Іспанська монтерія: особливості, закони, традиції
( 11 Votes )
Написав vasyl Переглядів - 12555   
Середа, 16 липня 2008 18:56

1.jpgТак сталось, що я вже більше десяти років не живу на рідній батьківщині, у чарівних Карпатах, - горах, біля яких я народився, пройшло все моє дитинство та юнацькі роки. На Україні я вперше взяв у руки рушницю, відчув всю радість та ейфорію після влучного пострілу та здобуття трофею.

Вісім років полював в угіддях Івано-Франківського УТМР. Здобувши фахову освіту в Сторожинецьму технікумі - працював єгерем в одному з держлісгоспів Прикарпаття та паралельно здобував вищу освіту в Львівському лісотехнічному університеті. Однак побачивши безвихідь положення, як з фінансової, так і з етично-моральної сторони, коли браконьєри безкарно знищували виплеканих моєю працею звірів, я подався за пошуком кращої долі за кордон. Спочатку осів в Аргентині, пізніше в Іспанії, де мешкаю по сьогоднішній день та з великим задоволенням працюю єгерем в приватному угідді. Угіддя мого господаря займають площу 540 гектарів та знаходяться в чудових горах Гредос у центрі Іспанії, за 70 кілометрів від столиці країни - Мадриду. Гірський рельєф та спекотне сухе літо на більшості території півострова вплинули на підвиди звірів, які майже вдвічі менші за своїх ровесників з України. У покритих непрохідними чагарниками та кущами горах з поодинокими деревами кедра, сосни, пробкового та скального дуба чудово співіснують та дають плідне потомство кабани, олені, червоні куріпки, фазани, зайці, кролики, час від часу доводиться зустрічати борсуків та лисиць. Основними трофеями тваринами, як Ви вже напевне здогадались, тут є кабан та олень. В угідді налічується близько 400 кабанів та 20 оленів.

Кожного ранку, о восьмій годині, я, із своїми вірними помічниками спанієлями Кайрою та Чапі, сідаю у позашляховик та об’їжджаю угіддя. Обдивляюсь сітку, якою огороджена територія угіддя, слідкую за поведінкою звірів. Частенько доводиться зупинятись та ремонтувати пошкоджену браконьєрами огорожу. Після обіду я повертаюсь додому, де завантажую корми для звірів, та вирушаю на підгодовочні площадки, яких тут шість. Розкинувши корми, частенько спостерігаю за сікачами, які за ліченні хвилини цілими групами збігаються на площадку з метою поживи. Ввечері полюбляю виїхати на найбільшу гору в угідді - Альменару, з якої прекрасно проглядається вся велич та краса Центральних Кордельєрів. Люблю спостерігати за заходом сонця, слухати звуки природи, у яких зливається мелодійний спів птахів, далекі звуки дзвінків на шиї рогатої худоби, що круглорічно пасеться в горах, а інколи вдається почути і заворожуючий рев рогачів. Однак, не про це хотілось би Вам розповісти. Напевно кожному з Вас буде цікаво, як відбувається полювання закордоном, які там закони та традиції? Отже, не буду випробовувати Ваше терпіння і почну свою розповідь про типове облавне іспанське полювання - монтерію.

