Відкриття сезону полювання
( 3 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 19144   
Четвер, 07 серпня 2008 17:55

kaczki.jpg5 серпня в Управлінні Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області відбулася прес-конференція, присвячена відкриттю сезону полювання. Про це повідомляє Весь Кировоград.

У заході взяли участь заступник начальника УМВС в області Віктор Поперешніченко, начальник відділу громадської безпеки УМВС в області Олег Вітюгов, голова президії Кіровоградської обласної організації українського товариства мисливців та рибалок Микола Головко, завідувач сектору мисливського господарства обласного управління мисливського та лісового господарства Кіровоградської області Володимир Токарчук, інші представники природоохоронних відомств та журналісти місцевих засобів масової інформації.

Віктор Олександрович звернув увагу присутніх на те, що протягом сезону полювання в минулі роки і особливо в дні відкриття полювання зареєстровано випадки порушення правил полювання, порядку зберігання, перевезення, використання мисливської зброї, що призводили до надзвичайних подій, в результаті яких були поранені та загинули громадяни.Протягом сезону полювання в 2007-2008 роках до відпрацювання залучалося 757 працівників ОВС УМВС області та 703 працівників інших зацікавлених відомств.

Під час проведення спільних рейдів виявлено 7 випадків порушень правил полювання, 71 порушення зберігання та використання мисливської зброї.

У жителів області вилучено 72 мисливські гладкоствольні рушниці, із яких 7 за порушення правил полювання та 1 незареєстрована у встановленому законом порядку. schultz-polowanie.jpg

Однак окремими мисливцями заходи безпеки ігноруються. Так, у минулому році під час сезону полювання на території Кіровоградської області сталося 3 надзвичайні події в Новоархангельському, Новомиргородському та Вільшанському районах, під час яких 1 громадянин загинув, а 2 отримали поранення.

У зв'язку з цим, керівництво УМВС в області та представники природоохоронних відомств ще раз звернулися через присутніх на прес-конференції представників ЗМІ до мисливців із проханням дотримуватися наступних правил при поводженні зі зброєю:

1. Мисливська зброя є предметом підвищеної небезпеки, персональну вiдповiдальнiсть за її технічний стан несе власник зброї.

2. Умовою безпечного користування мисливською зброєю є чітке виконання правил поводження з нею та сувора дисципліна всіх мисливців під час полювання.

3. Не допускається виїзд мисливців i перебування їх на полюванні з несправною та незареєстрованою зброєю.

4. Забороняється:
• направляти зброю на людину чи домашніх тварин, навіть якщо вона незаряджена;
• стріляти без потреби;
• рушницю з внутрішніми курками тримати з відкритим запобіжником.

5. При заряджанні i розряджанні зброї її ствол повинен бути направлений вгору або в землю.

6. Зустрівши людину в мисливських угіддях, зброю потрібно відкрити, вийняти з неї патрони, якщо вона заряджена.

7. При пересуванні на всіх видах транспорту до місця полювання, зброя обов'язково має бути розрядженою, розібраною i знаходитись у чохлах.

8. Під час долання перешкод зброю потрібно розрядити i переносити її у відкритому вигляді або з відкритим замком.

9. Не можна брати рушницю стволом до себе при виході із човна, машини, мотоцикла та інших видів транспорту.

10. При наближенні до населеного пункту, місця відпочинку, збору і т. iн. за 200 метрів, мисливець зобов'язаний розрядити рушницю.

11. Особливої обережності мисливець повинен дотримуватися при стрільбі в чагарнику. Забороняється стрільба по птахах, які злітають, нижче З метрів на дистанції 10 метрів.

12. Забороняється стріляти на шум, шарудіння, по невиразно видимий цілi (у тумані, сильному снігопаді, сутінках і т. ін.).

13. Стрільбу мисливець має вести із особливою обережністю і попередньо переконавшись в тому, що в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин, враховуючи, що куля випущена із гладкоствольної зброї, небезпечна на відстані 300 метрів.

14. Під час відпочинку, зброю в незарядженому стані слід підвішувати або класти на надійну опору.

15. Під час стрільби, при осічці, мисливець не повинен відкривати рушницю раніше, ніж через сім - вісім секунд, в іншому випадку порох може спалахувати повільно, в наслідок чого буде ‛затяжний постріл“.

16. У випадку падіння рушниці або мисливця потрібно негайно розрядити рушницю і переконатися, що в канали стволів не потрапили сторонні предмети.

17. Після пострілу треба перевірити, чи не залишилися в каналах стволів частинки розірваних гільз та інших предметів.

