Азійський хорт тази і полювання з ним (частина 6)
( 2 Votes )
Написав А. О. Слудський, переклав - Сергій Копилець Переглядів - 3254   
Понеділок, 28 лютого 2011 11:13

Продовження п'ята частина тут...

ВИХОВАННЯ ЩЕНЯТ. НАЇЗДКА МОЛОДИХ

Ще коли щенята малі (2-3 місяці) починається їхнє виховання. Легким побиттям їх відучують ганяти свійських тварин. Щоби зробити собаку чемною та слухняною – щенят привчають не кидатися до корму без дозволу господаря, коли щеня не слухає і рветься до корму, йому кричать – «фу» і злегка карають нагайкою.

Піврічних щенят привчають до нашийника та ходіння на шворі, спочатку біля ноги мисливця, потому біля коня. Коли молодий собака почне спокійно ходити на шворі поряд з конем – можна привчати його до цькування на звіра.

Молодий злісний собака починає брати звіра з першого разу, слабкого та боязкого собаку перший час краще пускати зі старим досвідченим разом. Коли собака, наздогнавши звіра бере його не по місцю (за загривок, за горло, за потилицю), треба його спеціально прицькувати. Для цього лисицю беруть за хвіст і підставляють собаці таким чином, щоби той схопив його по місцю. Бажано також, щоб мисливець привчив свого собаку подавати різні предмети, а пізніше й впольованого звіра. Для цього молодому собаці кидають якийсь м’який предмет. Коли він його схопить, собаку підзивають і спокійно предмет забирають, йому ж дають щось смачненьке і ласкаво гладять по голові. Вправи повторюють кілька разів на день поти, поки собака добре не навчиться подавати предмет. Треба стежити, щоб собака не тріпав предмет і не робив кілька хваток.

ДОГЛЯД ЗА ДОРОСЛИМ СОБАКОЮ

Чим більше тази перебуває в русі на свіжому повітрі, тим ліпше, тому собакам треба давати більше свободи, а не тримати весь час на прив’язі. Поза періодом промислу, щоб у тази не слабшали м’язи, необхідно його брати з собою під час верхових поїздок і давати собаці можливість добре пробігтися. Тази чутливі до холоду, тому з настанням холодів їх треба держати в утепленому приміщені й влаштувати теплу лежанку. При виїздах на полювання на кілька днів, крім теплої підстилки, треба мати і добру ковдру, якою накривати собаку на ніч. Собака швидко звикає до ковдри і спить під нею спокійно. Часто доводиться бачити, коли хорошого собаку господар сильно балує, дозволяє йому спати на подушках і т. п. З таким утриманням треба боротися, адже собака стає зніженою та неслухняною. Годувати дорослого собаку треба два рази на день.

На денний раціон одного тази йде: 500 гр. крупи (вівсянка, пшоно), близько 100 гр. м’яса або 200-300 гр. риби. М’ясо іноді можна заміняти кисляком.

Під час мисливського сезону, собаку ліпше годувати сирим не мороженим м’ясом або рибою. Даючи собаці тушку зайця, її слід випатрати і добре вимити з середини, оскільки зайці часто бувають заражені внутрішніми паразитами, які можуть легко перейти до собаки і сильно його виснажувати, не можна давати не варені нутрощі зайця.

ХВОРОБИ ТАЗИ

Як і всі тварини, тази можуть заслабнути на ряд захворювань. У ранньому віці вони часто хворіють на рахіт. Іноді серед собак на значній території спостерігаються епізоотії собачої чуми. Страждають тази й від глистів та інших захворювань.

ПОЛЮВАННЯ З ТАЗИ

 З тази полюють на багатьох звірів од зайців і бабаків до вовків та різних копитних включно.

ПОЛЮВАННЯ НА ЛИСИЦЬ ТА КОРСАКІВ

Кілька мисливців з собаками виїздять з тази в поле і, розтягнувшись шеренгою, рухаються на відстані кілька сотень метрів один від одного, де удень можна зустріти лисицю.

Зазвичай це – зарості бур’янів, низинки з густим травостоєм, чагарники або улоговини та яри. Собаки спущені і шукають звіра не відходячи далеко від мисливців. Серед тази є собаки, які мають добре чуття і шукають не лише зором, а й по слідах. Такі собаки особливо цінуються мисливцями. Якщо мисливець піднімає лисицю і собака її не зразу помітить, він рукою вказує на лисицю і кричить собаці «візьми». Після того, як собака побачить лисицю і пожене її мисливці скачуть мовчки. Найкращі собаки, близько піднявши лисицю, ловлять її не давши їй відбігти більш ніж на сто метрів. Так само, як на лисицю, полюють на корсака, але добувається цей звірок рідко, оскільки він веде нічний спосіб життя і вдень зазвичай ховається в норі.

