МИСЛИВСЬКИЙ "ЛЕГІОН" БУКОВИНИ ДЕДАЛІ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ
( 0 Votes )
Написав Waldemar Oldak Переглядів - 8674   
Субота, 13 грудня 2008 01:30

це особлива прикмета нинішнього  сезону полювання

         Черги на отримання ліценції  в обласному управлінні  лісового та мисливського господарства не зменшуються. Це при тому,  що  задоволення – не з дешевих . Ліцензія на  відстріл козулі коштує від однієї до півтори тисяч гривень, кабана – від двох до трьох тисяч гривень,  оленя – від двох з половиною до п”яти тисяч гривень. Полювання завжди було справою заможних. Зараз, хоч  криза в державі, кількість мисливців не зменшується. Навпаки - дедалі збільшується.

- Особисто переконаний: ця тенденція  пов”язана з підвищенням життєвого рівня.  Хто й що б там не говорив,  зараз люди живуть  значно краще, ніж колись,- говорить перший заступник начальника ЧОУЛМГ Валерій Кашпор -  Щовівторка  приймаємо іспити в нових кандидатів на отримання мисливського квитка .- Останнього разу  підписав п”ять мисливських  квитків “новобранцям”. Загалом на Буковині налічується  6 тисяч 200 мисливців. Для такої невеликої області, як Чернівецька, це значна кількість. Сусідня Івано-Франківська, набагато більша за розмірами, має скромніший мисливський “легіон”.

    Не вплинули на бум порівняно скромні успіхи мисливців. Полювання по чорнотропу – так  називається похід за здобиччю за відсутності сніжного покрову. Мисливцеві за таких умов, характерних для нинішнього грудня, важко відслідковувати , де знаходиться кабан чи олень, козуля чи заєць.  Тому  безсніжної зими полювання непродуктивне. Не сприяє і те, що на полях – значні площі незібраної кукурудзи. Тому такі мисливські тварини, як кабан і козуля  розкошують там днями. А  передбачливий  мисливець  не  полюватиме  в кукурудзі  непередбачуваного кабана. Тому в нинішньому сезоні полювання   пощастило не мисливцям, а тваринам. Наприклад,  при дозволі на відстріл кабана в кількості 235 особин відстріляно тільки 65,  козуль при дозволі на 241  відстріляно 157. І це тоді,  як полювання на копитних – вважай – закінчується: залишилося всього  шість -   виходів і шість - на  зайця-русака. Це ще одна особливість нинішнього сезону полювання.

      Кажуть: незалежно від того, чи поцілив  здобич, чи  промахнувся, полювання найперше – унікальне спілкування з природою та з людьми. Отже – гарний відпочинок. А в чернівецького художника і захопленого мисливця Ярослава Ільченка  - ще й стимул до творчості. По його картинах, написаних під враженням від полювання  буковинськими обширами, можна вивчати фауну краю.

      Якщо бути прагматичним,  чи можна на мисливстві заробити?  Фахівці галузі розглядають  це питання в комплексі ведення лісового та мисливського господарства. Нині повністю забезпечити ведення   мисливського господарства  за рахунок ліцензій  і членських внесків  мисливців і рибалок вкрай важко. Колись держава повністю  фінансувала  ведення мисливського господарства. Нині це – клопіт самих державних підприємств.

- Всіляко стараємося, аби на 50-60 відсотків окупити мисливське господарство, - говорить головний лісничий області Валерій Кашпор. – Зробити більше поки що не можемо. Деякі приватні підприємці, невеликі організації подали нам заявки, що хочуть взяти мисливські угіддя в оренду,  або укласти з нами договір на співпрацю. Та чомусь їх не приваблюють угіддя, де мисливських тварин мало, де можна було б докласти  зусиль до їх  збільшення. Недоцільно віддавати в приватні руки краще. Мисливський фонд повинен бути в державній власності.

     Між тим мисливствознавці та працівники єгерської служби  ревно пильнують мисливський фонд. На початок  грудня було складено 94 протоколи про порушення правил полювання, конфісковано 5 одиниць зброї.