Хто ж має право брати участь в полюванні і які документи повинні мати мисливці при собі?
( 6 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 14658   
Вівторок, 12 серпня 2008 17:23

paragraf.jpgЗгідно ст.12 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання. Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл органу внутрішніх справ на право користування цією зброєю.

Згідно ст.14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» документами на право полювання є: посвідчення мисливця; щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита; дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка тощо); відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю; паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання у поточному році у разі їх використання під час полювання. Зазначені документи мисливець зобов'язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.
Згідно ст.42 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законами України.
За даними прес служби Державного комітету лісового господарства України в минулому році під час відкриття полювання сталося 3 смертельних випадки та 8 чоловік було поранено. В цілому у 2007 році зафіксовано 28 надзвичайних подій, пов’язаних з використанням зброї під час полювання, в результаті яких 11 громадян загинуло та 17 поранено.
9 серпня 2008 року при перевірці Державною екологічною інспекцією України Межрічанського лісового господарства, інспекторами було виявлено 24 порушення вимог правоохоронного законодавства за якими складено 24 протоколи про адміністративне порушення: із них за браконьєрський вилов риби сітками складено 5 протоколів, за незаконне полювання на пернату дичину – 19 протоколів про адмінправопорушення. Нараховано збитки: незаконний вилов риби – 280 грн, незаконний відстріл пернатої дичини – 3500 гривень. За нанесені збитки під час браконьєрського вилову риби та за незаконний відстріл пернатої дичини до судових органів для притягнення порушників до відповідальності буде передано 15 матеріалів.
На Київському водосховищі в районі с.Косачівка було виявлено та вилучено 7 безгосподарських сіток загальною довжиною 400 метрів. Інспекторами складено відповідний акт про вилучення сіток.

Для інформації: перелік документів, який необхідно подати для отримання дозволу, однаковий для усіх видів зброї. Слід подати довідку про судимість/несудимість (її видає управління інформаційних технологій ГУ МВС України в області). Також слід подати медичну довідку на об'єкт дозвільної системи (форма 127). Якщо людина вперше купує гладкоствольну або нарізну зброю, пристрій для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями, вона повинна пройти навчання і здати залік. Коли громадянин оформлює дозвіл для придбання мисливської зброї, йому слід оформити поліс страхування цивільної відповідальності перед третіми особами. Це страхування, відповідно до постанови Кабінету Міністрів, є обов'язковим. Потім складається заява, оплачуються квитанції за послуги дозвільної системи та за дозвіл на придбання і зберігання зброї. І тільки після цього видається дозвіл на придбання зброї. Він діє протягом трьох місяців. За цей час необхідно придбати зброю в будь-якому спеціалізованому магазині на території України. Якщо ж зброя купується поза межами України, то, окрім дозволу на придбання, необхідно отримати дозвіл на ввіз зброї з-за кордону (вказується з якої країни).
Якщо у Вас з документами все гаразд – просимо насолоджуватись полюванням...

/"Як правильно ходити на полювання" – інструктаж Держекоінспекції у Львівській області

Загальне законодавство

Інші нормативно-правові акти

Кінологія (законодавсвто, інструкції, правила)

Законодавство для мисливців

Регіональні розпорядження