Ода таксі
( 3 Votes )
Написав Федір Левицький Переглядів - 979   
Вівторок, 05 липня 2016 10:16
Ода Таксі

Dackel, dachshund, jamnik, teckel, worshond, gravhund, bassotto, Taksas, jazavičar, mäyräkoira – так різні народи називають найвпізнаванішу собаку світу. Найменшу мисливську собаку, з короткими лапами і довгим тулубом, про них ще говорять: «велика собака, але добре упакована». Так, собака дійсно величава, оригінальна, розумна та кмітлива, володіє високим інтелектом, стійкою психікою, сильним і вольовим характером з вираженою індивідуальністю та особистістю які визначають особливості її характеру. Звісно всі здогадались, що мова йде про таксу – одну з найдавніших порід собак.

Існує така собі жартівлива думка, що батьківщиною такси є саме Єгипет, на що справді вказують прадавні (більше 2,5 тис. р. до н.е.) наскальні зображення коротконогих псів, подібних до такси, і що походять вони від крокодилів. Ні, ні, ні, не від вовка, як всі собаки, а саме від крокодила. Ті самі короткі ноги, перепончасті лапи, приземкувате тіло, довгий хвіст, видовжена мордочка з міцними зубами і такі ж виразні та добрі очі. Вже потім німці вклали значні кошти у пластичні операції, щоб з крокодила остаточно зробити собаку. Тому логічно, що формування і розвиток сучасного вигляду породи почалось в шістнадцятому столітті у Німеччині. Перші письмові спогади про таксу появились в книгах німецьких мисливців, написаних ще до 1700-х років. У 1881 році відбулися перші випробування такс в штучних норах по борсуку і лисиці, а у червні 1888 році був створений Німецький клуб любителів такс (DTK 1888e.V.)

Поділяють такси за розміром на стандартних, карликових та кролячих, які вже, в свою чергу, за типом шерсті, діляться на гладкошерстих, жорсткошерстих та довгошерстих. Таке собі асорті, три по три, тобто дев'ять різних видів такс. І не кожна порода може таким похвалитись.

Такса це перш за все мисливська собака. Дуже самостійна та кмітлива. Господар обов'язково повинен навести з нею контакт, адже вона хоче до себе поважного ставлення. За це собака сповна віддячить своєю любов'ю, відданістю та неперевершеними емоціями на полюванні.

Дослівний переклад «Dachshund» вказує, що основним заняттям такси є полювання на борсука, ну і звісно на інших норних тварин - лисицю та єнотовидну собаку. Анатомічна будова - малі розміри, криві ноги та витягнуте тіло робить її ідеальним підземним мисливцем. Вона як голка пролізе у кожну шпарку. Саме завдяки своїй конструкції такса економить у норі дуже багато сил, які вже витрачає на боротьбу із звіром. Ця собачка по норі не повзає, вона там літає, мов шалена фурія, і ганяє звіра. Справжня підземна гонча.

Такса ніколи не бере звіра грубою силою. ЇЇ сила це розум та інтелект. Ну і хитрість. В норі такса дійсно хитрує, то злобно обгавкує з різкими випадами, мов фехтуючи, то раптово виходить на поверхню, щоб дати звіру можливість переміститись чи вийти з тупика. Одночасно шукає інший вхід під землю, щоб добратись до нього з другої сторони, з тилу. І мисливцям це вигідно, може перехопити собачку і вполювати звіра на відході. Свою роботу такса оповіщає потужним гавкотом, що чути з під землі на поверхню. Це також зручно для мисливця, нема тих переживань, коли собака працює мовчки. Знайшовши звіра такса не одразу йде в пряму атаку, спочатку вивчає ситуацію, вишукуючи слабке місце майбутньої здобичі. Дуже часто, після облаювання, вибирає найкращий момент, хапає звіра за горло чи робить розмін, примушуючи його втікати на поверхню. Як показує практика, в тому числі на змаганнях і випробуваннях, де такси показують яскраву роботу не поступаючись тер'єрам, хватка «паща в пащу» із лисицею буває вкрай рідко. В більшості випадків це або «по місцю» або вигін. Ці собаки не знають страху, адже в грудях у них б'ється хоробре серце. Проте дружать з головою і найменше травмуються, що не мало важливо, адже не втрачається дорогоцінний час полювань на лікування в період «лисячих весіль».

Такса це та норна собака, яка працює виключно на господаря а не на себе. Саме завдяки своєму розуму та спритності вона швидко виганяє лисицю, а не душить її в норі. Успішний тандем: такса виставляє під постріл звіра, а мисливець його добуває. Задоволення отримують обоє. Це краще ніж чекати довгий час, поки собака витягне із під землі звіра на поверхню. А ризик, в даному випадку, великий, буває потягне в тупиковий віднорок, і дальше що, копати....?

