Цьогоріч зафіксовано рекордну кількість мисливців на Буковині
( 4 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 13135   
Середа, 10 грудня 2008 14:35

мисливці БуковинаНі мисливські тварини, котрі з кліматичним потеплінням інтенсивніше розмножуться, ні буковинці, котрі бажають отримати статус мисливця незважаючи на дороговартісні ліцензії, економічної кризи не відчувають,- кажуть в управлінні лісомисливського господарства області. Цьогоріч зафіксовано рекордну кількість мисливців на Буковині.

Мисливський сезон наближається до завершення. Залишилось ще 4 виходи на полювання парнокопитних і 5 - на зайця-русака. Однак, в управлінні лісомисливського господарства краю кажуть: черги на видачу ліцензій на відстріл диких тварин не скорочуються. Манія полювання захопила вже більше 6 тисяч краян. Це число куди вище за кількість мисливців у сусідній, Івано-Франківській області, котра значно більша за територією, ніж Чернівеччина. Але цьогоріч на полюванні фортить більше звірині.

Валерій Кашпор, заступник начальника Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства, розповідає: "Так як немає снігового покриву, то доводиться мисливцям полювати "по чорнотропу". Вдень зовсім не видно, де козуля ховається, де заєць, де кабан... Крім того, цьогоріч залишились на полях великі площі незібраної кукурудзи, то звірина і там ховається. Рідко хто піде на кабана в кукурудзі".

Нерідко мисливцям доводиться повертатись додому без здобичі. Та отримавши заряд енергії від спілкування з друзями і переживши мить викиду адреналіну, буковинці наступного вихідного знову йдуть на полювання. Популярними розвагами небідних краян зацікавились підприємці. "Деякі приватні підприєства вже хочуть взяти в оренду, чи підписати з нами угоди на користування угіддями, але я не бачу у таких бажаючих бажання піти в масиви , де є мало тварин.От взяли б вони ті угіддя і своєю працею зробили так , щоб кількість тварин збільшилась.Так ні , вони хочуть взяти кращі наші угіддя" - каже Валерій Кашпор. Віддавати ж у приватні руки угіддя лісівники не вважають за доцільне. А щоб споживацький інтерес підприємців зменшився, повідомляють: це раніше держава опікувалась лісомисливським господарством. Нині ж доводиться самотужки утримувати його. На ліцензіях та членських зборах далеко не заїдеш. Лісівники прагнуть, щоб господарство хоча б на 50-60 % окупилось, тому любителям полювання не відмовляють в придбанні ліцензій. Урожай у мисливців цьогоріч слабенький. З 230 дозволених - лише 65 впольовано кабанів, з 18 оленів - лише 4. Та це буковинців не бентежить...Вони не жалкують грошей на ліцензії, хоча і повертаються ні з чим. "Хто би що не говорив , а люди стали жити краще, ніж колись", - зауважує пан Валерій.