• 1
  • 2
<--

ТЕМА: Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16

Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 10/12/2009 18:41 #18373

Прошу досвідчених мисливців підказати співвідношення пороху та дробу для зарядки патронів мисливкої рушниці ТОЗ-БМ-16 для полювання. Завчасу дуже дякую за відповідь.

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 10/12/2009 19:37 #18379

Шургот Ігор писав(ла):
Прошу досвідчених мисливців підказати співвідношення пороху та дробу для зарядки патронів мисливкої рушниці ТОЗ-БМ-16 для полювання. Завчасу дуже дякую за відповідь.

Почитай тут www.hunter.ru/gun/steingold/part25.htm

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 10/12/2009 22:37 #18393

Колись починав полювати з цією рушницею і також 16 кал.

Вдала модель, як для років випуску
Бій прекрасний.
Зараз брат її юзає,

Рекомендую не видумувати а використовувати російський порох "сокол" і точні навіски наведені на обкладинці банки використовуваного "Соколу"!!!
Робіть так і будете задоволені
Останнє редагування: 10/12/2009 22:39 від ostt.

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 10/12/2009 23:16 #18396

Да, Я теж рекомендую порох "Сокол" і робити патрони самому. Бо ці куплені це вже таке гав... Стволи після цього дробу віддерти неможна і порох там невідомо який.
Прострілював рушницю купляними патронами і своїми, різниця дуже велика купляні дуже сильно розсівають.
І взагалі сомому робити патрони це набагато вигідніше як купляти тільки нажаль щось останім часом в продажі нема "Сокола".
  • Bond
  • Поза форумом
  • Початківець
  • Постів: 11

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 23/12/2009 23:52 #19141

Співвідношення - це дуже важливо! Є такі варіанти що рушниця легенька і звичайний заряд дає дуже віддачц (така ситуація була у знайомого на тоз-66)! у мене десь була формула якщо найду зразу ж напишу!!!
  • Vano
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 525

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 16/01/2010 01:13 #20333

  • Vano
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 525

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 16/01/2010 12:05 #20338

Vano писав(ла):

То трошки не так. Масу снаряда треба підбирати не під масу рушниці, а виходячи з умов та об"єкту полювання. Просто при важкій рушниці вддача, теоретично, повинна бути меншою, аніж при такому ж патроні але при лугшій рушниці. Всі ці формули то туфта. Це -раз.

Друге. Треба дивитися на банку з порохом - обов"язково. Річ у тім, що там вказані максимальні значення маси снаряду і заряду (тобто шроту і пороху). Їх перевищення означатиме перевищення тиску під час вистрілу над нормальним. Слід мати на увазі, що рекомендовані маси пороху тієї самої марки можуть відрізнятися від партії до партії. Просто для інформації: фірми-виробники патронів окремо тетестують кожну партію пороху і підбирають індивідуально масу заряду.

Щоб правильно споряджати патрони потрібно добре почитати книжки, які є у тому числі і в інтернеті. Або мати грамотного досвідченого друга-споряджальника. А краще і одне, і друге.

Ніхто Вам, шановний, не може порадити маси пороху для Вашої рушниці - хіба що максимально допустиму. Але Ви її знатимете точно прочитавши або на банці або вкладиш в банці з порохом. Основна перевага саморобних патронів над заводськими якраз і полягає у тому, що Ви зробите патрон, який даватиме найкращі результати саме у Вашій рушниці. А економія дуже умовна. Вона є в першу чергу тому, що ми порівнюємо "свій" патрон за ціною з якісним та дорогим, а за боєм з паршивеньким.
Майте на увазі, що для того, щоб зробити добрий патрон треба мати добрі комплектуючі. А в Україні їх немає - хто б що не казав.
  • ivans
  • Постів: 1269

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 08/02/2010 15:27 #21715

слухай Ігоре хлопців, дякуй, а зроби як я кажу
У мене тоз63 вже 7 років.
Зараз різниця ціни в потроні магазину та саморобному невелика, тоя кщо вже робити патрон то робити як для себе.
1 виріши на яку дичину буде потрон
2 читаєш якими номерами дробі її полюють і вибираїш три різних
3 прикидаєш дистанцію стрільби (в залежності від угідь, способів полювання та ін.)
4 та згідно формул які вказані на банці з порохом набиваєш серії по три патрона варіюючи + та - з навісками пороху та дробі(тобто одного № дробі, однієї маси пороху, три навіски дробу)
5 на стенд, відходиш від мішені на намічену відстань
і на полюванні Ви здивуєте всіх вдалими пострілами і сабе коханого в першу чергу
  • ahdg
  • Поза форумом
  • Ловчий
  • Постів: 42

