• 1
  • 2
<--

ТЕМА: Рябчик ( Bonasa bonasia )

Рябчик ( Bonasa bonasia ) 28/02/2009 10:59 #2220

Рябчик — цінний промисловий птах і один з найчисленніших і широко поширеніших представників пернатої дичини. У нього ніжне біле м'ясо. На початку 20 століття на ринки Російської імперії щорічно поступало близько 5 млн. рябчиків, а в сприятливі роки — до 7—10 млн. цих птахів. До кінця 20 століття рябчик залишався одним з популярних об'єктів здобичі мисливців лісової зони. Так, в Волго-Вятському економічному районі в середньому за сезон один мисливець відстрілював від 3 до 9 рябчиків[3]. В цілому рябчик продовжує займати перше місце по питомій вазі в промислі борової дичини.
Bonasia_bonasia.jpg

Навесні на рябчика полюють з пищиком — дудочкою з гусячого пера або з пташиної ножної кістки, рідше з дерева і свинцю. На початку весни використовують маніли з голосом самця, а коли самки сядуть на яйця, підманюють самців голосом самки. Цей спосіб полювання надає дуже багато здобичі. Краще всього рябчик йде рано вранці, 9 години, і потім години за 2—3 до заходу. Підманутий рябчик підлітає до самого мисливця, який стріляє в нього, коли рябчик сидить.

Літнє полювання на рябчика проводиться або без собаки, або з собакою (легавою і лайкою), роль якого, втім, кінчається, як тільки виводок знайдений. Рябчики, що полохають із землі тим або іншим способом, звичайно не відлітають далеко, а поблизу ж розсаджуються на деревах і затаюються, підпускаючи на постріл мисливців, що видивляються їх. В кінці липня або в серпні молоді рябчики також починають йти на пищик, причому, використовуються маніли з голосом молодого рябчика. Іноді пищиком користуються тільки для того, щоб по відгуку визначити місце, де причаївся рябчик на дереві.

Пізньою осінню, коли виводки вже розбиваються, молоді птахи добре летять на голос старого рябчика. Більше всього здобувають рябчиків восені, всілякими пастками: петлями, сидіннями, пастушками, ковпаками, пружкамі, давушкамі і іншими самоловами.

Восені, а також ранньою зимою, на рябчика полюють із загоничами, від легкого постукування яких по деревах рябчики перелітають з дерева на дерево, поки не натраплять на стрілецьку лінію, де шум, вироблюваний ними при польоті, видає їх мисливцеві. У Сибіру (на Алтаї) спостерігалося масове замерзання рябчиків в кінці зими під снігом, куди вони звичаю забираються для ночівлі. Це трапляється, коли лютий мороз, що раптово наступив після відлиги, покриває сніг товстою крижаною кіркою, з-під якої рябчики не можуть вибратися. Користуючись такими випадками, мисливці відшукують по деяких ознаках заморожені ночівлі і здобувають мерзлих рябчиків. Для полювання на рябчиків застосовують дріб.
  • WALLY
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Головний редактор
  • Постів: 3501
НЕ КОРИСТАЮ З ПРИВАТНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ
Розплідник FCI vom Berufsjager: www.berufsjager.com/
ALLROUNDER SERVICE INTERNATIONALE: www.alldog.eu/

RE: Рябчик ( Bonasa bonasia, Tetrastes bonasia ) 28/02/2009 11:03 #2221

Чисельність, розселення і добування рябчиків в Україні
Tetrastes_bonasia.jpg
  • WALLY
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Головний редактор
  • Постів: 3501
НЕ КОРИСТАЮ З ПРИВАТНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ
Розплідник FCI vom Berufsjager: www.berufsjager.com/
ALLROUNDER SERVICE INTERNATIONALE: www.alldog.eu/

Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 04/10/2009 14:45 #13085

А на Україні хтось полював на рябчика? Якщо так, то в який спосіб?
  • nadyk
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 2391

Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 04/10/2009 15:37 #13092

Я не полював, але у нас в лісі є.
Як ідеш по лісі деколи так пурхне, що серце сильніше битися починає

Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 04/10/2009 15:45 #13096

Я також у нас бачив, але стріляти не доводилось: або на номері стояв і не можна було стріляти, а шумовий так з-під ніг злітає, що серце не тільки сильніше битися починає - взагалі зупинитись може . А ще, як завжди, вони підставляються мені під постріл тільки тоді, коли ... я без рушниці
  • nadyk
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 2391

Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 04/10/2009 15:48 #13100

Ага, тільки дозволь нашому люду піти до лісу на рябчика,як і кабан ляже і коза.

Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 04/10/2009 16:48 #13110

Да, ї така проблемка...
Хоча, якщо з лягавою попробувати... Без загінного полювання... Але в сім"ї не без виродка... Все одно хтось найдеться, що стрільне не по тому, що треба... І всі почнуть ховатись... з козликом чи кабаном.
  • nadyk
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 2391

Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 04/10/2009 18:57 #13114

nadyk писав(ла):
А на Україні хтось полював на рябчика? Якщо так, то в який спосіб?

ну я з шпіцами .файно цікаво робив патрони напів для білкі куна ... і деколи рябчик падав . більше небуду .

мій друг єгерь тутешній хоче чучело пари . заморожені тут би зробив .

ні а по тел показуют як французи у АЛЬПАХ полюють на ТЕТЕРУКА , рябчика білу куріпку .зайці біляка... по ЛІЦЕНЗІІ . і все файно.

просто треба бути порядноми ловчими ами недуже

Re: Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 05/11/2010 11:54 #32774

fotografia misiaca ČMMJ (Českomoravská myslivecká jednota)

jerabek1.jpg
  • WALLY
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Головний редактор
  • Постів: 3501
НЕ КОРИСТАЮ З ПРИВАТНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ
Розплідник FCI vom Berufsjager: www.berufsjager.com/
ALLROUNDER SERVICE INTERNATIONALE: www.alldog.eu/
Останнє редагування: 05/11/2010 11:56 від WALLY.

Re: Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 05/11/2010 15:36 #32777

eee WALLY ya dumav sho to ty zrobyv foto u KARPATAX .

Re: Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 05/11/2010 15:40 #32778

Dumav sho to tvoe foto z KARPAT

FAINO.

Re: Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 05/11/2010 16:39 #32779

zavtra zroblu
  • WALLY
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Головний редактор
  • Постів: 3501
НЕ КОРИСТАЮ З ПРИВАТНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ
Розплідник FCI vom Berufsjager: www.berufsjager.com/
ALLROUNDER SERVICE INTERNATIONALE: www.alldog.eu/

Re: Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 26/02/2012 13:35 #70817

Цікаво як же ти записав його у відстрілочну???
  • Постів: 3142
Обов"язково читаємо ПРАВИЛА
............................................
За пост подякували: ostt

Re: Ві:Рябчик ( Bonasa bonasia ) 26/02/2012 15:55 #70833

промах
  • WALLY
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Головний редактор
  • Постів: 3501
НЕ КОРИСТАЮ З ПРИВАТНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ
Розплідник FCI vom Berufsjager: www.berufsjager.com/
ALLROUNDER SERVICE INTERNATIONALE: www.alldog.eu/
За пост подякували: vasyl eger

Re: Рябчик ( Bonasa bonasia ) 08/04/2012 21:43 #74325

трохи своїх фото з цьогорічного полювання.

SAM_2203_2012-04-08-2.JPG

SAM_2204_2012-04-08.JPG

SAM_2205_2012-04-08.JPG

SAM_2209_2012-04-08.JPG

SAM_2206_2012-04-08.JPG

Випурхнуло з під ніг, коли ходив за лисами.
Перший раз зустрів такого. У нас вони рідкість.Надіюсь пташка ще в доброму здравії та принесе на цей рік потомство.
Останнє редагування: 09/04/2012 08:31 від віктор лаврук.
За пост подякували: Slavamaz, Vitallik, Muhaylovuch, _Александр_, hanter39, Olekcandro

Re: Рябчик ( Bonasa bonasia ) 19/08/2012 00:36 #83905

А тут хоча би один раз побачити його. Думав, що у нас їх давно вибили всіх.
  • Olekcandro
  • Поза форумом
  • Ловчий експерт
  • Постів: 256

Re: Рябчик ( Bonasa bonasia ) 19/08/2012 01:43 #83906

a de to u nas ?

Re: Рябчик ( Bonasa bonasia ) 21/08/2012 00:29 #84015

В нас на Україні. Розпитував про них на Волині та рівненщині, сказали що хіба в білорусів є. А я наївний і повірив.
  • Olekcandro
  • Поза форумом
  • Ловчий експерт
  • Постів: 256

Re: Рябчик ( Bonasa bonasia ) 21/08/2012 00:35 #84018

uff
ta zh poperedni foto z PRYKARPATTYA !!! U NAS IX KUPA !!!

Re: Рябчик ( Bonasa bonasia ) 21/08/2012 19:37 #84074

Тепер буду знати.
Сам не знаю чому був зациклений на тому, що рябчики можуть бути лише в лісах наших північних областей. Буду сподіватись на можливу зустріч з ними.

WАWА поділись де можливо їх зустріти, в якому районі Львівської області.
  • Olekcandro
  • Поза форумом
  • Ловчий експерт
  • Постів: 256
Останнє редагування: 21/08/2012 19:38 від Olekcandro. Причина: корегування тексту
  • Сторінка:
  • 1
  • 2
Час створення сторінки: 0.69 секунд

  • Продана. Далі...