Правила колективного полювання
( 11 Votes )
Написав Остап Переглядів - 5989   
Неділя, 01 лютого 2009 23:06

Правила колективного полювання - Дотримання до місця полювання.

- Обов'язки і права мисливців.

- Кому належить трофей.

- Сигнали на полюванні.

Якщо полювання проводиться організовано і спільно декількома учасниками, то воно називається колективним. Таке полювання виховує у мисливців відчуття товариства, дисциплінованість і взаємну відповідальність, підвищує їх мисливську культуру.
Один з найефективніших методів боротьби з вовками і іншими хижаками, що до цих пір завдають сільському господарству і мисливському фонду дуже великого збитку, є облавне полювання. opaski.jpgУ спортивно-мисливських господарствах облави проводять за планом для вибіркового відстрілу старих або дуже агресивних самців оленів, лосів і інших копитних, для зниження чисельності тварин в угідді, де відмічено перенаселення тварин того або іншого вигляду. Облавні полювання загородою, казаном, гаем і тому подібне полегшують відстріл звіра і птиці в горах, широких чагарниках очерету (кабан, фазан), у великих лісах (лось, косуля, зайці, крилаті хижаки, перната дичина) і степових просторах (дрохва, куріпка, сайгак). Деякі способи облавних полювань (підковою або казаном на зайців, гаем на кабана) вважаються винищувальними і тому заборонені.

Число учасників облавного полювання залежить від того, де і на яку дичину влаштовується облава. На відповідальні полювання (по хвилях, лосеві і т. п.) в команду включають найбільш витриманих і дослідних стрільців, що добре зарекомендували себе в попередніх і менш відповідальних виїздах. Мисливці, що допускали раніше наддалеку стрілянину по звірові, що йде на сусідній номер, сторонні мисливці в команду, як правило, включатися не повинні. Не допускаються до колективного полювання мисливці з несправною або забороненою в даній місцевості (наприклад, нарізним) зброєю або недостатньо дослідні в обігу з ним.
Будь-яке колективне полювання буде успішним за умови, якщо організована вона правильно. У приписних господарствах відповідальним за підготовку і проведення облавного полювання є обкладальник. Він же визначає на місцевості номери (крапки), на які ставить стрільців, подає сигнали початку і закінчення загород і тому подібне

Команда мисливців очолюється вибраним (або призначеним) розпорядником (капітаном), якому з моменту прибуття на збірний пункт всі мисливці підкоряються беззаперечно і чиї дії і вказівки не підлягають критиці до закінчення останньої загороди.
До виходу із збірного пункту (з бази господарства і т. п.) капітан команди або обкладальник інформує учасників про план майбутнього полювання і нагадує їм про обов'язкові правила її проведення. У деяких господарствах учасники дають розписку, що з типовими правилами ознайомлені.

Тут же приймається рішення - чи будуть стрілки тягнути долю перед кожною загородою або ж, витягнувши номер для першої загороди, в наступних - стануть пересуватися в послідовному порядку. В цьому випадку жеребкування проводиться тут же, на збірному пункті (базі). Якщо стрілецька майстерність і досвід учасників неоднакові, то при небезпечних (на кабана, ведмедя) або відповідальних полюваннях (на лося, оленя, вовків) капітанові доцільно не проводити жеребкування, а ставити в місцях найбільш вірогідного виходу звіра кращих і дослідних стрільців. Цим забезпечується їх власна безпека і зводиться до мінімуму можливість безцільного поранення звіра і промахів по ньому. У ряді колективів мисливець, що допустив промах по вовкові або лосеві або пропустив їх без пострілу, карається заздалегідь визначеним штрафом.

Дотримання до місця полювання

Не ближче чим за чверть кілометра до першої загороди робиться невелика зупинка, аби стрілки могли покурити, якщо потрібно, перевзути чоботи і тому подібне

Після цього вони стають в потилицю по порядку номерів і слідують за обкладальником, що йде попереду (розпорядником полювання). Шум і куріння при цьому не допускаються. Загоничі (з числа мисливців команди або виділені господарством), також дотримуючи необхідну обережність, рухаються звідси за своїм старшим на вихідну лінію.

Обов'язки і права мисливців

Розпорядник полювання
, підвівши чергового стрільця до його номера, показує місце, де той повинен встати, сектор обстрілу (обмежений з флангів добре помітними орієнтирами), напрям гону і місце збору після сигналу про закінчення чергової загороди. Все це пояснюється мімікою і жестами, в крайньому випадку пошепки.
Зайнявши номер, стрілець зобов'язаний мовчки підняти руку або шапку, даючи знати попередньому стрільцеві місце своєї стоянки, і чекати його у відповідь сигналу.

Рушницю дозволяється зарядити лише після того, як мисливець встав на свій номер. Тут він зобов'язаний дотримувати абсолютну тишу і нерухомість, не палити, не сідати на землю, пень і тому подібне Дотримання цих правил не важке, оскільки при правильній організації кожна загорода триває все півгодини - година
При облаві на вовків їх стріляють картеччю; кулею стріляти по ним забороняється. На полюванні по лосеві, вовкові і ведмедеві не вирішується яка б те не була стрілянина по лисицях, що виганялися з окладу, зайцях і інших звірах або птицях, за винятком тих, що вийшли на стрільців рисі або росомахи.