3.jpg

В Іспанії, як і на Україні, кожен вид полювання має свою історію, традиції та відбувається у чітко визначені законом часові рамки. Історія монтерії в горах королівства тягнеться з початку ХІІІ століття. Саме тоді іспанські аристократи започаткували типове облавне полювання з великими зграями собак та загоничами. Трофеями на монтерії здебільшого були кабани, олені та ведмеді. Цей, по праву аристократичний, спосіб полювання дозволяли собі лише заможні люди, які верхи зі списом у руках або пішки з холодною зброєю вислідковували та добували звіра. Одною із найважливіших норм закону, що регулює монтерію є добування звіра холодною зброєю з під зграї собак, для того, щоб не налякати та не поранити собак. У більшості випадків, звіра в такий спосіб добувають псярі (люди, які утримують мисливських собак у великій кількості для облавних полювань) і добутий трофей автоматично переходить у їх розпорядження. Така традиція зберігалась до початку ХVII століття. При появі вогнепальної зброї монтерія зазнала змін. Мисливців почали розставляли на високі пагорби, з яких добре проглядалось угіддя. Після цього загоничі та псярі з зграями собак (25-30 собак) гнали звіра на мисливців, задача яких зводилась до виваженого та влучного пострілу. У даний час монтерія є одним з найцікавіший та найприбутковіших видів полювань в Іспанії. Щоб на мить уявити себе у ролі іспанських аристократів, на монтерію з року в рік приїжджає все більше мисливців з закордону.

За іспанськими законами монтерію дозволяють проводити раз в рік в угідді площею не менше 500 гектарів. У випадку, коли площа угіддя значно перевищує встановлену норму – кількість облавних полювань в угідді збільшується лінійно (наприклад 2000 га – 4 монтерії в рік). Проводять полювання як у відкритих угіддях державної власності так і в приватних угіддях. Ціна такого задоволення, в залежності від кількості добутих трофеїв, коливається від 70 до 6000 євро та встановлюється мисливським колективом у державних угіддях, або власником, якщо угіддя орендується. Також власник або мисливський колектив, перед монтерією, визначаються з кількістю мисливців та собак, яких допускають до полювання, обмежують види звірів на яких буде відбуватись полювання, встановлюють ліміт здобичі на одного мисливця та загальну кількість звірів, яку можна відстріляти. Всі ці обмеження регламентуються нормами закону про полювання.

Тепер, на прикладі, розкажу Вам про цьогорічну монтерію, яка відбулось в угідді де я працюю. У цьому полюванні брало участь більше 30 мисливців, 11 псарів та близько 300 собак, 90% яких були типової іспанської породи поденко. Під час монтерії було добуто 48 кабанів, 20 з яких виявились трофейними - з іклами більше 16 сантиметрів. Але давайте про все по порядку.

6.jpg

Кожному великому полюванні в Іспанії передує серйозна та клопітка підготовка. Головним завданням цього процесу є створення якнайкращих умов для прийому, розміщення та відпочинку гостей, що приїдуть за черговою порцією мисливського азарту та адреналіну. Процес підготовки у нас розпочався за два місяці до монтерії, коли я з мисливствознавцем і трьома інженерами почали встановлювати стрічки та таблички з номерами для учасників монтерії. При визначені місця для мисливця ми обов’язково звіряли його з вимогами техніки безпеки та старались максимально наблизити його до місць переходу звіра, створюючи тим самим оптимальне поле для вдалої стрільби. Тільки після цього розпочався наступний етап підготовки – ремонт доріг та обрізання гілок, що обмежували видимість з встановлених номерів. За тиждень до монтерії, мисливствознавець привіз всіх псарів для ознайомлення з угіддям, показав їм місця випуску собак та визначив напрями їх руху. Також завчасно було підготовано транспорт та єгерів, які після закінчення полювання повинні були зібрати добуті трофеї.

Оскільки, більшість мисливців запрошених на монтерію були іспанцями та мешкали в Мадриді, зустрічати ми їх почали у день великого полювання. До 9.00 у мисливському залі зібрались всі учасники монтерії, більшість з яких були вдягнені у старовинну австрійську одежу. Далі, згідно з традицією, мисливцям було подано сніданок, після якого розпочався розиграш номерів для розміщення учасників монтерії в угідді. Паралельно з розиграшем спеціалізований підрозділ гвардії здійснював перевірку мисливських документів. Потім за роботу взялись представники лісової охорони, які в залежності від площі угіддя, виписують дозвіл на проведення монтерії для обмеженої кількості мисливців та собак. У разі несприятливих погодних умов законом забороняється видавати дозвіл на проведення монтерії. Цю норму закону ледь не використали у нашому випадку, оскільки зранку гори були вкриті густим туманом та накрапав дощ. Однак, ближче до початку полювання туман розсіявся і дозвіл на проведення монтерії все таки було виписано.

