Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
Марал - Cervus elaphus maral
( 12 Votes )
Написав Олег Хорошун Переглядів - 4588   
П'ятниця, 04 червня 2010 17:07
Марал Cervus elaphus maralХто хоча б одного разу бачив марала, не скоро забуде це горду й благородну тварину. Марал (Cervus elaphus maral) - це підвид європейського благородного оленя. Це великі і сильні звірі: зріст дорослої тварини досягає 160 см, вага - 300 - 350 кг.

 

Самки декілька дрібніші. Вовна марала буровато-сірого кольору; навесні, після линьки, вона стає рудувато-червоною. Маленькі маралята, як і оленята, плямисті. Живуть марали зазвичай невеликими групами, олень і 3-5 маралух, так званий "гарем". Між іншим, сім `ї у маралів дуже демократичні, і звичайно бажання самиці змінити гарем не викликає ніяких ексцесів.

Маралята народжуються в кінці травня - червні, і перші дні вони абсолютно безпорадні. Взагалі, маленькі марали володіють вродженою здатністю до маскування; аж до місячного віку малята не тікають від небезпеки, а причаївшись в затишному містечку може пролежати добу. Марали дуже нервові тварини; з одного боку - полохливі, з іншого - запальні і агресивні.

Молоді марали рідко грають; частіше серед них спостерігаються справжні боксерські бійки. Два оленя піднімаються на задні ноги і б'ють один одного передніми, поки більш слабкий не здається. До речі, незважаючи на значні розміри рогів (у дорослого марала вони досягають довжини до 120 см, з 5-6-у відростками по 25-30 см, і важать до 10-12 кг), марали не здатні серйозно поранити ворога або один одного. Кінці всіх довгих і гострих відростків загнуті круто вгору, і удар може бути нанесений тільки вигином рога.

Так що передні копита - зброя більш страшна. Іноді, правда, трапляється, що в силу будь-яких відхилень у маралів виростають "неправильні" роги - довгі, прямі, з гострими кінцями без розгалужень. Таких оленів мисливці і мараловоди називають "вбивцями" і негайно відстрілюють. Самиці навіть більш агресивніші, ніж самці, особливо в період виховання потомства. Розлючена маралуха цілком здатна відігнати від дитинчати росомаху, рись або вовка. Досить великі хижаки воліють не зв'язуватися з величезною агресивною самкою. Вовк або ведмідь взагалі може задавити марала, тільки загнавши його на лід струмка або річки, або в глибокий сніговий перемет, де марал безпорадний. В інших випадках хижакам простіше пошукати більш легку здобич. Найбільше марали бояться людини.

Та ж маралуха буде стояти в декількох метрах від людини, що несе її дитинча, і не вирішиться його відбити. Ледве відчувши людський запах, марали негайно мчать подалі, так що побачити полохливу тварину дуже важко. У природних умовах марали живуть у середньому 12-14 років; в неволі, оточені людської турботи, можуть дожити до 25-30 років.. Маралів і оленів утримують в умовах, максимально наближених до природних, на величезних обгороджених територіях. Полохливі тварини почувають себе так-як на волі, і в той же час вони знаходяться під пильною опікою людини. Шляхетний олень, в тому числі і марал - важливий промисловий звір, улюблений об'єкт полювання. Наприкінці XIX століття в Сибірі і на Далекому Сході щорічно вирощувалося 25 000 голів; попитом користувалися задерев'янілі роги, м'ясо, шкура. Але найбільшу цінність, як раніше, так і тепер представляють панти - молоді ріжки самців. Їх спилюють у маралів, починаючи з дворічного віку, так що від одного звіра за його життя, за найсприятливіших обставин, неможливо отримати більше 10-15 пар пантів.

 



Коментарі  

 
#1 s_kopylets 05.08.2010 11:43
Так,марал - прекрасний звір! Зустрічався з ними в горах поблизу Алма-Ати. Знаходив і скинуті роги, одного разу з 12-ма кінцями! От правда полювати на марала не довелося.
 

У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися

загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com