• 1
  • 2
  • 3
  • 4
<--

ТЕМА: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ?

Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 17:53 #2977

МИСЛИВЕЦЬ писав :...

.Те який собака буде мастак до полювання теж залежить на відсотків60 від мисливця який вчить,а вже інші 40 від задатків батьків.

ОСТТ .... А я думаю що 80 % залежить від крові, а вже 20 від виховання.

ВАВА ...
Згідний з Мисливцем без собаки полювання це не полювання.
Але нарахунок процентів, все таки я на боці ОСТА (80/20), ну може 70/30. Та все одно кров це основне.
Наприклад у Вас Василь маленький ПИЖ коли виросте буде боятися кабана (припущення, я вірю що він, так як кажуть буде їздити на них), і що визможете зробити: висновок кров.
Для порівняння перед новим роком з кумом були в лісі, попадаємо на сліди свіжих козів, Тризор без роздумів пішов і чую в потоці вереск страшний (голос раз видавав грубий, то тонкий, а деколи хриплий), так що який справжній не знаю. Кумів Джек якому вже більше року і в лісі біліше ніж я буваю, пішо в зад гусь, і через хвилин пять вернувся в правельний напрям.
У мого брата РГ (був, бо пропав), брат кумового Джека, в 10 місяців вже був справжній роботяга, а Джеку ще тепер до нього далеко.
Висновок - КРОВ, проте немаловажно увага мисливця.
Років 10 тому у мене був естонець Люкс, всі називали Люка, коли я з ним виходив у ліс то він йшов у пошук і поки не знайшов звіря, то не вертався, в нагінку з ним не потрібно було йти, пуска тільки робив пару кроків для напрямку. Такий пошук - це теж кров.

ВЕСТ ПИСАВ:

Яка б кров не була,але якщо такого пса закрити у вольєр і не випускати з нього також нічого не буде.Робота з собакою також має не мале значення.І в перші роки треба добре попотіти щоб виховати собаку для себе.Та я з своїм спанієлем не раз по камишах юзав,що аж язик на бороду вилазив поки домігся нормальної роботи.І яка б породе не була потрібна праця щоб виховати собаку.В Єгеря будутьпрекрасні собаки,бо в ліс ходять вже від малого і звіра бачать.Але ото буде як вони з кабана будуть на білку переключатись. То вже буде "робота" генів.
Останнє редагування: 16/03/2009 17:54 від vasyl eger.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 18:00 #2978

більше згіден з ВЕСТОМ .

бо коли ви візьмете песика від чемпіонів . і будете мало виділяти часу йому при вихованні натаскуванні .
а більшість часу буде на ланці чи волєрі то що той пес буде гнати ???? і як ???
маю такєх багато прикладів .

і навпаки коли бідний єгерь-селянин -лісоруб ... купит чи подарують ЯКОГО небудь гібрида шавку ...
але той селянин щодня виховує свого БРОВКА бере у ліс .поле... і ці пси часто працюють досить добре і без задатків батьків - КРОВІ чемпіонської....

...
За пост подякували: strilok

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 21:29 #2985

B)ci ci:laugh:
  • amur
  • Поза форумом
  • Досвідчений ловчий
  • Постів: 97

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 21:47 #2988

Cвою думку я вже висловив в пості Мисливця...
Кожен з нас( маю на увазі ті що вже висловлювалися) в чомусь правий.
Досвід мабуть є.
Я ,наприклад, соб вже тримаю років 20.
Були різні, і від чемпіонів і ні.Були і чемпіони.
Породи також різні( і лягаві(курцхаари) і вельштерьєри, і службові) тому маю таку думку.
Почну на прикладі нім. лягавих: хлопці без крові ніде не попреш.
Ні про яку стойку навіть не буде мови, і праця в камиші буде не довгою і ...
А злобу до звіра норників де взяти?Як батьки в нору не лізли, то дуже мала
ймовірність що потомки будуть працювати так як дійсно потрібно!!!
В залежності яку мету переслідує мисливець, що хоче від соби, що від неї чекає.
Якщо ходити тільки по лісі гриби збирати то можна і без кровей.Не завжди, правда Ваша.
А про гончаків навіть мова не йде без робочих (читай породних ) батьків.
Приклад з Мисливцем (форумчанином)- від його гончака собі щенят беруть його друзі!
Чомусь на базар не йдуть...
Бо знають і бачуть як батько працює.
А 20% що я залишив на виховання мисливського собаки(нагонку, натаску і Т.Д.) просто виглядають малою цифрою!
Кожен знає скільки праці треба вложити мисливцеві в свого помічника!!!!
Але ця праця окупиться з лихвою , якщо в соби є задатки.
А як немає то хоч головою до стіни товчися, гарних результатів не буде...

