5 рази, оленя благородного в 1,3 рази, оленя плямистого в 2,0 рази, за той самий період чисельність зайця-русака і бабака зменшилась на 10%.

Серйозною проблемою є наявність в мисливських угіддях хижаків, щільність яких значно перевищує допустимі межі, що приводить до виникнення вогнищ сказу. Існує потенційна можливість зараження свійських тварин і людей іншими небезпечними хворобами.

Принципи використання мисливських ресурсів в Україні, де велика щільність населення і значний тиск антропогенних факторів на тварин, де майже 85% території складають сільськогосподарські угіддя, повинні бути іншими, а ведення мисливського господарства потребує особливих методів та прийомів. Так як основу мисливствознавства складають організація ведення мисливського господарства, відтворення флори і фауни в різних природно-ландшафтних зонах, охорона дичини, підвищення захисних властивостей угідь, регулювання чисельності тварин, розведення дичини, то основними задачами користувачів мисливських угідь є раціональне ведення мисливського господарства, охорона і відтворення мисливських ресурсів, охорона природи, акліматизація і реакліматизація різних корисних тварин тощо.

Раціональне використання ресурсів тваринного світу неможливе без знання досягнень мисливської науки і практики. Ефективність використання основних біотехнічних заходів залежить, в значній мірі, від знання біології диких тварин, екологічних і генетичних параметрів популяцій мисливських або рідких тварин і птахів, особливостей їх відтворення, закономірностей росту і розвитку в різні періоди життя та управління ними, методів збереження генофонду тварин і птиці, особливостей їх акліматизації та реакліматизації; наскільки досконалі знаряддя добування диких тварин, методи обробки мисливських трофеїв; наскільки уміло ми використовуємо мисливських собак тощо.

У той же час в комплексі біотехнічних заходів особливе місце займає селекційне видалення із популяції хворих тварин, які є переносниками таких хвороб, як сказ, туберкульоз, бруцельоз, сибірська виразка, проміжними господарями інших інфекційних, інвазійних захворювань, загальних для тварин і людей. На даний час мисливські господарства Харківської області відчувають суттєву нестачу фахівців мисливського господарства.

У 2007 році тільки 1,9% персоналу мали вищу освіту за фахом, 9,7% - середню спеціальну, 25,2% - вищу освіту, але не за фахом, і 45,8% загальної кількості працюючих мали тільки середню освіту. З 25 зареєстрованих районних організацій у жодній з них не працювали фахівці з вищою спеціальною освітою, 9 організацій - мали в своєму розпорядженні фахівців з середньою спеціальною освітою, а інші організації працювали без фахівців. Про яку науково обгрунтовану систему ведення мисливського господарства в межах області можна вести мову?

Дещо покращився стан речей щодо кадрового забезпечення та організації раціонального ведення мисливського господарства з 2008 року - Харківська Державна зооветеринарна академія вперше в історії України розпочала здійснювати випуск бакалаврів мисливствознавства. Частина молодих спеціалістів продовжила навчання за ОКР „Спеціаліст" та „Магістр" у інших навчальних закладах, інша - була працевлаштована в господарствах Харківської, Полтавської та інших областях України. У зв'язку з наведеним, кількість фахівців з вищою освітою, зайнятих у мисливському господарстві Харківської області, збільшилася і склала 6,5%. Але слід відмітити, що така інтенсивність ротації кадрів не може задовольнити потреби виробництва. Така ж ситуація по кадровому забезпеченню мисливських господарств склалася і в інших областях північно-східного регіону України.

І відповідь на поставлене у заголовку статті питання: «Чи потрібен мисливствознавець державі?» буде однозначною - «ТАК!».

Стольніков Микола Іванович, начальник відділу мисливського господарства та охорони праці Харківського ОУЛМГ (705-23-98)

----------

Українці, що мають приватні садиби, дачі або іншу господарку часто стикаються з проблемою купівлі необхідного інвентарю. Особливо це актуально при віддалені від великих міст. Рекомендуємо Вам звернути увагу на інтернет-магазин Моя Фазенда. Тут знайдете все необхідне, і навіть трохи більше. А ціни і якість обслуговування Вас приємно здивують.