Після одержання дозволу, власник угіддя озвучив правила полювання: - дозволялось відстрілювати тільки кабанів, не більше шести на одного мисливця. Відповідно до витягнутих у розиграші номерків, було роздано конверти з картою угіддя, лініями-стежками та місцезнаходженням всіх учасників монтерії. Також у конвертах знаходилось шість яскравих стрічок для зазначення можливих місць влучних пострілів. Традиційно, перед початком монтерії, відбулась молитва за успішне полювання.

Близько десятої години єгеря та мисливствознавці за номерками учасників монтерії розпочали збирати та відвозити їх в угіддя. Мені дісталось дві лінії-стежки, на які потрібно було поставити чотири мисливці. Знайшовши свої номери, я відвіз їх у зазначені місця. Необхідно сказати, що дуже багато мисливців виїжджало на номери з своєю родиною чи друзями – для них це своєрідний спосіб сімейний відпочинок. Паралельно з мисливцями на свої номери вирушили загонщики та псярі, у спеціально обладнаних грузовиках яких налічувалось близько 300 собак. В 11.00 собак випустили в угіддя та монтерія розпочалась. Першого пострілу не довелось довго чекати. В 11.15 був добутий перший трофей. Монтерію вже нічого не могло зупинити: стрільба, крики загонщиків, робота собак - це все, що було чути впродовж чотирьох годин в угідді. Для того, щоб Вам краще було уявити собі всі особливості монтерії, наведу схематичну карту угіддя.

2.jpg

Рівно в 15.00, під гучні звуки мисливських рожків, що лунали по всьому угідді полювання завершилось. Псярі почали збирати собак. Єгеря та мисливствознавці об’їжджали номери для заповнення бланків полювання, у яких вказували кількість відстріляних звірів та загальну кількість пострілів. Мисливці за допомогою стрічок відмічали місця, де було добуто звіра і якщо відстріляний звір виявляється трофейним, мисливець зазначав його. На цьому полювання для мисливців закінчилось та їх відвезли на святковий обід. 

На протязі двох годин єгеря з помічниками збирали по горах добутих звірів та по можливості відслідковували підранків. Всіх добутих звірів звезли та розставили на головній площі для загального фото. Потім відбулось визначення найдобутливішого мисливця та кращого трофею. Переможцем виявився молодий іспанець, якого я відвозив на номер. Він добув 5 кабанів, три з яких були трофейними. Ікла найбільшого добутого ним сікача були 18,5 см. Після цього лісова служба закрила дозвіл на монтерію, у якому вказали число добутих звірів. Статистичні дані зібрані єгерями свідчили, що під час монтерії було зроблено близько 300 пострілів та добуто 48 кабанів - кожен шостий постріл був влучний. Загалом в королівстві Іспанія за сезон добувають близько 150 000 кабанів.

Далі м’ясники та таксидермісти здійснили первинну обробку трофеїв. Ветлікар взяв пробу в кабанів на трихіноз, надів на кожну тушку пластмасовий браслет з номером і погашеною датою та виписав дозволи на транспортування. Розроблені та перевірені туші кабанів погрузили у спеціальні фургони-холодильники, у яких їх доставляють до закупівельних фірм.

Звичайно, на полюванні були втрати та непередбачувані ситуації. Порушення елементарних правил техніки безпеки обернулось пораненням для одного з учасників монтерії - куля пройшла йому на виліт через руку. Сікачами було роздерто 1 собаку, 6 тяжко поранено та 4 собаки загубились в горах. Це ще раз доводить, що на великому полюванні від втрат та непередбачуваних ситуацій ніхто не застрахований.

Завершилась монтерія в невимушеній атмосфері. Учасники облави ділись враженнями, розповідали про пережиті емоції, вітали один одного з успішним полюванням.