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 22:34 #2998

Ніхто не говорить, що собакою не треба займатися.
Але є такі випадки, що як ти його не вчи, хоч з лісу не вилазь, а з нього нічого не вийде, може хіба щось примітивне.
А якщо песик непородистий і непоказний то це не значить що в ньому немає крові батьків, які могли бути прекрасними роботягами і це передалося характером, а не зовнішністю.
Кров і гени це головне. І тому можу сперичатись до зубів , бо так воно є.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 22:59 #2999

50*50 ясно що з йоркширським терєром на кабана ніхто не піде ,і собаку вибирають до виду дичини і стилю полювання.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 23:19 #3002

На таке можу частково поготись, правда я так думаю, що процентне відношення є плаваючим, більше задатків у песика - менше зусиль для натаски і навпаки. Але і у цьому що багато праці вкладаєш є своє задоволення, коли бачиш результат і аж душа співає.

Давайте розглянемо ще одне порівняння, коли собачка взагалі не в зуб ногою не береться, не хоче - таке можливе? Думаю можливе.
А є випадки коли песика перший раз візьмеш в ліс, навіть у віці 2-3 роки, він може спрацювати так би мовити. - Можете заперечити?

Тому важні обидва аспекти, з яких переважаючим є гени і кров.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 23:27 #3003

Так, кров, основне.
В мене є колега - вже пяту лайку міняє, хоче дешево попасти на гарну кров.
Але зараз вже зрозумів помилку.
Взяв дорослу суку з Карпат ( працює-супер) і буде лишати собі щеня...

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 16/03/2009 23:37 #3005

Та ніхто тут точно не визначає процентне співвідношення ролі крові і дресирування,мова їде про то що одно іншому не мішає,а в купі 100% задоволення.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 17/03/2009 20:55 #3048

А точно ніхто і не визначить.
В цьому пості просто кожен висловлює думку по темі.
В мене така точка зору - кров-основа мисливської собаки!
У когось інша.
Мені цікаво ,чим можна аргументувати думку: кров не основне, шавка також мисливець.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 17/03/2009 23:47 #3059

Та якщо вже аж так розібратись то якраз та шавка є самим універсальним мисливським псом.І це є основа всіх порід.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 17/03/2009 23:59 #3063

ostt написав(ла):
Так, кров, основне.
В мене є колега - вже пяту лайку міняє, хоче дешево попасти на гарну кров.
Але зараз вже зрозумів помилку.
Взяв дорослу суку з Карпат ( працює-супер) і буде лишати собі щеня...

от тут якраз видно що напевно ваш колега недопрацьовує з псами .

а коли взяв вже робочу то робить у нього .
побачиш з малим песиком в його руках .

нагадаю вам через пару років . а може вже і він щось підучивсі виховувати пса.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 01:37 #3071

Погоджуюсь з ostt на100%:"... кров-основа мисливської собаки!"
А від мисливця вимагається уміло розкрити всі якості, які були відібрані і закріплені в її предках і дістались їй у спадок.
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 01:39 #3072

Не завжди старання приносять результат, якого хочеться. Я б хотів, щоб мене навчили малювати, але задатків навіть маленьких я не маю, малій намалювати кота не можу. Скажіть скільки мені треба ходити в художню школу чи там куда ще, щоб стати художничком, замітьте не художником. А добра робота пса - це свого роду мистецтво.

Так що кров.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 01:54 #3074

емммммммм.

кров сама нічого незробить . мав лайок зазідносибірських 15р тому ПИЖ ТА ЛИСКА робили добре всі ще до тепер згадують там (пса вкрали ... сука недавно померла ...) от роздав щенят на пів району лісникам єгерям браконєрам ... і що в більшості неробили . поприпинали ніхто ними незаймавсі і 90 % псів не робили . і я собі лишив був 2 . мало ними займався -визнаю і теж нічого невийшло . 1 тупий а друга злякалась перепудилась у лісі і залишилась ....

... маю теперішніх кокерів -спанієлів . думаю що батьки були диванні в обох .
..але тут у мене в горах 500 кабанів і я з псами 24 години ... притравив і працюють по кабанах як кабанні пси хаха. там повикладав купу фото . а качки і невиділи ніколи .

у єгерів сусідів є БАВАРСЬКИЙ ГІРСЬКИЙ СЛІДОПИТ -- одна з найліпших раса для кровяного сліду .
привезені з АВСТРІЇ наййліпших кровей . і що з того як єгерь не до псів . постійно закриті в волєрі . зажиріли . ніхто ними не займався і незаймається ...
а у другого єгеря такий самий БАВАРИЦЬ на ланці сидить як сторожовий . і що з них . + такса теж на ланці...

