Полювання на припутня
( 6 Votes )
Написав Андрій Гурський Переглядів - 3129   
Середа, 22 вересня 2010 19:50

Полювання на припутняПрипутень це лісовий птах. Місця ми його поселення можуть бути як змішані ліси так і лісосмуги та парки, садки. Останніми роками чисельність птаха в західній Україні значно зросла. Можливо це повязано із зміною шляхів міграції, а можливо через достатню кормову базу. Якщо раніше сільське господарство занепадало, то зарарас маємо ріст, в плані засіву польових угідь такими культурами як кукурудза, горох, просо, овес та інші зернові. Ця безперечно гарна та обережна птиця не має такої популярності для мисливця через свій кочовий спосіб життя. Його переліти на годівлю та водопій і на відпочинок змінюються в залежності від дозрівання та збору зернових на полях. Тому просто вийти і полювати на нашого героя не є можливим. Хіба натрапите на переліт випадково.

Загально відома обережність птаха зводить на нівець такі способи полювання як скрадування, виключенням є лише жировка, за умови, що прикриття з допомогою якого Ви можете підійти для вірного пострілу. На такому полюванні Вам буде заважати будь яка підружейна собака, навіть сама покладиста та слухняна. І самим вагомим аргументом в полюванні на припутня являється стрілецька підготовка самомго мисливця. Птах не подарує Вам ні секунди на роздуми. Найбільш вдалі поюванні виходять із обманами(опудалами) в місцях жирування, або на водопої.

Вдале полювання на припутня у великій мірі залежить від підготовки, почати яку потрібно із визначення маршрутів проліту птаха, визначення місць жирування та днювання. В пригоді Вам стане будь який оптичний пристрій, бінокль, монокль. Місцем жировки птаха може бути як поле де вже зібрано урожай, дисковка, грунтова дорога по якій возять зерно. Спостереження допоможуть Вам не тільки виявити маршрути проліту але і час коли птах найбільш активний. Для більшого впевнення що птах саме тут буде потрібно оглянути безпосереднє місце полювання, виявити сліди перебування припутня. Часто доводиться знаходити сизе піря та послід залишений птахами.

Наступним етапом в полюванні буде розміщення та побудова скрадка. Для його розміщення потрібно врахувати траекторію польоту пташок та зручність для проведення пострілу, положення сонця. Адже стріляти проти сонця не зручно і навіть неможливо. Ідеальним розташуванням засідки буде , коли сонце світить Вам у спину. Най ефективніші скрадки будуть біля місць жировки. Для прикладу із власних спостережень найбільш добутливі полювання із скрадки - це на узліссях, чагарниках поблизу кормового поля. Маскування на такому полюванні це 80 відсоткова запорука успіху. Решта 20 відсотків це холоднокровність і точність пострілу.

Важливою складовою успіху в даному ділі є одяг мисливця. Він не повинен вирізнятися від загально фону угідь та скрадка. Також не має сковувати стрілка в момент вскидки рушниці.
На завершення хочеться додати про боєприпаси і зброю. Найдоцільніше відстрілювати птаха в умовах західної частини україни це шротом №7 та №5 в контейнері. Набої повинні володіти достатньою кучністю та різкістю бою. Не потрібно мати спеціальну рушницю, мудрити із чоками на більш сучасній зброї. Беріть те що у Вас є. Попередньо проведіть пристрілку на 35 метрів, і впевніться що кучність і різкість бою достатня для попадання у голуба 4-6 шротин номеру яким ви збираєтесь стріляти. З власного досвіду скажу що стріляти птаха можна тоді коли ви чітко бачите на його шиї біле пір'я. І краще стріляти невелички табунці та одиночок.

Думаю, що мої спостереження стануть комусь у пригоді.
Ні пуху ні пера.

Андрій Гурський м.Рівне 

-----

В поисках охотничей удачи охотники часто много путешествуют. Для таковых пригодится возможность снятия квартиры посуточно в Киеве. Гостиничный сервис RENTHOTEL уже более десятилетия предоставляет услуги по аренде квартир в Киеве. Компания имеет все необходимое и готова предложить огромный выбор для желающих снять квартиру.

-----

Звіт з Полювання на припутня

Коментарі  

#4 ostt 24.09.2010 06:14
Шкода ту одну пару і стріляти. На З.Україні не всюда так багато припутня.
Рівенщина може похвалитися припутнем, Львівщина - менше...

#3 s_kopylets 23.09.2010 18:00
Можливо й так, але у нас, тут під Києвом, у Пущі -Водиці, я вже кілька років спостерігаю тільки одну пару. Може це і різні пари, але гніздує тут тільки одна. Чесно скажу, в мене на них, що я за ними усе літо дивлюся, рука не підніметься... Може занадто сентиментальним став під старість... :sad:

#2 Ягд 23.09.2010 15:59
Шукайте кормову базу.
Краще за все кукурудза ти горох.

#1 s_kopylets 22.09.2010 20:16
Можливо у західних областях кількість припутня і збільшилась, що, звичайно, дуже добре, а от у Києвській обл. його й тепер дуже мало.