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 26/02/2010 14:00 #22952

Как определяют вес снаряда к дробовому ружью

Читатель И. А. Давыдов из Челябинской области и многие другие интересуются, как правильно подобрать снаряд дроби к имеющемуся у них ружью, так как приводимые в охотничьей литературе таблицы дают готовые данные и не раскрывают существо вопроса.
Приводим тот простой расчет веса снаряда, который лежит в основе упомянутых таблиц.
Исходя из определения, что такое калибр у охотничьего гладкоствольного ружья, т. е. что номинальным калибром называется число круглых (шаровых) пуль, отливаемых из одного фунта (в английских мерах веса) чистого свинца, точно соответствующих отверстию ствольной трубки, то нормальный вес дробового снаряда по калибру определится из формулы: С=454/К, где С - вес снаряда в граммах, 454 (точнее - 453,6 г) - весовой эквивалент одного английского фунта чистого свинца в граммах и К - калибр ружья в номинале (10, 12, 16, 20 и т. д.). Из приводимой формулы нормальный вес снаряда по диаметру канала ствола для 24 калибра составит: С =454/24=18,9 г, или округленно 19 г. Допустимы отклонения веса снаряда, определенного по формуле, на ±1,0 г. Учитывая, однако, что ружья делают значительно более легкими, чем это требуется по весу нормального снаряда по калибру, необходимо проверить вес снаряда по весу ружья в целом. Из практики установлено, что при средних начальных скоростях снаряда от 350 до 375 м/сек отдача будет терпима в том случае, если вес снаряда окажется в пределах: для 12 калибра - от 1/100 до 1/94 общего веса ружья, для 16 калибра - 1/100, для 20 калибра - 1/112, для 24 калибра - 1/122, для 28 калибра - 1/136 и для 32 калибра - 1/148 общего веса ружья. Таким образом, при весе ружья 24 калибра в 2,5 кг вес снаряда составит 20,5 г. Из этого видно, что вес данного ружья соответствует его калибру. В выпуске отечественных ружей чаще всего получается, что вес ружья значительно превышает то, что должно быть по его калибру, и вес снаряда, определенный по весу ружья, будет значительно больше, чем тот, который был определен по калибру круглой пули *. В этом случае следует применять нормальный вес снаряда, полученный по калибру ружья, а не по его весу. Если же вес снаряда, определенный по весу ружья, будет меньше, чем определенный по калибру, то в этом случае следует остановиться на снаряде, найденном из веса ружья. Иначе говоря, во всех случаях берут тот вес снаряда, который окажется меньшим.
В заключение следует отметить, что, произведя для данного ружья указанный расчет и проверку, останавливаются на полученном весе снаряда на все время его существования у данного охотника. Все желаемые изменения в бое ружья достигаются только за счет изменения веса пороха и способа снаряжения патронов.
* У иностранных ружей охотничьего типа чаще бывает наоборот, т. е. вес ружья значительно меньше, чем должен быть по его калибру.

Э. Штэйнгольд

"Охота и охотничье хозяйство № 11 - 1961 г."
  • Vano
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 525

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 26/02/2010 14:08 #22953

Може попросимо модераторів чи адміністратора переіменувати тему, а то Шугот Ігор задав одне питання по своїй проблемі і більше не появляється, а тема так і не розвивається - треба якусь глобальнішу назву, скажімо "ТОЗ БМ-16" замінити на "до гладкоствольної зброї"!
Як вам ідея???
  • Vano
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 525
Останнє редагування: 26/02/2010 14:09 від Vano.

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 26/02/2010 15:07 #22960

Мені тема підходить, у мене якраз ТОЗ-Б/БМ 16к
А взагалі, тема дуже цікава. Я стріляю самокрутом, люблю експериментувати з навісками, з різними приспособами (як то хрестовини, наприклад). Тому "ЗА" розвиток теми.
А взагалі то, крім ТОЗ-Б, маю ще ІЖ-12 16к
  • Постів: 6014
ТОЗ-БМ 16к; ІЖ-12 16к; Weihrauch 77

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 28/02/2010 02:02 #23079

Я також прихильник 16-го, але думаю спробувати 12! Таке питання, slavamaz, як іде стрільба із вертикалки і горизонталки, як то привикнути - бо я пробував із вертикалки - то ну його ту вертикалу, а тобі ще складніше - запобіжник і курки! Як за часто береш на полювання одну чи іншу зброю, від чого то залежить?
Я на запобіжник переучався - цілий сезон, шукав курки і все, а тепер би курковки не хотів ні в якому разі!
  • Vano
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 525

