Перший постріл і…останній
( 6 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 3982   
Четвер, 04 вересня 2008 12:47

ducks_on_ice.jpgПеред відкриттям чергового мисливського сезону я абсолютно випадково потрапив на передсезонний інструктаж, який проводив зі своїми колегами голова мисливського товариства. Я слухав безкінечні мисливські історії, неймовірні, майже містичні випадки з мисливцями на полюванні, а сам задавав собі запитання: звідки в людей береться таке нестерпне бажання когось застрелити?
Мене, мабуть, як і кожну людину чоловічої статі, з дитинства теж потягнуло до зброї, я мав спортивний розряд зі стрільби у школі, відмінно виконував усі нормативи зі стрільби з бойової зброї під час строкової служби в армії, але у мене ніколи не виникало бажання застрелити хоча б горобця.
Але одна вбита мною дика качка мабуть-таки була. Чому мабуть?

А, послухайте…

Було це в 1961 році. Наш пароплав „Олег Кошовий”, на якому я плавав другим помічником капітана, тільки-но перетнув Полярне коло і наближався до морського порту Нарьян-Мар. О четвертій ранку я прийняв вахту від капітана, який пішов відпочивати, а в рубці залишив свою мисливську рушницю.
– Можливо, знадобиться, – кивнув він у бік залишеної зброї.
На світанку вона й справді знадобилась. Довго роздивлявся в бінокль, але ніяк не міг збагнути, що воно таке. Наш пароплав зближався з крижиною великого розміру, всіяною сотнями, тисячами чорних краплин. Схоже на птахів, але чому жодна з них не злітає?
Я максимально зблизив пароплав з крижиною, дав протяжний гудок, але птахи не реагували. Після цього зупинив судно, вийшов з рубки з рушницею і вистрілив у найгустіше скупчення птахів. Тільки після цього три чи чотири з них важко відірвалися від криги і полетіли геть. На постріл до рубки піднялися капітан та деякі інші члени команди. Всім стало зрозуміло, що маємо справу з дикими качками, незрозумілою була тільки їхня поведінка. Вирішили спустити шлюпку, підпливти безпосередньо до птахів і аж потім все зрозуміли.
Виявилося, що велика зграя качок перед цим увечері при теплій дощовій погоді сіла на крижину перепочити, а вночі вдарив мороз, тому птахи попримерзали і не могли злетіти. Наші матроси набрали декілька повних мішків живих качок і вже потім, при приготуванні м’яса, в одній із них знайшли декілька дробин. Вирішили, що то моя робота. Можливо, але мені хотілось, щоб було не так, бо то був мій перший і останній постріл у живу істоту за все життя.
А качиним м’ясом вся команда пароплава ласувала декілька днів. Хороше м’ясо, тільки рибою віддає.

Л.РЕШЕТНИК, с.Ворожба.