Вовк відлюдник
( 4 Votes )
Написав Леонід Михайлович Некрашевич Переглядів - 1786   
Неділя, 16 березня 2014 13:14

Вовк відлюдникМинуло вже два роки, як вовк пішов з зграї. Тепер він жив у заболоченій ділянці лісу недалеко від річечки Сейму відлюдником. Сили вовка були вже не такі, як в молодості і про більшу здобич можна було тільки мріяти. Але вовк міг ще добувати дрібних звірів і птахів. Навесні на нересті риби іноді вдавалося вихопити з води щуку, а під час гніздування птахів розорити гніздо.

Відвідував відлюдник і помийну яму, яка знаходилася недалеко від території де мешкали люди. Іноді він підходив до свиноферми і не гидував падлом. Так з дня в день у вовка виробився маршрут обходу своєї території. Одного разу в червні вовчу цікавість привернув чоловік, який вночі при світлі місяця йшов по доріжці, що йде від території займаної людьми до річечки Сейму. Запах людини притягував до себе і одночасно насторожував, зупиняв вчиняти дії пов'язані з здобуванням їжі. Та й черево в цей період часу було не порожнє, його розбирала цікавість, якій не було меж, хто сильніший, він, старий досвідчений розбійник, чи ця беззахисна людина. Нічна темрява і можливість маскування розслабляли вовка, робили його вчинки більш сміливими. Людина проходила не кожну ніч, а через дві на третю. Відлюдник вже знав, що цієї ночі людина з'явиться знову і очікував її, зачаївшись в чагарнику.

Цією людиною був молодий, але досвідчений мисливець Костянтин. Костя, син заслуженого мисливця шістдесятих років Китаєва Івана, змалку пропадав у лісі. Ось і тепер, працюючи сторожем на території, повільно і обережно йшов до річечки за водою.

Загадкові сосни і ялини обступали Костю. Десь на річці шумно заплескала крилами і тривожно закрякала качка. Пролетіла трохи і опустилася на закруті. Костянтин вслухався в кожен шурхіт нічного лісу, в кожну трель птахів і безпомилково визначав, хто співає. Ось на сусідньому дубі, на мить, перервавши спів птахів, заухала сова. Він міг кликнути сову, і вона підлетіла і сіла б у п'яти метрах, здивовано поглядаючи по сторонах, повертаючи голову навколо своєї осі. Або пролетіти над головою мало не зірвавши шапку.

Цього разу Костя відчув, чийсь пильний погляд. Перервавши подорож, повернувся на територію. Вранці пішов перевірити, хто його супроводжував. На піску, чітко було видно величезні сліди вовка. З цієї ночі вже майже цілий місяць, йдучи до річки за водою, мисливець вивчав можливість побачити звіра. Костянтин відчував, що вовк знаходиться поруч, але побачити його в темряві не виходило.

Наближалося відкриття полювання на качок. Костя зустрічався з друзями і обговорював виїзд на полювання. З відкриттям полювання збігалося чергування. Про вовка він розповів друзям. Вислухавши поради друзів, вирішив добути звіра. Але по чорнотропу це зробити практично неможливо. Вовчий ніс тут же пронюхає запах рушниці, а відкриття полювання по перу його злякає, він може піти з цих місць.

Перед чергуванням Костянтин взяв нові гільзи і ретельно промив їх. Після чого спорядив картеччю і залив воском. Потім ретельно промив крутим окропом дуло, бувалої, одностволки. Така процедура для рушниці була корисною, знімала нагар у стволі. У казані виварив з ялиновими гілками ганчірку і, просушивши, загорнув у неї рушницю і патрони. На чергуванні мисливець дочекався, коли вигляне місяць і, натерши ялиновими гілками рушницю і патрони, в кімнатних тапочках пішов до річки.

А ось і людина. Його знайомі кроки звір почув вже давно. Але на цей раз щось відрізнялося. Людина йшла повільніше, кроки були більш тихі, майже не чутні. В руках вона щось несла, але це щось не лякало звіра, а приємно пахло ялиною. У вовка знову розгорівся, вже в'янучий, інтерес до людини, а раптом він хворий і може стати легкою здобиччю. Відлюдник обережно став наближатися до людини. А людина зняла тапочки, ще більше насторожилася і пішла повільніше.

На небі світив місяць. Його холодне світло мутно підсвічувало людину, дерева і доріжку. Спів птахів затих, ніби в очікуванні розв'язки боротьби розуму людини і звіра.

Костянтин підходив до галявини. Уздовж дороги навпроти галявини стіною стояв ліс. Зазвичай вовк обходив галявину, але на цей раз тонкий мисливський слух зовсім поруч вловив ледве чутний хрускіт сухої гілочки. Мисливець різко повернувся. Це злякало звіра і відлюдник, не роздумуючи, відскочив від людини і помчав уздовж доріжки. Побачивши освітлену холодним місячним світлом галявину, повернув у бік стіни лісу. Через дорогу блискавкою промайнула звіряча фігура. Пролунав постріл. З гілок дерев посипалися крапельки роси. У чагарнику чути було тріск хмизу. Але цей тріск не віддалився, а був на одному місці. Мисливець зрозумів, що постріл прийшовся по місцю. Всякий поранений звір може бути небезпечний і тому Костянтин повернувся на охоронювану ним територію. Вранці пішов перевірити результат пострілу. На сухому хмизі лежав величезний вовк. Зуби його вже сточилися і пожовкли, але шерсть ще лисніла і блищала. Від'ївся, плюндруючи гнізда птахів і виловлюючи зайчат.

За видобутого вовка Костянтину належала премія.

Леонід Михайлович Некрашевич

Реклама двигатель вашего бизнеса, а в условиях все возрастающей конкуренции имеет все большую значимость. Хорошим способом получить клиента и повысить узнаваемость бренда остается баннерная реклама. Расчитать стоимость рекламного баннера, а также заказать его изготовление и размещение по адекватным ценам можна на сайте t-112.ru