Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

Портал для мисливців, рибалок та любителів природи

 
Банер
Банер
ОНДАТРА (Ondatra zibethica)
( 15 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 5704   
Субота, 11 жовтня 2008 14:01

pizmak111.jpg

Батьківщина ондатри - Північна Америка. У 1928 році її було завезено з Канади до Росії. За порівняно короткий час вона розселилася на величезних просторах, прижившись майже скрізь від Крайньої Півночі до жаркого субтропічного поясу. В Україні її розводять з 1944 року. Ондатри живуть у великих і малих озерах, за-

тонах, болотах, прісних і солонкуватих річках, де споруджують свої хатки з ро-

гозу та інших водяних рослин. Поселення цих звірят знайти легко. Їхні оселі, за-

ввишки з метр і майже стільки ж завширки, мають конусоподібну форму. Всере-

дині є одна або й кілька камер. У центрі споруди міститься гніздо. Дитинчата за-

звичай народжуються з листопада по квітень. У виводку буває від одного до оди-

надцяти малюків, котрих мати годує до місяця. Самиці можуть завагітніти, коли ще годують, тож приносять щороку по кілька виводків, чим і пояснюється числе-

нність ондатрових популяцій.

Ондатра просто створена для життя у воді.....

Плаває вона легко й швидко. Креме-

зне 30-сантиметрове тіло мчить водною гладінню, як маленька торпеда. На зад-

ніх лапах, пальці котрих з'єднані невеликою плавальною перетинкою, є товсті жорсткі волосини, що утворюють так звану плавальну торочку і забеспечують краще відштовхування у воді. Голий лускатий хвіст, завдовжки понад 20 санти-

метрів, сплющений і править за кермо. Коли ондатра пірнає, складки шкіри зату-

ляють вушні отвори. Звіря може пробути під водою кілька хвилин. На суходолі воно незграбне й, бігаючи, швидко стомлюється. Живиться ондатра переважно болотною рослинністю, іноді поїдає і жаб, молюсків та дрібних рибок. Вона ці-

нується за гарне й тепле хутро. Ондатра приносить велику користь тим, що полі-

пшує кисневий режим для риб у водоймі: взимку робить у кризі отвори, а влітку знищує жорсткі водорості. Одне слово, людина має дбати про ондатру.

 ****

Внешний вид. Длина тела 23-36 см, хвоста 18-30 см. Уши едва выступают из меха, хвост почти голый, сильно сплюснут с боков (1). На задних лапах плавательные перепонки. Окраска от светло-рыжей до почти черной.  

 

Распространение. 

 ondatra_map.jpg

Биология и поведение. Живет в норах с подводным входом. Вход в нору обычно круглый, диаметром 12-15 см (реже до 30). Два-три коридора поднимаются от входа к гнездовым камерам, расположенным на разной глубине (самая верхняя обычно под самой поверхностью земли, а самая нижняя — чуть выше уреза воды). В зависимости от уровня водоема зверек занимает ту или иную камеру. Норы имеют вентиляционные отверстия (3). Там, где нет твердых берегов, ондатра строит хатки из травы и тростника (4). Хатка тоже имеет подводный вход, высотой она бывает до метра. В половодье молодые ондатры расселяются, и в это время их можно увидеть на болотах, заливных лугах, по залитым водой дорожным колеям и просто в лесу. На берегах, заросших водной растительностью протаптывает тропы (5).
ondatra.jpg

 

 

Активна в основном в сумерках.

Следы. Следы обычно с непрерывной бороздой от волочащегося хвоста (6), отпечаток задней лапы с очень длинной пяткой.

Питание. Питается прибрежными и водными растениями (предпочтительно — злаками, осоками, рогозами), а также моллюсками, лягушками, изредка мелкой рыбой.

pizmak_gniazdo.jpgРазмножение. Гон с марта-апреля до августа. На севере бывает 1-2 выводка в год, на юге до 3.

Хозяйственное значение. Является объектом охоты американской норки (7). Важный объект пушного промысла, особенно в больших водно-болотных массивах.
Разводится в неволе ради шкурки.

Систематика. Отряд Грызуны (Rodentia) в России включает одиннадцать семейств: семейство Бобров (Castoridae), семейство Летяг (Reromyidae), семейство Белок (Sciuridae), семейство Сонь (Gliridae), семейство Тушканчиков (Dipodidae), семейство Мышовок (Zapodidae), семейство Мышей (Muridae), семейство Песчанок (Gerbillidae), семейство Хомяков (Cricetidae), семейство Полевок (Microtidae) и семейство Слепышей (Spalacidae).
Семейство Полевок (Microtidae) включает в России 15 родов, представители которых освоили различные пространственные экологические ниши. Так, серые полевки (Microtus) обычны по всем открытым местам; лесные полевки (Cletrhrionomys) и земляные полевки (Pitymys), а также лесные лемминги (Myopus) — в лесах; настоящие лемминги (Lemmus) и копытные лемминги (Dicrostonyx) — в тундрах; пеструшки (Lugurus), центрально-азиатские полевки (Lasiopodomys) и слепушонки (Ellobius) — в степях; водяная крыса (Arvicola terrestris) и ондатра (Ondatra zibethica) — по берегам водоемов; а снежные полевки (Chionomys) и горные полевки (Alticola) — среди скал в горах.

 



У Вас недостатньо прав для написання коментарів. Можливо, Вам необхідно зареєструватися на сайті.

Реєстрація






Забули ім'я користувача/пароль
Не маєш власного облікового запису? Зареєструватися

загрузка...
Powered by HuntingUkraine.com