Радіоактивний трофей : сувора реальність
( 1 Vote )
Написав Пустельник Переглядів - 8951   
Середа, 25 серпня 2010 12:32

Радіоактивний трофей : сувора реальність.Минуло 24 роки з дня вибуху реактора Чорнобилської АЕС, але й донині природа продовжує нам мстити за це, інколи навіть через братів наших менших.

Нещодавно  у  німецьких ЗМІ з’явилося повідомлення про регулярну появу у їхніх мисливських угіддях “радіактивних” кабанів. Це не може не викликати занепокоєння у мисливців Західного регіону України, адже він набагато ближче від Чорнобиля, аніж німаки.

Прокоментувати можливість появи радіоактивних кабанів на такій відстані від Чорнобиля, ми попросили професора кафедри лісівництва Львівського Національного лісотехнічного університету України Володимира Бондаренка: ”Стосовно радіоактивного впливу на дичину, то в Україні визначено три зони, розповів п. Володимир. – Перша зона – вважається небезпечною і лови там можливі лише без подальшого використання впольованого , в другій зоні – полювання  дозволене, але з обов’язковою дозиметричною перевіркою усього добутого, і третя зона – традиційне ведення мисливського господарства. На ділі ж, дотримуються цих правил  далеко незавжди. Ці зони фактично “прив’язані” до площ радіоактивного забруднення рослин.

З огляду на те, що мисливські тварини дуже мобільні і мігрують досить багато, то поява їх на  величезних відстанях від джерел радіоактивного забруднення не виключена. Це в основному залежить від наявності кормової бази звіра.  Для кабана 400 км – не межа! До того ж Львівщина не така вже й далека від забрудненої зони Рівненщини.  У зв”язку з цим пригадується трагедія, яка трапилася кілька років тому в Чернівцях, коли у тамтешніх дітей масово випадало волосся. Цікаво, що в цей же час, працівники мисливських господарств спостерігали випадіння щетини й у місцевої популяціїї диких свиней. Науковці з Москви тоді знайшли у шкірі диків ледь не всю таблицю Мендєлєєва.

На жаль, ми вже якось звикли до цієї небепеки і применшуємо загрозу, але вона десь таки є! Якщо появу радіоактивних кабанів реєструють навіть у Німеччині, то на Львівщині вони, мабуть, таки теж є. Контроль за радіоктивним забрудненням дичини, як на мене, бажаний й у відносно безпечних зонах. Детальні дослідження в цьому плані дали б можливість зрозуміти мисливцям, де й чого чекати від цього лиха.

До того ж, зовсім необов’язково, щоб, скажімо на Львівщині, з’явилися саме Чорнобильські кабани, адже у нас в угіддях області, гадається, можуть бути радіоактивні могильники, які дістались у спадок від СРСР і про місця їх розташування ніхто і не здогадується.  

Щодо впливу радіації на самих кабанів, то існує гіпотеза, що завдяки швидкій зміні життєвого циклу, ці звірі звикли до неї. Ті тварини, що зазнали першого удару радіації, значною мірою гинули. Ті ж покоління диків, які виводилися вже за підвищеного рівня радіації, адаптувалися до неї”.

А ось, що думає з цього приводу львівський мисливець з 43-річним стажем полювання Віктор Чарномський: “Після  Чорнобильської трагедії багато хто з моїх знайомих були учасниками ліквідаціїї її наслідків. Вони туди їхали здебільшого не через свої патріотичні переконання, а через те, що там була величезна заробітня плата, і просто казкова риболовля та полювання. Після повернення до Львова вони із захопленням розповідали про те, що лови там ніхто фактично не забороняє і не лімітує. А ще вони хвалилися приготуванням усіляких мисливських страв з впольованої там дичини. Від радіації ж вони там захищалися переважно горілкою. Дехто з моїх знайомих попросився туди й вдруге. Після повернення вони знову хвалилися тим, що з ними нічого поганого не сталося. Та, як показала дійсність, вони даремно так раділи. Один з них, “згорів” за три роки і віддав Богу душу у віці
43 років. Другий, з Львівського автобату, в 36 років заробив білокрів’я, і поїхав помирати до батьків.

Вважаю, що в такому фіналі не останню роль відіграло радіактивне м’ясо впольованої там дичини. Дикі кабани не визнають ніяких зон радіації і живуть там, де  є багато корму. Звірина не знає, що таке радіація, не відчуває її і їсть те, що знайде. Потрапляючи ж в людський організм разом з м’ясом, радіоактивні елементи спричиняють внутрішнє опромінення тканин і органів, що веде до цілого букету смертельних захворювань (порушення обміну речовин, інфекційні ускладнення, лейкоз та злоякісні пухлини, променеве безплідддя, катаракта, променевий опік, променева хвороба) . Найнебезпечніші стронцій – 90 та цезій – 137 зараз в основному перебувають і прикороеневому шарі рослин, а тому легко переходять в самі рослини, що є їжою для дичини. “Радіаційної” ж культури у наших мисливців просто нема і вполювавши здобич всі, здебільшого, просто трохи випивають “на крові” та, поділивши м’ясо, радісні роз’їжджаються  по домівках. І це незважаючи на те, що існують вимоги про ветконтроль  добутого на ловах.

Побутовий радіометр – побачиш не часто, а тому, щоб хоч якось себе убезпечити від можливих радіоактивних елементів у м’ясі дичини треба знати елементарне. Суттєво знажується рівень такого забруднення при засолюванні при неоднократній зміні розсолу. Трохи менше радіаціїї в салі та жиру. Якщо їх перетопити, то майже весь цезій залишиться у шкварках. Суттєво зменшити небезпеку можна відваривши м’ясо, але з обов’язковим зливанням відвару після перших 10 хвилин кіп’ятіння.

Найбільш небепечним в цьому плані є м’ясо кабана. Трохи менше  козулі та зайця. Ще менше - лося.”

Коментарі  

#3 Link 06.10.2010 07:46
VIDEO: збільшується кількість заражених радіацією кабанів

#2 s_kopylets 02.09.2010 15:06
Мені доводилося полювати на Київському поліссі 15 років тому. Тоді ми колективом вполювали кілька кабанів, козуль та лося. М'ясо здали у Києві на експертизу на вміст радіації. Кабанятина виявилася абсолютно непригодною для споживання, козулятина на межі критичного рівня, а от лосятина містила радіації навіть менше ніж яловичина на київських ринках. Отже, висновок такий - чим ближче до земної поверхні годується тварина, тим більше вона заражена, а оскільки кабани взагали риються в землі, то й отруєні радіацією вони найбільше!
Обережно з дикою свининою!!!

#1 єгер з Карпат 25.08.2010 22:54
Ого! І не здогадався би що таке може бути з мясом диків. Мудро написано.