<--

ТЕМА: Полювання на лисицю з манком

Re: Полювання на лисицю з манком 04/01/2016 23:39 #119342

Федір, дякую. Гарно описане полювання.
А чи доводилося влаштовувати засідку в скирдах сіна? Наскільки ефективно?
  • Ведмедик
  • Поза форумом
  • Досвідчений ловчий
  • Постів: 83
In the beginning, think of what may be the end
Останнє редагування: 04/01/2016 23:40 від Ведмедик.

Re: Полювання на лисицю з манком 05/01/2016 07:46 #119343

А лис підскочив ?

Підскочив.. Як правило, в таких випадках завжди підскакують..

А чи доводилося влаштовувати засідку в скирдах сіна?

За часів мого дитинства і юності, коли на полях було багато скирд соломи (у нас їх називали брадла) - це було найкращим місцем для засідки. Купа мишей, що самі працювали як манки, підвищення, тепло..
Ух, як згадаю.. .
Зараз світ став інакший..
  • Постів: 6250
ТОЗ-БМ 16к; ІЖ-12 16к; Weihrauch 77; Weatherby V .223rem
За пост подякували: Хімік, Дімич, Коля 210782, Ведмедик

Re: Полювання на лисицю з манком 05/01/2016 10:45 #119344

Федір ти можеш модернізувати полювання на блохоносок і зробити універсальну приваду. Потрібно лише переодягнути твою Адельку у шкуру косоокого і на довгому поводкові пускати у пошук буде супер привада.
  • Постів: 1830
Люблю українську природу
гарячий борщ, хлолдну воду...

Re: Полювання на лисицю з манком 05/01/2016 16:13 #119347

та вже полюю, лиш трошки інакше , хлопці знають, я їм якось розказував
не допусти щоб хобі переросло в діагноз

Re: Полювання на лисицю з манком 05/01/2016 22:55 #119352

Після останнього полювання на кабана донька запитала мене, що можна зробити з його шкіри? Оскільки свинська шкіра до жіночого гардеробу не надто пасує, то вирішив я вихідного дня пошукати лиса. Щоб не травити душу, скажу одразу: лиса виманив, але не добув...
Якщо комусь цікаво, трохи деталей із того полюваннячка (вибачайте за те що вийшло трохи багато літер).
Отож вибрався я зранку з манком на лиса, поки доїхав\дійшов до угідь було вже пів на одинадцяту, трусив легкий сніжок засипаючи “чорнотропну” історію переміщень звіра, що трохи дратувало, але я сподівався на те, що хоч вдасться побачити реальну картину переміщень по свіжому снігу за останні години. Вже на старті довелося коригувати маршрут, оскільки мене випередив трактор, яким селяни їхали по дрова (спилюють верби, які засіялися і виросли на занедбаних сінокосах). Вирішив я податися в місцину де запущені сіножаті межують із полями засіяними озиминою. У кінці літа не раз я там зустрічав лисів на стерні. Щоб туди потрапити довелося долати кілька км. чагарів, заростей тростини і торішніх будяків, які тріщали під ногами оголошуючи про моє пересування на сотні метрів навкруги.
Врешті вибрався на м'яку, не скошену траву і зміг пересуватися тихіше. Сніжок то падає, то перестає, вітер зустрічний. Відповідно до своєї “методології” полювання у певний момент я на хвилю зупинився щоби “вбити” в GPS чергову точку на позначення містка через меліоративну канаву. За зарослим кущами рівчаком виднілася перспективна для лисячої теми не скошена сіножать і я поспішив туди. Не встиг навіть роздивитися навколо, як зауважую у траві (як мені здалося) верхню частину тулуба досить великого кабана, що переміщується вправо на віддалі 250-300 метрів переді мною. Адреналіну повні штани, намагаюся зрозуміти чи кабан сам, чи “со товаріщі”. Раптом бачу другого “кабана”, який рухається в протилежний бік від першого і чомусь виглядає дуже “еластичним”.... Витріщаюся на нього і мене осінює що це мишкуючий лис, а не кабан у тумані... Зупиняюся і швидко заряджаю набої з кулею FMJ (зазвичай гущавиною пересуваюся заряджений “півоболонкою”, для “самозахисту” від агресивних представників фауни ). Пробую наблизитися, але лис, як це буває, переміщується дуже динамічно і за хвилю щезає з мого поля зору між негустою рослинністю. Вирішую манити, але перед лисом маю шмат досить високої трави, яка обмежує видимість. Переміщаюся ближче, так щоби за спиною мати вербовий кущ і не виставляти свій силует на огляд. Вмощуюся на стільці, пищу “ранятим” зайцем і завмираю в очікуванні.... На годиннику 13.10, довкола тиша, вдалині, то тут, то там стоять монументальні зимові дерева, а лиса не чути... Повторюю сеанс із зайцем і чекаю далі... Зимовий день короткий, тому мучить сумнів чи варто довго сидіти, можливо лис злякався і вже давно утік...
Вирішую рухатися далі, чіпляю складаний стілець до наплечника, але через плече ще поглядаю за лисом. І тут бачу рудого аж червоного лиса, який ніби лягавий пес мишкуючи “фастриґує” долину десь на віддалі 100-150 м. від мене. Спішно з коліна пробую ловити його в приціл, але лис рухається швидко в бік, поза округлий, розлогий вербовий кущ. Поспішно встаю, хапаю рогульку-монопод і очікую лиса з-за куща. Лис виходить, вміщаю перехрестя оптики десь у центр тулуба, постріл... Лис підскакує, як ошпарений, повертається на 180 градусів і знову щезає за кущем з-за якого вийшов.... Перезаряджаюся готовий зустріти його ще раз із-за того куща, але він десь забарився, в голові пролітає думка, що може лис уже лежить догори черевом за кущем, але за кілька хвилин бачу його, що втікає на віддалі коло 300 метрів від мене... Міряю відстань до місця прицілювання — 170 кроків, слід було взяти поправку на спад траєкторії, оскільки вона у куль патронів Sellier & Bellot досить крута... Що ж, на одного стріляного лиса в угіддях побільшало, а у моєму списку ще один прикрий промах... :\ На майбутнє треба взяти до уваги слова В. Лєніна: “Стрєлять, стрєлять, стрєлять...”
Але полювання продовжується (опис мисливського обіду опускаю), врешті доходжу до полів із озиминою, йду краєм зупиняючись час од часу щоб поманити лиса, але більше нічого не з'являється. Поля пустинно біліють, часу до сутінків що раз менше, а вітер крутить “як жиди сьвітом” і не дає зайняти добру позицію, так щоб дуло не від мене. Згодом сніг посилюється, засипає ранкові лисячі сліди, тому стає складніше вибирати продуктивні місця. Інших свіжих слідів тварин не спостерігаю, лише пара козуль залишила два рядки відбитків ратиць, перетинаючи озимину. Годинник показує 17.30, добряче сутеніє, ще одне полювання завершується, хоч без трофею, але як каже мудрий німець: “День невдалого полювання є кращим за просто хороший день”
  • urban
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 958
"Ein schlechter Jagdtag ist immer noch besser als ein guter Arbeitstag"
Останнє редагування: 05/01/2016 22:57 від urban.