Такса походить від гончих, проте нині, в європейському стандарті породи FCI їх виділено в самостійну, окрему від гончих, IV групу. Хоча у Великобританії продовжують зараховувати до гончаків.

Завдяки тому, що такса несе крові гончих собак, її часто використовують на полюванні саме як гончу. Як «пішу» гончу. Заєць, лисиця чи козуля тікає від такси повільно, малими колами, часто зупиняючись і вдивляючись, що то за мале чудо його переслідує. Та й біжить по невеликій території, не перебігаючи в угіддя інших користувачів. Мисливець має всі умови для влучного пострілу. Цікава і робота по більшому копитному звіру. Працюючи по оленю чи лосю, великий звір не втікає, невважаючи таксочку за небезпеку. Часто стоїть на місці та злобно форкає на собаку, приділяючи всю свою увагу тільки в'їдливій собаці, даючи мисливцю можливість близько підкрастись та влучним пострілом добути трофей.

Характер такси робить її ідеальним помічником для загінних полювань. В нагонці такса активно вишукує звіра, а вловивши свіжий слід з сильним голосом гонить його, сигналізуючи «номерам» бути пильними. А вже поклавши собаку біля себе, чи помістивши в наплічник, ви можете спокійно стояти на номері. Врівноваженість такси не видасть вас. Так само і деякі мисливці беруть з собою цих розумних собак в засідки, не боячись бути поміченими.

Пошук підранка по кров'яному сліду надзвичайно актуальне питання і затребувана робота в усіх видах полювання. Особливо в загінному. В дуже багатьох випадках є не зовсім влучний постріл. Стоїть мисливець на номері, раптово вибігає з кущів стадо козуль чи диків, постріл-другий, ніби попав, ніби не попав. Снігу нема, крові не видно. Значить не попав. А звір пройде ще кількасот метрів і впаде, на поталу воронам та лисам. Розпачу немає меж, прикро ж втрачати трудову здобич, і немає значення, чи кабана чи зайця. Щоб знайти підранка треба мати собаку що працює по кров'яному сліду, так званого фарбера. А це якраз ще одна робота для такси. Їй тут нема рівних. Спеціаліст, ніби для цього й створена. Короткі ноги цьому дуже сприяють. Завдяки своєму нюху та настирливості, пошук підранків для неї не складає надзусиль.

По самому кров'яному сліду такса йде неспішно, поважно та впевнено, як професор по рідній академії. Як справжня нишпорка винюхує кожну краплю, вишукає кожну дрібничку та приведе до підранка. І немає значення, чи це за годину часу чи за добу після пострілу. Головне розуміти собаку. Правильно натаскана собака знайде звіра і за триваліший термін. Власник собаки - фарбера завжди бажаний гість на всіх полювання, особливо облавних, навіть не маючи рушниці завжди буде частку «свого».

Такси – інтелігентні та виховані собаки, дуже чистоплотні. У них немає «собачого» запаху. Ідеально підходять для утримання як у вольєрі так і в невеликій міській квартирі. Добре ладять з дітьми, спокійно поводять себе із свійськими тваринами. До незнайомих відносяться насторожено, чужого на подвір'ї не пустять, оповістивши господаря про його прихід сильним лаєм. Саме про їх сторожеві якості говорять що «чим менший пес тим більше гавкає». Завдяки своїм малим розмірам їх зручно транспортувати, вони з легкістю переносять поїздки.

Такса - одна з найстаріших порід собак. За століття їхні мисливські якості та екстер'єр тільки вдосконалювались. На різноманітних виставках та змаганнях такси дуже часто стають переможцями та займають призові місця. Ці собаки ще здавна були дуже популярні у мисливців, тому й мода на них не перевелась. У цій породі вдало поєднується хоробрість і наполегливість, краса і робота, вони працюють красиво, як в норі так і на поверхні, супроводжуючи все надзвичайно сильним голосом, якого ніколи не подасть даремно. Характерна особливість такси як норної породи в тому, що вона повинна сама приймати рішення, під землею їй ніхто не допоможе та не підкаже, тому вони дуже розумні і самостійні. Багато віків розведення в мисливському напрямку зробили цих собак такими незвичайними та універсальними. Гарно працюють вони як по копитному і хутровому звіру, так само неймовірно цікава та результативна їхня робота по різній птиці.

Такса це вишукана собака для вишуканого полювання. А як кажуть розумні люди - полювання без собаки це як весілля без музики, а такса грає там першу скрипку...

Газета "Полювання та риболовля", Автор - Федір Левицький (на форумі Федько-Халамадник)

Тема на форумі: Такса - злосний песик

Коментарі  

#2 ОлегП 07.07.2016 20:07
Федір в чергове підтвердив що він "пісатєль"! ;-) Правда я спочатку прочитав заголовок як "Ода таксі" (з наголосом на останню голосну).... :-)

#1 ярий 06.07.2016 20:48
Найлегше піддається дресурі.