Дикий світ - Народжені полювати
( 3 Votes )
Написав Юрій РУДЕНКО Переглядів - 11450   
П'ятниця, 18 липня 2008 18:55

volk_tustan.jpgСцени з життя крупних хижаків наших широт можна бачити в основному з екранів телевізорів в інсценованих ситуаціях. В дійсності ж реалії виглядають трохи інакше і щоб  стати їх свідком, треба лише щоб просто пощастило. Наприклад, як це іноді буває на Сколівщині,  прямо обабіч траси Київ-Чоп між Коростовим та Козевою. Це місце сіроманці іноді використовують ну майже для показових полювань.

 Як розповів директор мисливського господарства „Тустань”Сергій Черняк, під наглядом якого й перебуває місцеве вовче плем’я, з фактами нападу хижаків на свою здобич  місцеві мешканці , приїжджі, єгеря  звісно  ж іноді стикаються, і це нормально, бо ж сірі, в принципі, й народжені для того аби полювати, а інакше вони просто не можуть жити.

 А от  наше мисливське законодавство підходить до цього неоднозначно, адже факт успішного полювання на оленя, кабана чи косулю,  має змусити  мисливське господарство знімати впольовану вовками тварину з ліміту, який призначався для відстрілу мисливцями. А це, гадається,  робити не зовсім доцільно хоча б з погляду на те, що щорічний приріст копитних визначається науковцями та мисливствознавцями якраз з урахуванням природного відбору, тобто вовчих нападів.

tustan12.jpg Що стосується місць проведення вовчих полювань, то сіроманці  вибирають їх в залежності від пори року і проявляють при цьому диявольску винахідливість. Але завжди намагаються загнати здобич туди, де в неї буде обмаль місця для маневру та оборони. Якщо взяти, скажімо вище згадану трасу Київ-Чоп, то сірі  навчились використовувати для успішного завершення погоні інженерну споруду -  високу залізобетонну опорну стінку, яка розділяє річку та дорогу,  для того, аби зіштовхнути  оленя чи кабана  вниз, на гостре річкове каміння з тим, щоб тварина якомога  важче травмувалася і її легше було дорізати. Загнавши здобич в річку та оточивши її , зграя починає так би мовити “закручувати” оленя, намагаючись розосередити його увагу і, вловивши момент, вожак робить рішучий кидок. При цьому він намагається не потрапити під  удар рогами, іклом чи копитом. Після того, як жертві завдано больового шоку, приєднуються до атаки й інші. Оджнозначно  ж смертельною слід вважати хватку за горло. Мабуть, саме про такий випадок кажуть, що кров тече рікою.

 Звісно ж така сцена не для слабкодухих і пересічній людині може здатися дуже жорстокою. Та занадто драматизувати її все ж не треба, бо вона споконвічна і це  фактично те саме, коли людина приходить до магазину чи на базар купити собі їжу. Все зрозуміло, адже одним повітрям ситий не будеш.

 Тут також треба зазначити, що зазвичай  частина м’яса свіжозарізаної вовками дичини не пропадає, а йде до столу кмітливих місцевих мешканців. Ну, і в цьому теж нема нічого поганого, якщо дотримуватися  тривалого високотемпературного режиму під час приготування свіжини.  Ну, і до того ж, ще сам Господь велів ділитися.

 З усього цього можна зробити висновок, що вовки живуть у тісному сімбіозі з людьми. Сіроманцям трохи дістається відходів з нашого столу, а за нагоди, все  відбувається навпаки.

 А от людей та свійську худобу тутешні вовки останніми роками не зачіпають, попри те, що округа входить до мисливської території  аж трьох зграй сіроманців. Одна з них живе тут постійно.

 Правда були випадки якоїсь дивної поведінки вовків, скажімо,  наприклад,  коли два вовки (один був темний, а другий трохи світліший)  взялись якось супроводжувати сторожиху місцевого лсігоспу п.Лесю, яка ходила наглядати за колісними тракторами, що зберігалися на одній з просік. Ба більше, бабуся так звикла до компанії сіроманців, що навіть обурювалась, коли один з єгерів спробував відігнати темного пострілом. Вона навіть сказала, що цей вовк її приятель і краще б стрілили  світлого, бо той час від часу на неї гарчав. До-речі, схоже на те, що ця жінка доволі смілива і її нещодавнє повідомлення про появу ведмедиці з двома ведмежатами, одне з яких має світле пасмо на плечі, повністю підтвердилося. Отаке ту буває.

 Загалом же можна сказати, що на цій місцині спостерігається природна рівновага між вовками та іншими живими створіннями і існування тут мисливського господарства  аж ніяк не створює дисбалансу, швидше навіть сприяє цій гармонії, належним чином охороняючи угіддя від браконьєрів та лютої зими підгодовуючи копитних. Великої конкуренції сіроманцям мисливці  також не становлять, адже добувають  лише невеличкий відсоток наявної дичини.

 До того ж і сам вовк становить  досить цікавий об’єкт для полювання і дозволяє значно продовжити мисливський сезон ( аж до травня). Найкраще його полювати тут в лютому-березні з засідки на приваді. Попри те, що морози  цієї пори стоять тріскучі, сам процес чатування на звіра дуже захоплюючий. Вовчі пісні далеко розносяться поміж горами.  А про казкові краєвиди годі й говорити. Ну, чим не мисливський рай? Цей вид ловів не можна вважати дуже результативним, адже за статистикою лише одне полювання з двох десятків буває вдалим, але для справжнього мисливця, як відомо,  головне - не здобич, а отримані враження.  Але, як би там не було, за сезон у мисливському господарстві “Тустань” українські та іноземні любителі вовчих полювань добувають з десяток сіроманців і  тут нерідко зустрічаються видатні трофеї.

 Один з них нещодавно вдалось добути й самому директору господарства п. Черняку. При чому, за його розповіді,  все сталося чисто випадково. Коли він і єгер несли на собі великі копи сіна, аби підгодувати копитних, і сіли перепочити, на них вибігло перелякане оленятко, за яким гналась крупна вовчиця. Не вистрілити в цьому випадку було б просто гріх.

 В гори ходив Юрій РУДЕНКО

Можливо Вас зацікавить:

Читайте також:

Коментарі  

#2 Svetislava 12.09.2008 16:34
УФФФ, єто не так сказано! Впечатляет статья, здорово! :lol:

#1 vasyl eger 19.07.2008 18:20
УФФФ :-)