Мисливська магія - Як уникнути невдачі?
( 4 Votes )
Написав Dorota Durbas-Nowak Переглядів - 2217   
Неділя, 02 серпня 2015 11:13

magiya myslyvska-2У наступній частині обговорення мисливських забобон і магії розповімо про речі, що можуть принести для мисливця нещастя і невдачу (у першій частині йдеться про те як закликати щастя). На мисливця чатує багато небезпек, які можуть ефективно позбавити його здобичі. Як їм не піддатись? Ось те, чого обов'язково слід уникати, йдучи на полювання!

Вже одягаючись для полювання, навіть рано вранці, ми повинні бути свідомі, пильні та обережні, аби випадково жодна частина нашого гардеробу не опинилась на нашому тілі "шиворот на виворот". Неухильно принесе невдачу також випадкове вставляння правої ноги до лівого взуття, як і навпаки. Ми повинні дуже уважно збиратись, аби чогось не забути з дому, дуже важливий принцип - щоб мисливець виходячи з дому, не повертався до нього по забуті речі, навіть якщо це амуніція, або й рушниця. Найбільш забобонні мисливці вважають, що навіть простий погляд в напрямку будинку не обіцяє нічого хорошого І радять не озиратися назад коли Ви йдете на полювання. Зверніть увагу на свого пса і спосіб у який він справляє свої фізіологічні потреби - якщо він робить це задом до мисливця отже, "на торбу", то шанси на трофей збільшуються. Якщо повернеться "на порожнє поле", то і наша сумка залишиться порожньою.

Отже вирушили, молимося Святому Губерту, щоб на нашому шляху не траплялись старі леді, і особливо черниці! Це цілковита невдача. Краще також не зустрічати і священика, хіба що на ранковій відправі в церкві. Не обіцяють нічого хорошого порожні відра, або інші подібні ємності побачені по дорозі – так само залишаться порожні і наші ягдташі. Невдачу також приносить якщо по дорозі зустрінеться хоч один звір, на якого ми збираємось полювати, особливо якщо це заєць. І взагалі заєць, який перебігає дорогу приносить невдачу, так само як традиційний чорний кіт.

На своєму шляху, ми можемо зустріти злісних, заздрісних «колег», які намагатимуться принести нам невдачу. Один з найстаріших методів, до яких вдаються щоб накликати невдачу на інших – перевертання до гори ногами першого попавшогося на шляху каменю – в такому випадку будьте певні, що під час полювання всі мисливці залишаться без здобичі. Ми повинні також слідкувати за стволами зброї, тому що, якщо хтось поставить непомітно на них пальці, нічого того дня не вполюємо.

У багатьох регіонах існує правило - відпускати без єдиного пострілу першу штуку звірини, на яку щойно розпочинається сезон. Здобуття такої – приносить нещастя на весь сезон полювання на цей вид. Інші регіони категорично забороняють стріляти в альбіноса, незалежно від того, який це вид звірини, тому що це, мовляв, принесе нещастя на всю ловецьку кар'єру.

Якщо ви вже здобули звіра, то теж не повинні спочивати на лаврах, бо невдачу в наступному полюванні може принести патрання здобичі з засуканими рукавами. Суть в тому, що це відрізняє справжнього мисливця, який таким чином віддає останню шану дичині, від звичайного м'ясника, для якого важливішим є не забруднити одяг.

Не без значення є день, в який ми полюємо. Старе прислів'я, що підтримується досвідом багатьох колег, говорить: "Той, хто у свято полює – дияволу слугує". Найбільш важливі свята, під час яких не повинно бути полювання: Різдво і Великдень. Багато мисливців, тим не менш, утримуються від полювання в День Всіх Святих і День поминання покійних. Полювання в ці дні віщувало невдачі і нещастя не тільки для полювання, але і в іншій діяльності, як покарання за ігнорування святого дня.

Невіруючі, почувши ці забобони після хибного пострілу, дивляться на колег, які проголошують їх з жалем і, розглядають ці мисливські забобони як виправдання бурмотінням під ніс: "Поганій балерині і поділ спідниці заважає". А ми, "ті що вірять і практикують" завжди маємо на кого "звалити" свою невдачу – це і сусід, який побажав удачі, і стара жінка по дорозі, і заєць, що перебіг дорогу... Тому що жоден з хороших стрільців так просто не хибить!

Продовження в публікаії: Мисливська магія: жінки, ох ці жінки! 

Dorota Durbas-Nowak, переклад з dajrota.poluje.pl

Читайте також: 

Мисливська магія – заклик щастя

Остання шана дичині

Король полювання

Ведмідь, кабан, олень в міфах та легендах України