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 28/02/2010 11:34 #23087

Запобіжник/курки, то все діло звички, мені абсолютно не проблема перейти з курків на запобіжник і навпаки.
Починав з горизонталки, вертикалка, то була батькова улюблениця і стріляв він з неї відмінно, рідко йому був потрібен другий постріл. Після його смерті у мене вже був вибір, з чим ходити. Рушниці вирішив залишити обидві - одну не міг продати, бо перша, а іншу - бо дорога як пам"ять про батька.
Тепер на полювання беру в залежності від об"єкту і періоду полювання. У ТОЗівки правий ствол циліндр, лівий чок. Тому беру її зазвичай на перо з під лягавої, де перший раз приходиться стріляти на коротку відстань (циліндр), а при необхідності лівим можна "дотягнутися" і далі (чок). Досить зручно. ІЖовку витягаю з сейфу зазвичай пізньою осінню і взимку, коли починається полювання на зайця. Дичина до того часу стає вже більш шуганою, нерідко лежить сніг, який хрустить під ногами, дичина зривається далі, от тут вже більш підходить штучна вертикалка з получоком/чоком і хорошою кучністью.
Що стосується стрільби, то все таки з вертикалки мажу частіше, проте і підранків менше, акщо попав - то дичина бита чисто.
А взагалі, подобаються обидві рушниці, можливо курковочку навіть трохи більше. І калібр той що треба, на мої 62 кг
Зараз пару фото пошукаю, десь були.
  • Постів: 6014
ТОЗ-БМ 16к; ІЖ-12 16к; Weihrauch 77

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 28/02/2010 11:46 #23088

Знайшов фотки:

Моя "курковочка"

На фото не я, але рушниця і трофей мої

А це такий собі маленький домашній арсенальчик
  • Постів: 6014
ТОЗ-БМ 16к; ІЖ-12 16к; Weihrauch 77

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 12/03/2010 17:39 #23725

Vano писав(ла):
Я також прихильник 16-го, але думаю спробувати 12! Таке питання, slavamaz, як іде стрільба із вертикалки і горизонталки, як то привикнути - бо я пробував із вертикалки - то ну його ту вертикалу, а тобі ще складніше - запобіжник і курки! Як за часто береш на полювання одну чи іншу зброю, від чого то залежить?
Я на запобіжник переучався - цілий сезон, шукав курки і все, а тепер би курковки не хотів ні в якому разі!

Теж поміняв курковку ЇЇ треба любити
і це зараз індивідуально. я не зміг пристосуватися в стрільбі, і через 7 років продав.
хоча скучаю
  • ahdg
  • Поза форумом
  • Ловчий
  • Постів: 42

Ві:Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 29/04/2010 18:47 #24865

ivans писав(ла):
Основна перевага саморобних патронів над заводськими якраз і полягає у тому, що Ви зробите патрон, який даватиме найкращі результати саме у Вашій рушниці.

Співвідношення пороху та дробу до КОЖНОЇ конкретної рушниці треба підбирати адже для кожного "карамультука" навіски - різні...
Хоча я вже давно використовую виключно 16 к, але зараз довбуся з німецьким раритетом - ніяк невдається підібрати отимальні набої

нижче гарно можно прочитати про порох "Сокіл"
talks.guns.ru/forummessage/11/337097.html

а за нижченаведеною адресою чудово проведена робота щодо пристрілки рушниці
www.hunter.ru/gun/articles/zeroing.htm
  • Гульба
  • Поза форумом
  • Ловчий
  • Постів: 45
Останнє редагування: 29/04/2010 19:30 від ostt. Причина: правка BB-kode

Re: Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 17/02/2011 12:15 #40374

Ніяк неможу знайти інформацію про тоз бм безкурківку, знаю що їх теж випускали, але чомусь ніде немає як рушниць так і відомостей проних.
  • сірий
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 1132
Жоден народ не буде вільним, поки не звільнеться сам.

Re: Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 17/02/2011 22:49 #40489

сірий написав:
Ніяк неможу знайти інформацію про тоз бм безкурківку, знаю що їх теж випускали, але чомусь ніде немає як рушниць так і відомостей проних.

ось є дещо тут:

talks.guns.ru/forummessage/60/10.html

www.google.com.ua/search?q=%D1%82%D0%BE%...l&client=firefox
  • strilok
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • полювання,відпочинок на природі.
  • Постів: 928
ИЖ-18 МН (30-06)

Re: Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 18/02/2011 07:11 #40502

Особисто я, про ТОЗ-БМ БЕЗкурківку, навіть не чув.
  • Постів: 6014
ТОЗ-БМ 16к; ІЖ-12 16к; Weihrauch 77

Re: Співвідношення пороху та дробу до ТОЗ БМ-16 20/02/2011 20:49 #40588

Да по тоз бм безкурківки інфи нема, я особисто таку бачив і стріляв, просто хотілось розширити знання.

Просто підшукую горизонталку 16к для ходових полювань.

А що хто знає про ТОЗ- А. Сьогодні таку вертів у руках, дуже гарна, штучна, два чоки, 1949р. яка орієнтовна ціна, якщо стан на 4.
  • сірий
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 1132
Жоден народ не буде вільним, поки не звільнеться сам.
  • Сторінка:
  • 1
  • 2
Час створення сторінки: 0.63 секунд

  • Продана. Далі...