Не можна стріляти по звірові, що знаходиться в окладі далі 30 м; по звірові ж, що пересік лінію стрільців або прапорців, дозволяється стріляти на будь-якій дистанції в межах досяжності його рушничним снарядом (кулею, дробом, картеччю).
Недопустимий постріл по звірові, що йде на сусідній номер, або постріл по лінії стрільців. Ширіна цієї лінії вважається рівною 12 м - 6-метровий простір попереду і таке ж позаду стрільців, що стоять.

Категорично заборонено яким би то не було чином сигналізувати мисливцеві сусіднього номера про звіра, що йде на нього. Не можна стріляти по неясно помітній меті, на шерех, по кущах, що ворухнулися, або очеретах. Заборонена стрілянина всередину окладу, коли в нім вже здалися загоничі. Звіра, що виходить в цю мить, потрібно пропустити за лінію стрільців і бити його в угін.
Якщо команді дозволений відстріл лише одного звіра, наприклад лося, то стрілець, що убив його, повинен оповістити про це інших стрільців вигуком: "Готовий!". Це запобіжить незаконному, хоча і ненавмисному відстрілу інших звірів.

Зійти з номера стрілок може лише після сигналу про закінчення загороди або в разі явної необхідності надати допомогу товаришеві. Ні в якому разі не дозволяється покидати номер, аби добити або переслідувати пораненого звіра. Перш ніж зійти з номера після сигналу "загорода закінчена" або "відбій", мисливець зобов'язаний розрядити рушницю. Невиконання якого-небудь з вказаних правил позбавляє мисливця права участі в подальших колективних виїздах, якщо його провина не спричиняє за собою суворішого покарання (товариського суду, виключення з суспільства і ін.).

Кому належить трофей

Звір визнається убитим тим мисливцем, перед номером і від пострілу якого він ліг, хоч би раніше і був стріляний мисливцем з сусіднього номера. Якщо ж важко поранений звір ледве рухався або повз і не був добитий мисливцем, що стріляв в нього, лише тому, що для цього потрібно було зійти з номера, то цей звір вважається узятим тим, хто його смертельно ранив (це видно слідами крові або встановлюється подальшим розтином). В такому разі постріл, що обриває муки тварини, вирішальним не вважається.
Якщо звір убитий одночасними пострілами двох мисливців з сусідніх номерів і впав на рівній від них відстані, то хто з тих, що стріляли наніс йому смертельну рану вирішує (зазвичай при білуванні туші) розпорядник полювання.

М'ясо крупного звіра ділиться порівну між учасниками полювання. Удачливий же стрілець, що поклав звіра, отримує крім того головний приз - голову і ноги лося, оленя і тому подібне Шкура лося  і деяких інших крупних звірів залишається або в господарстві, в якому відстріляно звіра, або, якщо облава проведена на вільній території, задається низовим колективом на заготівельний пункт.
Коли узятий звір увінчаний потужними для цього вигляду рогами (олень, лось, косуля, гірський баран і ін.) або іклами (кабан), то на прохання мисливця, що узяв його, директором (начальником) господарства тут же створюється комісія, яка проводить необхідні виміри трофея і видає мисливцеві відповідне трофейне свідоцтво. Кращі трофеї (за наявності необхідної документації) можуть виставлятися на районних, обласних і інших оглядах мисливських трофеїв, а рекордні - наголошуватися відповідними винагородами (медалі і заохочувальні премії).
Дрібний звір або птиця належать тому мисливцеві, хто перервав пострілом їх біг або політ. В разі одночасних пострілів двох мисливців, що стріляли однаковим дробом, перевага віддається слабкішому стрільцеві, оскільки дослідний мисливець наступного звіра або птицю добуде швидше.
В деяких випадках вся дичина, що заготовляється в господарстві або приписаних до колективу угіддях, задається на заготівельний пункт, учасники ж таких полювань задовольняються любительською нормою - 1-2 зайцями, трьома качками.

Сигнали на полюванні

Добре організований зв'язок між групами і окремими учасниками на колективних полюваннях має первинне значення. Вона допомагає швидко знайти товариша, що відстав або заблукав, надати своєчасну допомогу, оперативно управляти загоничами і стрілками.

При колективному (груповий) полюванні практикується зоровий і звуковий, рідше накреслювальний зв'язок.
Зорові способи зв'язку (піднята шапка, витягнута рука і т. п.) застосовуються на відкритій місцевості, лісових дорогах, просіках і тому подібне в світлий час доби. З настанням темноти зоровий зв'язок здійснюється за допомогою кишенькового ліхтарика і що вистрілюються в повітря різного кольору мисливських патронів-ракет.
Накреслювальні способи включають знаки і написи, що робляться на видних місцях на снігу або піску, вішки із записками і тому подібне Мисливці Прибалтики і сибіряки практикують лаконічну "мову відламаних віток", за допомогою яких видно, куди пішов звір, де потрібно остерігатися можливих пострілів і тому подібне.
Звуковий зв'язок (голосом, сигнали в мисливський ріг, свисток, вживання як труба рушничного ствола, обумовлене число пострілів в повітря) застосовується зазвичай до початку і після закінчення загороди, інакше ці звуки можуть передчасно злякати звіра, який піде від лінії стрільців. Виняток становлять рогові сигнали старшого загонича.
На колективних полюваннях з гончаками сигнали в ріг єгеря або капітана замовкають лише на якийсь час, поки чутний гавкіт собак, що ганяють звіра. У останній же час протяжні звуки рогу орієнтують мисливців і гончаки.
Залежно від погоди і рельєфу місцевості сигнали, що подаються голосом, чутні на 500-1000 м, звук мисливського рогу уловлюється на відстані до 2 км.

Обговорення на форумі