Рецидивіст-браконьєр удвічі підступніший!
( 2 Votes )
Написав Пустельник Переглядів - 8199   
Понеділок, 15 квітня 2013 10:30

Будь-який злочинець-рецидивіст становить підвищену небезпеку для суспільства, оскільки він вперто не хоче стати на путь виправлення. Браконьєр же рецидивіст удвічі небезпечніший, адже він завжди озброєний і після попереднього затримання він стає диявольськи винахідливим і підступним, адже знає, що на нього чекає у випадку чергового затримання ще жорсткіша кара.

Про це свідчить й  випадок, що днями стався на Львівщині в ДП «Мисливське господарство «Стир», попри те, що там добре поставлена робота по охороні мисливського фонду. Підприємство постійно патрулює мисливські угіддя, проводяться  як денні, так і нічні рейди.

Підтвердженням ефективної роботи працівників мисливського господарства є ріст чисельності мисливської фауни. З одного боку це радує мисливців,  а з іншого боку - ці угіддя стають ласим шматком  для браконьєрів.

Більше ніж пів року єгерська служба йшла по слідах «геройських» вчинків мобільної групи браконьєрів, які здійснювали свої злодіяння, як в ДП «Мисливське господарство «Стир», так і в мисливських угіддях інших користувачів. А схема у хапуг  досить ефективна: насамперед група, плануючи чергову вилазку, обирає район свого злодійства, завчасно прибуває, оцінює обстановку,  а у інформаторів з’ясовує місце перебування єгерів.  Ввечері ж озброєні до зубів вони  виходять на незаконний промисел.

Однак, як у народі кажуть: «Скільки мотузці не витися, а кінець все одно буде», так само злодіянням рано чи пізно приходить кінець. Так сталося і в нашому випадку.

При черговому патрулюванні мисливських угідь, 8 квітня 2013 року працівниками ДП «МГ»Стир», а саме: начальником дільниці Чижом І.Р. та єгерем обходу № 9 Сірацьким В.Я. о 10 год 40 хв, на лісовій дорозі, в мисливських угіддях господарства (кв №40 Заболотцівського лісництва ДП Бродівського лісгоспу) було зупинено автомобіль марки «Фіат скудо», в салоні якого знаходилось двоє осіб та мисливський собака. На пропозицію дозволити добровільно провести огляд автомобіля водій вдався до втечі. На місце події прибув директор підприємства Яремчук А.П. та єгер Панчук П.Я, якими під час огляду автомобіля було виявлено один патрон калібру 5,6 мм, нарізну зброю з приєднаними до неї оптичним прицілом та підствольним ліхтарем, прилад нічного бачення, фару з електропроводом та мисливський ніж в чохлі. Після встановлення осіб, на власника автомобіля Хащака Дмитра Петровича, складено протокол про адміністративне правопорушення (за ч. І ст. 85 КУпАП), а виявлені згідно з протоколом предмети передані до Бродівського РВ УМВС у Львівській області. Від пасажира Яцинки Ігора Романовича взято письмове пояснення.

Слід відмітити, що громадянин Яцинка І.Р. 04.04.2012р. вже був притягнутий за порушення правил полювання  по ст..85 ч. 1 КУаП України та оштрафований на суму в розмірі 102 гривні.

Нині ж для притягнення рецидивістів до відповідальності в повному обсязі виникли певні труднощі, адже, як з’ясував слідчий Бродовського РВ УМВСУ у Львівській області, вилучений карабін хоч і виявився незареєстрованим, але на експертизу потрапив вже без затвора.

З цього єгерям треба зробити певні висновки, і уважніше слідкувати за затриманими за підозрою в браконьєрстві, щоб ті тишком-нишком не могли викинути затвор зброї для того аби судова експертиза не визнала їхній карабін боєздатним.

У зв’язку з вищенаведеним випадком, у мисливствознавців також викликає подив незнання працівниками міліції Закону України «Про мисливське господарство та полювання» в частині, де йдеться про правомірність дій єгерів, коли вони зупиняють транспорт громадян для перевірки на території мисливських господарств.

Пустельник