Міжнародне свято мисливців і шанувальників природи ФЕСТИНИ ДІАНИ
( 3 Votes )
Написав ЕКО-інформ Переглядів - 7463   
Середа, 03 листопада 2010 11:35

міжнародний фестиваль мисливців та шанувальників природи Фестини ДіаниДоки ходимо по лісах і полях, Нам шляхи передбачені. Може долею, може  власною волею – Ми в мисливці посвячені.
Доки ходимо по мисливських стежках, Наче книгу шукаємо ...з трофеями з полювання вертаємо.
Доки ходимо і поки живемо, Разом топчімо озимину, Молодецькую нашу славу ловецькую Берегтимемо на всіх одну...

Бондаренко В.Д.

7 серпня, у Львові в Шевченківському гаю відбувся Перший міжнародний фестиваль мисливців та шанувальників природи "Фестини Діани". На фестиваль до Львова з’їхалися прихильники мисливства та природи з усієї України, а також з Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини.

Нарешті в Україні з часів Незалежності вперше було проведено Свято мисливців та шанувальників природи на міжнародному рівні.

Організаторами «Фестин Діани» виступили Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства та інтернет-портал HuntingUkraine.com (м.ін. Вальдемар і Людмила Олдак) за підтримки Львівської міської ради та Федерації мисливського собаківництва України.

Учасниками заходу стали близько трьох тисяч відвідувачів – це мисливці, кінологи, власники собак, сокільники, майстри імітації голосів дичини, науковці, артисти, профільні викладачі, шанувальники природи, представники мисливських господарств, туристи з України та з-за кордону тощо.

А тепер трохи детальніше про дійства, що відбувались під час проведення Фестин, та про людей, які брали в них участь.

Під час фестивалю весь час лунала мисливська музика, що давно стала невід’ємною частиною мисливської культури. Це не просто мелодія, а це сигнали, кожен з яких означає певне дійство, що відбувається у процесі полювання. Знання цих сигналів для мисливця означає, що він поважає мисливську культуру і відданий традиціям ловецтва.

Виконавцями були два музичних колективи із Польщі – «Горай» і єдиний в Україні колектив мисливської музики Прикарпатського лісогосподарського коледжу з м. Болехів.

мисливський фестиваль виставка собак мисливських порідТа який мисливський фестиваль без мисливських собак. У рамках Фестин було проведено виставку собак мисливських порід.

Організував показ собак Львівський обласний осередок Федерації мисливського собаківництва України під головуванням Рогоцького Ярослава Андрійовича.

Суддівська комісія була представлена:

Лайки – Топачевский К.П. (м. Житомир)

Тер’єри, такси – Медведєва З.Б. (м. Київ)

Гончі, хорти – Ногас А.Я. (м. Тернопіль)

Лягаві, спаніелі ...

Окрім традиційних дипломів, медалей та нагород учасників заходу чекав ще один приємний сюрприз. Мисливським господарством «Тустань» за найкращу собаку виставки (Бест ін Шоу/Best in Show) було надано унікальний приз – ліцензію на полювання на самця козулі!

Також на Фестинах можна було побачити різні майстер-класи, зокрема, по таксидермії (мистецтву збереження трофеїв) та виставку мисливських трофеїв від HuntingUkraine.com, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, МГ «Тустань» та Євротрофей.

Майстер-клас від Івана Фіцича із карпатського міста Косова, що на Івано-Франківщині, який вже не перший десяток років виготовляє вироби зі шкіри. Головна тематика завідувача майстернями кафедри дизайну відділу художніх виробів зі шкіри Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв – мисливське спорядження. Кожна його робота вирізняється характером, настроєм.

На фестивалі було представлено різьблення та художнє випалювання по дереву – пірографія від українських майстрів.

виготовлення мисливського клинкаТі, хто цікавиться холодною зброєю, могли спробувати себе в метанні ножа та наочно побачити виготовлення справжнього мисливського клинка. Тут своє вміння демонстрували ковалі – народні умільці. Вони вправлялися у виготовленні мисливських ножів з дамаської сталі за стародавніми технологіями.

Для любителів постріляти було розгорнуто віртуальний стрілецький стенд, де кожен охочий міг випробувати свою влучність у стрільбі.

Але щоб добути дичину, влучно стріляти замало, треба знати звички та поведінку тварин. Тому кожен мисливець має знати чимало про кожну тварину: де живе, чим живиться, як «розмовляє», коли розмножується тощо. На фестивалі кожен відвідувач мав змогу про це дізнатися. Було проведено майстер-клас з ваблення тварин від українських мисливців, а також показові виступи польської професійної команди з імітації реву оленя, яка неодноразово брала участь у міжнародних змаганнях.

Відвідувачі Фестивалю могли також побачити покази сучасних, як чоловічих так і жіночих колекцій мисливського одягу, модних та зручних мисливських костюмів, елегантних пальт відомої угорської фірми Zanako.

