Мисливські угіддя здаватимуть в оренду
( 2 Votes )
Написав Любов ЗАОЗЕРНА Переглядів - 12176   
Понеділок, 03 листопада 2008 11:08

Лише тим, хто буде розводити дичину
Питання про перерозподіл мисливських угідь на сесії обласної Ради деякі депутати зустріли досить неприязно. Приміром, фракція БЮТ запропонувала його зняти з порядку денного для детальнішого розгляду – мовляв, це «не на часі». Зате депутат з цієї фракції Юрій Мельник, уважно прочитавши документ, змінив свою думку і закликав однофракційців голосувати «за». Він сказав:

— Хоча фракція вирішила утриматись, я свою думку змінюю, бо єдиним виходом із ситуації, яка склалась із мисливськими угіддями, є голосувати «за». Це економічне, а не політичне рішення, а тому прошу – голосуйте по розуму, а не по політиці!
Питання переголосовували кілька разів, але не проходило. Проте, як виявилося пізніше, у чотирьох депутатів не спрацювали картки, і вони написали про це заяви. Отож, врахувавши ці обставини, рішення про перерозподіл мисливських угідь таки ухвалили.
У чому ж суть проблеми? Ось як це прокоментував голова обласної Ради Григорій Заболотний:
— Неприємно, що не всі депутати зрозуміли важливість перерозподілу мисливських угідь. Адже мова йде про оренду тих мисливських угідь, які, наприклад, числяться за Українським товариством мисливців і рибалок. У цього товариства немає коштів – на тисячу гектарів лісу вкладають 617 грн. А приватні господарства на тисячу гектарів вкладають 42 тисячі гривень. Виділятимуться в оренду на створення лісо-мисливських господарств ті території, в яких, за обстеженням комісії, ніякої дичини не залишилось, де вже все вистріляли. Уявіть – у області близько 30 тисяч мисливців, які хочуть ходити на полювання, а не хочуть займатися розведенням дичини.
А ті, хто бажає це робити, повинні вкладати свої кошти для закупівлі маточного поголів’я звірини, створити резервації для її розведення, вирощувати, годувати, охороняти. Щоб розвести таку кількість оленів, козуль, диких кабанів, зубрів, яку вже можна відстрілювати, потрібно не два і не п’ять років – на це, за нашими підрахунками, піде 20-25 років. Саме на такий термін розрахована оренда угідь. Треба закупити маточне поголів’я (одна голова зубра, приміром, коштує 12 тис. грн..), спарувати, дочекатися потомства, доглянути його, виростити перше, друге покоління, а вже частину третього покоління можна відстрілювати за ліцензіями.
Кількість приватних угідь в Україні становить 15% від усіх лісів, а у Вінницькій області – всього 1,3%. Приватні лісо-мисливські підприємства «Дашівське», «Вепр», «Фауна» перебувають під контролем екологічної інспекції, яка має право скасувати дозволи оренди, якщо господарства не виконують своїх зобов’язань. Нові приватні мисливські угіддя – це і надходження до обласного бюджету, і робочі місця, і відпочинок для любителів полювання. Хто вкладе кошти і дочекається прибутку – тому і карти в руки — так все-таки вирішили депутати...