Re: Полювання на лисицю з манком 07/01/2016 01:14 #119369

Ведмедик написав:
Федір, дякую. Гарно описане полювання.
А чи доводилося влаштовувати засідку в скирдах сіна? Наскільки ефективно?

Дякую.
Засідки в стиртах (тах у нас називють скирди) влаштовував ще пацаном без рушниці, у 90-х роках, коли "доходив" колгосп. Що можу сказати, є свої плюси і мінуси, із плюсів - узвищення та хороший огляд, запах стирти перебивав запах людини, миші були природною привадою та й сам лис мав це місце як точку для відмочіння території. Тому й манком "зайця" потреби там нема користуватись.
Із недоліків - бажано щоб хтось підвіз, ну і шум соломи при кожному русі. Тому й треба брати з собою якесь покривало, щоб постелити та уменшити то шарудіння.
Якось сиділи, ну дуже давно, із старим мисливцем в старій стирті. Чекали кабасиків а приходили тільки лиси та зайці. Навіть не стріляли...
Ну і воші та блохи, їх, у старих скирдах,багато.
не допусти щоб хобі переросло в діагноз
За пост подякували: Ведмедик

Re: Полювання на лисицю з манком 22/04/2016 13:47 #121068

Трохи про мій «манковий» сезон 2015-2016р., в час міжсезоння, такий собі річний звітик.

Мав 9 днів-виходів, в яких заманив 11 раз лисиць. Не 11 лисиць, а 11 раз були виходи лисиці. В шістьох різних місцях.

Не забував і про «грушку», хоча був там всього кілька раз. Один раз був «холостий», браки якраз «гопали» загінку. Іншого разу гарно виманив лисичку десь так на 70 метрів в чисте поле. Не стріляв, відстань непевна та й ще початок сезону, не хотілось щоб цей лис був уже стріляний, залишив його до наступного разу.

Згадалось також одна засідка у 20-ти градусний мороз із одним поважним форумчанином (нехай сам напише кілька слів, а то вже зовсім розлінився писати ). Засіли в сідало двоє, щоб тепліше було. Заманили, лиса нема, другий раз – лиса нема, третій раз - лиса нема. Витягнув люльку, ми собі закурили, раз, другий, третій. Я витягнув пляшечку настоянки, випили раз, другий, третій. Красота та ідилія. Вже лиса й не треба. А лис того і чекав, до десяти хвилин вийшло три лиса. Повезло всім.

Спробував манити в нових, для цього виду полювання, угіддях. Доволі цікаво. Лиси там ще вабою не лякані, заєць ніби є, тому прибігали рудохвості на манок сміливо та швидко. Довго чекати не приходилось. Одного разу лис мені вибіг на метрів тридцять-тридцять п’ять, але став у траві, а я чекав щоб вийшов на чисте місце. Не дочекався, хоч міг гарантовано стріляти, силует лиса я бачив. Але в планах лиса не було стати частиною шуби))))
Іншого разу мав відзначитись інший наш поважний форумчанин, але… (може сам напише).

Ще колись взяв собою Адель в засідку, хотів подивитись як буде себе там поводити. Не скавуліла, не гавкала, не вила, поводила себе скромно та тихо. Тримав її в себе на колінах, ще й зігрівала. Це ж такса .
Тепер маю повну зайнятість. Хороша погода – йду з манком, погана погода – йду з собакою на нори.

Одразу скажу, що жодної лисички добуто не було. Або не вистачало метрів для гладкоствольного пострілу, або сорочка закоротка…. З нарізним була б зовсім інша історія…
Хоча цей рік і не результативний у манінні, проте не менш цікавий.
На фото – один з минулих сезонів.

Цього сезону мисливське щастя було на стороні звіра. Полювання ж не завжди має закінчуватись влучним пострілом. Деколи задоволення приносить красива зустріч із твариною а не добутий трофей.
не допусти щоб хобі переросло в діагноз
Останнє редагування: 22/04/2016 13:56 від Федько-халамидник.
За пост подякували: Myron, Aleksis, Іван - ІЖ 27, Коля 210782
Модератори: Myron
Час створення сторінки: 0.53 секунд