Польська фірма Makama представила біжутерію на мисливську тематику.  Це медалі, пам’ятні значки із бронзи і срібла, а також брелоки, бляшки та прикраси для жінок у вигляді обручок, сережок та підвісок зі срібла.

Не сумувала навіть малеча, для них було організовано дитячі вікторини, забави та конкурси.

І звичайно, як на полюванні без традиційною мисливської юшки та куліша – всіх охочих безкоштовно пригощали стравами мисливські польові кухні.

Коментарі організаторів Фестивалю

Людмила Олдак (інтернет-портал HuntingUkraine.com).

– Наші сусіди ­– поляки, угорці, словаки, чехи здавен проводять такі заходи щороку. Адже мисливські фестивалі існують, щоб показати дозвілля мисливців традиції і культуру, чим цікавляться і чим для них стало полювання.  Ідея створення такого фестивалю в Україні виникла давно, але такий масштабний і серйозний захід потребував підготовки. Ми готувалися майже рік і нарешті українські шанувальники мисливства отримали своє свято – фестиваль мисливських традицій і культури.

Ми не плануємо зупинятися на досягнутому. Отож, якщо «Фестини Діани» підтримають мисливці і громада, в наступному році проведемо Другий Міжнародний мисливський фестиваль більшого масштабу. Тоді вже запросимо більше учасників з України та інших країн – Росії, Білорусі, Польщі, Угорщини, Чехії, Австрії, Німеччини, Фінляндії.

Наша мета ­– за допомогою міжнародного мисливського фестивалю згуртувати людей і однодумців з України та з інших країн світу, показати, суспільству, що мисливство – це любов до природи, що це справді мистецтво. Ми хочемо змінити загальну думку про мисливців, показати, що полювання для нас – це не лише хобі, жага гонитви за дичиною, а своєрідне мистецтво з історією та культурою. Варто розуміти, що мисливці – це не лише люди, які добувають дичину, а й ті люди, які цікавляться природою та охороняють тварин.

свято мисливців ФЕСТИНИ ДІАНИ Сокільництво

Василь Бурмас (Львівське обласне управління лісового і мисливського господарства).

– Мисливські фестивалі обласного масштабу вже відбувались у Ялті та Львові, але ми вирішили піти далі й ризикнули провести перші в Україні міжнародні «Фестини Діани», щоб показати не тільки вітчизнянумисливську культуру, але й традиції наших сусідів.

На мій погляд, нам вдалося започаткувати свято мисливців в Україні. Після проведення заходу, вже наступного дня, я отримав багато дзвінків від вдячних учасників. Проте нам є над чим ще багато працювати.

Провести захід такого рівня зараз дуже складно – все переведено на комерційні рейки і без фінансової підтримки зацікавити організації в участі у фестивалі майже неможливо. Нам довелося використовувати давні гарні стосунки з місцевою владою, яка люб’язно надала нам можливість  проведення свята у Шевченківському гаю. Ми запросили мисливців, мисливські колективи, організації (ФМСУ, УТМР), мисливські господарства (МГ «Тустань») та фірми з України та з-за кордону («Занако», «Макама»), з якими нас теж об’єднує давня дружба. Дехто з заявлених учасників не зміг приїхати з різних причин, але з чогось потрібно було починати. Маємо надію, що в наступному році збільшимо якнайменше вдвічі кількість учасників і кількість відвідувачів.

Можливо, не дуже вдало було обрано час проведення, адже більшість в цей час були у відпустці. Треба спробувати провести наступний фестиваль на свято Св. Михайла в листопаді, чи змінити місце проведення, щоб відвідувачі могли одночасно спостерігати за кількома дійствами, що відбуваються одночасно. Треба також попрацювати над одягом. Адже в українських мисливців має бути свій традиційний одяг, на кшталт того, що нам демонстрували поляки та угорці.

«Фестини Діани» покликані сформувати уявлення про мисливське господарство та полювання серед громадськості. Суспільство має усвідомити, що мисливці займаються не тільки ловами. Вони ще й перші вихованці. Наприклад у мене є дві програми по зубрах, одну з яких уже виконано на державному рівні.

Необхідно проводити роз’яснювальну роботу, формувати громадську думку, що мисливці не вбивці, а люди, які мислять (слово «мисливиць» пішло від слова «мислити») перш ніж щось зробити. Саме завдяки мисливцям ще є звірина у лісі, а мисливські традиції варті того, щоб їх знали і поважали, бо культура мисливська їде з давніх часів і налічує вже кілька століть. Приклад того – український музичний колектив з  Болехівського прикарпатського лісогосподарського коледжу, що був представлений на Фестинах. Вони є чемпіонами з мисливської музики в Європі. В минулому році Україна посіла перше місце в Європі у змаганнях з імітації реву оленя.

Отож, ми маємо чим пишатись і що зберігати для наступних поколінь, а зробити це ми зобов’язані, бо це наші культура та історична спадщина.

Видавничий дом «ЕКО-інформ