псом треба займатись 365 днів . чи чемпіоном чи бровком .
За пост подякували: strilok

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 04:14 #3078

Я х не відкидаю нелегку працю кінолога!! Але.. Але..
Якщо, шавка "цахлить" по сліду, то гонить,вона, той малою дещицею генів яка дісталася їй від спільного з гончаком предка!!!
І ніякими стараннями , ти, не примусиш лайку віддавати голос по сліду, якщо в її генах заложено віддавати голос "по зрячому"!

Була у мене сука курцхара.
Дісталася вона ,мені вже ,в річному віці.
Худюча! забита! заглищена! занищена! ЖАХ! Всього боялась! Мале дитя підходило-- вона присідала і всицикалась! Що вона, натерпілась , можна ,тільки, здогадуватись!
І почалося. День у день, Ласка і турбота, ласка і турбота !
Борони Боже, підвищити голос, вона падала , щулилась і чекала побоїв!
Основні команди вона знала, потрібно було пробудити в ній інтерес до життя і відкрити те,що було закладено в її крові.
Через 4 місяці вона вже працювала по водоплаваючій. Шукала, виставляла з очерету, подавала (підбиту сороку) з води.
Але!! Відкритяя сезону показало, що моя собака боїться пострілу!!!!
Вирок!!!
Можливо, але не для мене!
Собака боїться пострілу, але бути в угіддях,розшукувати дичину їй подобається! Це приносить їй задоволення! Потрібно було пов*язати пристрасть, задоволення і постріл.
До кінця сезону я з собакою не полював. Всі мисливські дні я знаходився з собакою неподалік від місця полювання. Тобто тут, працює моя собака,шукає болотних курочок, чи деркача, а метрів за 150-200 полюють мисливці,лунають постріли. Спочатку ,це, її турбувало, а потім звикла. Поступово відстань скорочувалась , і на початку жовтня , з під моєї собаки взяли першу качку!
Після пострілу, сука злякалась, але побачивши на плесі качку, що в агонії била крильми, оговталась і чітко спрацювала,подавщи трофей.
Так закінчилось її перше поле.
Друге поле , ми полювали "на підрив", вона шукає, я стріляю. Якщо влучу,вона подає. На перельотах не полювали. Їй було "страшненько".
На третє поле ,"на перельотах", вона сиділа метрів за 10-15 від стріляючих.
Четверте-п*яте поля , вона була повноцінною мисливською собакою. З певними недоліками, але мене влаштовувало.
Висновок: щоб щось з собаки вийшло, треба працювати. Але працювати потрібно з кровними собаками!

Р.S. Вказівником до проробленої роботи було художнє оповідання Алєксєя Лівєровского "Дважды рождённая".
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.
За пост подякували: Olekcandro

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 04:22 #3079

та згіден з вами ОЛЕФ
але є велика різниця а мож сказати РІЗНІ ПОЛЮВАННЯ з лєгавими по перу .
це потрібні спеціальні породи і не всі ітак будуть робити .

у норних інше .

у хортів інша вимога .

а є інші види полювання і вимоги до псів --це звірові пси чи як гнати зайця .козу . кабана . --хоч гавкнути пару раз. хехе .

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 10:51 #3082

Бачу що Я задав гарну тему для дискусії.Всеж головне від мисливця це витримка і любов до собаки,а також йти на самопожертву при вихованні малого щеняти.Я свого пса дуже часто водив в угіддя де він майже самостійно сам доходив і відшліфовував свою майстерність моя роль була тільки в тому щоб заохочувати його коли він зісколювався зі сліду і коли він хотів вже кидати гонного звіра.Для натаскування головна наполегливість і хочаб примітивні знання повадок звіра і місця його ймовірних лежок чи знати як він частіше дурить собаку

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 12:10 #3085

Не завжди старання приносять результат, якого хочеться. Я б хотів, щоб мене навчили малювати, але задатків навіть маленьких я не маю, малій намалювати кота не можу. Скажіть скільки мені треба ходити в художню школу чи там куда ще, щоб стати художничком, замітьте не художником. А добра робота пса - це свого роду мистецтво, і якби не старався з нього теж може вийти художничок, а не ХУДОЖНИК, навіть якщо ти вкладаєш в нього усю душу, треба задатки (КРОВ)- червону, червону.
Останнє редагування: 18/03/2009 12:13 від WAWA.

RE: Задатки батьків - КРОВ чи праця мисливця . ? 18/03/2009 14:48 #3089

Ти хочеш сказати що кожна родина художників на світ мала б приводити ще кращих художників?Знаєш як би змінилося наше суспільство як би так було,в нас були б генетичні художники,будівельники,вчителі,медики,техніки ітд,ітп. Ні один вчений не розсортує гени і не складе з них "ідеал",завжди буде побічний ефект. Такщо 50*50
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Модератори: Myron
Час створення сторінки: 0.67 секунд

  • Продана. Далі...