Мисливська магія - ритуали для влучності набоїв і рушниці
( 1 Vote )
Написав Dorota Durbas-Nowak Переглядів - 1183   
Середа, 20 квітня 2016 10:29

Мисливська зброяУ той час, коли від успіху полювання залежало на скільки "багатим" буде стіл, мисливці всіляко намагалися залучити до своїх рушниць щастя, точність і ефективність. Вони не могли на сто відсотків довіритись лише своїм навичкам, тому всілякими відповідними ритуалами намагалися так зачарувати зброю і кулі, щоб ті ніколи не хибили.

Що стосується куль, то популярним був метод їх виливання на посвячених зернах пшениці. Горяни, практивували дещо інший підхід, а саме, використовували козячий послід - беручи до уваги велику повагу, що кожен горянин виказував до сарни, можливо, послід цей був ще дорожчим, ніж пшениця. Вважалося також, що добрий вплив на кулі мало їх виливання поблизу фігур святих, - ми знаємо, що Святий Губерт був "прихильним" до мисливців, але тут він не був ортодоксальним чи обов'язковим, свята Тереза також "давала цьому раду." В деяких регіонах кулі виливали зі свинцю змішаного з нарізаним серцем і печінкою кажана, це мало давати гарантію того, що вони завжди будуть потрапляти в ціль. Це те ж саме, тільки в інших колах, мали гарантувати висушений череп вужа, покришений в розплавлений свинець, ще в інших – кров ворона. Раніше кулі були "багаторазового" використання, тому більшість мисливців вважало, що куля, яка вже одного разу посприяла в здобутті дичини, завжди буде попадати знову, вважалося, що вона "огорнута добрим духом." Сьогодні цей звичай зберігся у вигляді носіння при собі гільзи від вдалого та щасливого пострілу, як амулет, що приносить удачу в полюванні. Відмінний спосіб для придання точності боєприпасам було використання для їх зберігання та транспортування мішечка, що був під вівтарем, протягом трьох відправ. Вважалося, що кожен набій який утримувався в такому зачарованому мішечку повинен бути ефективним.

Заклинань на рушницю було багато - від простих до дуже важких, і сьогодні практично нездійсненних. Дуже відомими були традиції гарячого і холодного "маркування", в наш час це б назвали жорстоким поводженням з тваринами ... Але раніше люди були набагато менш чутливі! Холодне "маркування" полягало в тому, що в ствол рушниці слід було засунути змію, залишити її там на кілька годин, а потім вистрілити прямо в стовбур старого дуба. Для гарячого "маркування", що вважалось набагато більш ефективним і більш сильним, треба було запустити в стволи живого "падальця"(прим. здається автор має на увазі Anguis fragilis – безнога ящірка), закупорити стволи і зачекати цілу добу. Тоді вийняти його зі ствола, набити рушницю порохом, потім "падальцем" і далі вистрелити його в повітря, на перехресті. Ці методи в даний час здаються настільки неймовірним, що є підозра, що колишні мисливці створили їх, щоб усунути зі своїх лав слабодухих, або тих, що не готові для вдалого полювання "піти на будь-що". Але з мисливцями ніколи не відомо всього до кінця, з рештою, ми схильні йти на жертви заради пристрасті, порівняно з якими ловля живої змії здається дрібничкою!

Інший відомий спосіб заклинання на зброю полягає в розміщенні між стволом і прикладом горошини. Здавалося б, просто? Нічого подібного! Горох повинен бути посаджений особисто мисливцем, якому він повинен принести удачу, на передодні Св. Григорія Чудотворця, на перехресті! Уфф, не легкий шматок хліба, то наше ловецтво. Не менш важко реалізувати метод закляття, при якому потрібно занурити рушницю у воду, яка ніколи раніше не чула церковних дзвонів. Наші предки, можливо, мали в лісах місця, де голоси дзвонів не досягли, але сьогодні...

Позитивно зачарувати зброю мало полювання з нею в переддень Різдва. Влучний постріл того дня гарантував успіх в полюванні з цією зброєю на наступний рік. До цих пір деякі мисливці напередодні Різдва хоч би просто виходять "провітрити зброю", а у багатьох колах проводяться традиційні Різдвяні полювання саме на 24 грудня.

В кінці цього дуже короткого набору забобонів, пов'язаних зі зброєю напишу про ще один, який нагадує нам про абсолютну необхідність обережного поводження - стара приказка нібито рушниця один раз в рік сама стріляє. За своє життя, я чула багато історій, які свідчать на підтримку цієї тези. Скільки з них було насправді "самостійним пострілом", і скільки в результаті дефекту зброї або неуважності стрілка? - цього на жаль не можливо уточнити. Однак, я чітко знаю, що зброя, незалежно від того, наскільки добре і ефективно зачарована чи проклята, є предметом для відбирання життя. Давайте пам'ятати про це постійно, маючи на увазі власне і чуже життя та здоров'я, давайте відноситись до зброї з належною повагою, не будемо ставитися до неї недбало, без шани. Зброя може бути нашим вірним супутником і слугою, даючи поживу для душі і тіла, але також може відвернутися від нас і сильно ображена жорстоко помститися. Береженого, Бог береже! Хай Бог береже нас усіх.

Dorota Durbas-Nowak, переклад з dajrota.poluje.pl

-----

Качественные игрушки для детей на радиоуправлении найдете в супермаркете grenka. Здесь же все что нужно для туризма, рыбалки и активного отдыха, подарки, книги, техника и много, много другого. Магазин сохраняет доступные цены, а качество обслуживания и большой выбор порадует каждого.