18. Не можна використовувати не за призначенням приклад зброї (добивати пораненого звіра).

19. У разі, якщо патрон не входить в патронник стволів, категорично заборонено його туди втискати, треба обережно вийняти і замінити іншим.

20. Не дозволяється стріляти з човна над головами людей, що перебувають у ньому.

21. Стрільба з човна веслярами забороняється.

22. При пересуванні човном рушниці мисливців повинні бути розрядженні.

23. Забороняється стрільба по тваринах з автотранспортного засобу незалежно від того знаходиться він у русі чи ні.

24. Під час групового полювання кожен мисливець зобов'язаний знати його умови і суворо дотримуватись всіх правил i безпеки при користуванні зброєю.

25. У всіх випадках під час перенесення або перевезення зброї, боєприпасів до неї власник зобов'язаний мати при собі дозвіл органу внутрішніх справ на право зберігання та носіння зброї.

26. У разі втрати або крадіжки зброї власник зобов'язаний негайно повідомити про це органи внутрішніх справ.

Зрозуміло, що тільки при виконанні всіх наведених застережень, цьогорічний період полювання перетвориться на гарний відпочинок від повсякденних турбот і принесе неабияке задоволення мисливцям.

//http://www.mobus.com

*****************************************************

Є загальнолюдські цінності, які були й будуть завжди, за будь-якої влади чи епохи. Одна з них — культурне ловецтво. Попри всесвітній розвиток мисливства, в Україні воно ледь жевріє через недолугість чиновництва та законодавства.

Та все ж і до 700-тисячного загону українських прихильників Діани приходить свято — відкриття сезону полювання на пернатих, яке традиційно починається о шостій вечора другої суботи серпня.

Після виходу всеукраїнського наказу про відкриття сезону найбільш доступних для пересічного мисливця ловів, його нарешті продубльовано із запровадженням додаткових обмежень Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Цього сезону на Львівщині качву можна полювати до 28 грудня щосуботи і щонеділі, а для власників паспортизованих собак мисливських порід ще й щосереди. А от на гусей чатуватимуть аж до 25 січня 2009 року. Перепілку полюватимуть до 27 жовтня, а от сіру куріпку, на відміну від усієї України, у нас знову заборонено стріляти (навіть попри те, що цей птах у багатьох районах області став найбільш звиклим видом дичини).

Норма на день ловів, якщо дуже вже пощастить: гусей — 3, качок — 5, лисок — 7, куликів — 10, голубів — 15, перепілок — 15.

Дозволом на право полювати, попри мисливський квиток, є відстрільна картка, видана користувачем певних мисливських угідь, у якого можна одночасно дізнатися й про межі угідь.

Заборонено бахкати на ставі Янів (облрибокомбінат), Орнітологічному заказнику “Чолгинський” Яворівського району, на озері “Глинна-Наварія” Пустомитівського району та ближче двохсот метрів від житлових будинків. Довкола Львова також діє заборона майже по окружній дорозі.

Дотримуючись цих основних вимог якихось особливих негараздів у наших мисливців не передбачається, але треба бути готовими й до неприємних несподіванок. Це відбувається тоді, коли новоявлені орендарі сільськогосподарських ділянок та ставів чомусь не визнають Закону України “Про полювання” і чинять усілякі незаконні перепони у проведенні полювань. Наприклад, орендар одного зі ставів поблизу найбагатших на дичину мисливських угідь озера Гамаліївка, п. Курб’як сам проголосив свій наділ мисливсько-рибальським господарством і вирішив, що він має право заборонити лови для пересічних мисливців. Йому, очевидно, байдуже до того, що, згідно з чинним законодавством, надавати мисливські угіддя в оренду може лише сесія облради. Такі дії “власника” ставу змусять контролюючі ловецтво державні служби вдатися до каральних заходів щодо нього, і що швидше це відбудеться, то краще буде для всіх учасників суперечки.

Та все ж: такі дрібні прикрощі не повинні затьмарити свято відкриття ловецького сезону. То ж ні пуху ні пера!

Юрій РУДЕНКО, "Ратуша"

**************************************************

Коментарі  

#3 fireshark 08.08.2008 15:43
Вітаю всіх з святом... :-)
...бажаю баго красивих та точних пострілів... ;-) :-) :lol:

#2 WALLY 08.08.2008 01:29
jak by ne dereviana baba to i prygoda krashcha jak polovania... :P

#1 vasyl eger 08.08.2008 01:04
:lol: vitaiu vsix

maliunok super