Ефективність полювання з тази значно підвищується, якщо одночасно з собакою пускають беркута. За цього способу полювання, мета тази – не дати лисиці сховатися в чагарниках або очеретах, де беркут не може її взяти. Перед тим, як починати спільне полювання тази з беркутом, їх треба певний час тримати разом, щоб тварини звикли одне до одного.

З хорошим, добре вгодованим собакою, полюють два дні поспіль, потому дають йому день відпочинку, зі слабким собакою полюють через день.

Підчас промислу собак годують досхочу. Слабких собак і тих, які не шукають звіра самі, мисливці інколи беруть до себе на сідло. Помітивши звіра, мисливець показує його собаці і спускає на землю.

ПОЛЮВАННЯ НА ВОВКА

 На вовків з тази полюють мало, адже цього звіра тази бере рідко. Зазвичай за вовком пускають лише великих і сильних собак, причому, слідом за ними весь час має скакати мисливець, щоб, у разі необхідності, вчасно виручити собаку.

Якщо лисицю тази відразу хапає за шию, то на вовка вона нападає інакше. Схопивши вовка за задню ногу, вона тут же відскакує, лише після кількох таких нападів, коли вовк ослабне і злякається мисливця, що наближається, окремі собаки відважуються схопити вовка за шию, але довго тримати не можуть.

Вовка з-під них треба швидко прийняти, бо вовк може легко скалічити собаку, на великих материх звірів тази краще не пускати.

ПОЛЮВАННЯ НА ДИКИХ КОТІВ

Спеціально на котів з тази не полюють. Але там, де їх багато, під час полювання за лисицею їх ловлять попутно.

ПОЛЮВАННЯ НА ЗАЙЦІВ

На зайців полюють в «наїздку» - об’їжджаючи угіддя, де він водиться. Іноді, полюючи на зайців, тази використовують як гончу. Кількох собак пускають у зарості чагарників, мисливці ж на конях стають на заячих стежках і стріляють по звірках, що вибігають з чагарів, крім того їх ловлять і самі собаки. З одним собакою ловлять за день 5-6 зайців, за сезон до 400 штук.

ПОЛЮВАННЯ НА БОРСУКА

На борсука полюють з одним, двома або трьома собаками. День борсук зазвичай проводить у норі, тому на нього полюють у місячні ночі. Або виїздять перед світанком у ті угіддя, де вони жирують. Впійманого звіра притискають рогулькою до землі і вбивають ударом палки по носі.

ПОЛЮВАННЯ НА БАБАКА

На бабака з тази полюють рідко, не кожен тази може вполювати цього обережного звірка. Мисливець з тази підкрадається до колонії з-за горба або великих каменів, тоді мисливець показує собаці одного зі звірків, що пасуться подалі від нір. Досвідчений собака підповзає до бабака, потому зривається і блискавичним ривком ловить його.

ПОЛЮВАННЯ НА КОПИТНИХ

(Джейранів, козуль, сайгу, тау-теке, кабанів). Хороший тази легко наздоганяє козулю і важче джейранів (газелей). При полюванні на кабана з собаками до їхньої ватаги включають і тази, причому тази зазвичай бувають ватажками цілої ватаги, бо вирізняються більшою жадібністю до звіра і сильною хваткою.

Тау-теке тази заганяють на «відстій» на малодоступні скелі, де тих стріляють з гвинтівки.

З опису полювання з тази можна зробити висновок, що з цими собаками у відкритих угіддях можна добувати всіх мисливських звірів і, що полювання за багатьма з них є - одним з найбільш добутливих способів.

ВИСНОВКИ

Докладно ознайомившись з тази, можна зробити висновок, що полювання з ними є - дуже добутливим.

Тази, як порода ще добре збереглася і її можна легко відновити й розвинути у потрібному напрямку. Для цього треба:

1. Провести силами мисливствознавців повний облік та оцінку собак у районах, де тази ще є звичайними.

2. Завести для запису найліпших собак племінні книги.

3. Щорічно проводити виводки собак, складати плани в’язок, стежити за їх виконанням.

4. Заготівельникам необхідно організувати контрактацію щенят у мисливців, видаючи аванси зі спеціальних коштів.

5. Забезпечити розмноження.

6. Широко популяризувати серед мисливців полювання з тази і правильний догляд за ними.

Створення останньої якості у тази необхідно тому, що з тази доводиться полювати по чорнотропу, коли не видно слідів.

Організувати розплідники, де вести роботу по збільшенню зросту тази, відбору собак з теплішою шерстю та собак з добрим чуттям.

Автор - А. О. Слудський

Переклав - Сергій Копилець

Коментарі  

#2 s_kopylets 28.02.2011 18:44
Буду радий, коли ця праця видатного вченого біолога (зоолога) ХХ століття викличе зацікавлення наших читачів. Такі люди - вчені, як Аркадій Олександрович, заслуговують нашої щирої вдячності і не лише за цю працю, присвячену нашій улюбленій породі хортів, а й за всю його титанічну працю!
Багато є в інтернеті - читаймо

#1 Vlad_Hunter 28.02.2011 15:55
Щиро вдячний!