• 1
<--

ТЕМА: Посвячення у мисливці

Посвячення у мисливці 19/08/2008 20:44 #299

У наддністрянських селах Прикарпаття відроджують давні традиції посвячення у мисливці.

Лісову тишу пронизує гавкіт собак, чути тріск гілок під чоботами мисливців, а згодом у небо піднімається дим від вогнища. „Господи Боже, що всіма лісами і нетрями володієш, усю звірину знаєш і нам її даєш, благослови полювання, нам на пожиток, Тобі на прославу!”, - зринає в небо під шум Дністра древня, напевно ще з язичницьких часів збережена, молитва. Так вперше звертаються до Бога і природи підлітки та молоді чоловіки, яких щойно прийняли до товариства стрільців (мисливців—авт.). На відродженому дійстві, що відбувалося у прикарпатському селі Буківна Тлумацького району, побувала кореспондент „Експресу”. ...До хати найстаршого і найповажнішого ловця, 82-річного Петра Онищука стрільці з Буківни та навколишніх сіл Прикарпаття й Тернопільщини з’їжджаються та сходяться на світанку. Четверо кремезних чоловіків у камуфляжах та троє молодих хлопців, яких сьогодні посвячуватимуть у мисливці, залишають на подвір’ї собак, та кладуть у коридорі рушниці. „Слава Йсу, батьку”, - ледь нахиливши голови, вітаються із паном Петром. Той усіх обводить мудрим поглядом, на очах — сльози. Але його метка господиня, щоб розігнати смуток, швидко накриває на стіл та припрошує до чарки. Першу п’ють за здоров’я „батька”. Другу спорожнюють мовчки за упокій душ усіх померлих мисливців, дехто поважно хреститься. Третю належить випити за майбутніх ловців. Їм наливають найбільше, десь по 200 грам вогняної оковитої домашнього виробництва. „Стрілець повинен бути здоровим і витривалим, - каже буківнянець Роман Рибчин. – Якщо хлопці після спожитого не зможуть встати, верзтимуть дурниці, або йтимуть, похитуючись,— то не бути їм ловцями”. Але молодики виявилися загартованими — склянки вмить спорожніли. Через півгодини вирушаємо до лісу. „Батько” ще доволі бадьорим кроком йде попереду. Поблизу урочища Ченче, на місці давньоруського поселення Биковен (звідки й пішла назва села Буківна — авт.) Роман Рибчин розпаковує рушниці „непосвячених”. „Подивимося, хлопці, що ви вмієте!”, – каже мисливець-старійшина. Так для Івана Королича, Олександра Козака та Володимира Кицала з Монастириського району Тернопілля розпочався справжній екзамен. Старші мисливці прикріпили до дерева кілька бляшанок. Добре оглянувши „мішень”, хлопці ставали на коліна обличчям до „батька”. Той клав їм на плече зброю, а вони мали влучити у бляшанку. Двоє поцілили одразу. Третій тільки після кількох спроб. Потім молоді чоловіки виконували найбезглуздіші завдання мисливців: лазили по деревах, повзали по-пластунськи, і... навіть гавкали разом із своїм собаками. Зі слів старого Онищука, колись геци” (жарти—авт.) були значно серйознішими. Майбутній стрільців протягом усього дня обсміювали, не давали їсти, тільки поїли горілкою, а то й могли штани подерти. Якщо хтось із хлопців ображався, то у товариство не приймали. Казали, що з нього справжнього стрільця не буде, бо то людина з „чорною душею”. „Ми всі тут однакові: і старі, й молоді, – навчав простих та давніх істин дід Петро. – Мусимо завжди допомагати один одному, ділитися хлібом і м’ясом, не мучити спійманого звіра, не нищити лісу. Хто заздритиме вправнішим, від того Бог взагалі відверне на полюванні щастя. Він жодного хвоста (кількість мисливських трофеїв тут рахують на хвости, тобто на шкури — авт.) не принесе”. Екзамен витримали всі. Але це тільки частина посвяти, бо через кілька днів хлопці підуть на справжнє полювання, де вони докажуть, хто на що здатен. А, якщо комусь пощастить вбити кабана, тоді „батько” візьме кілька гілочок ялиці, вмочить у кров убитої тварини та помастить чоло переможця і сам піднесе чарку. Це буде вияв найбільшої довіри та цілковите прийняття в мисливське товариство. ...Увечері, біля вогнища, за смачною юшкою, пшоняною кашею з м’ясом та 60-градусною горілкою, мисливці традиційно розказували свої побрехеньки, співали давні пісні та обговорювали майбутні лови зі своїми молодими товаришами.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, газета "Експрес"
Взято http://www.briz.if.ua/articles.php?aid=127
  • Taras1980
  • Поза форумом
  • Початківець
  • Постів: 10
Останнє редагування: 19/08/2008 20:48 від Taras1980.

RE: Посвячення у мисливці 28/08/2008 12:12 #321

Гарно , цікаво я навіть про таке не знав що існують такі традиції
  • korotkoff23
  • Поза форумом
  • Ловчий експерт
  • Постів: 161

RE: Посвячення у мисливці 30/08/2008 11:37 #342

Дуже добре. Так повино бути кругом.
  • КОЗАК
  • Поза форумом
  • Ловчий
  • Постів: 79

RE: Посвячення у мисливці 01/09/2008 11:47 #361

Згыдний традицыъ треба цынувати та передавати выд поколыння до поколыння!!!!
  • korotkoff23
  • Поза форумом
  • Ловчий експерт
  • Постів: 161

RE: Посвячення у мисливці 16/09/2008 03:13 #510

хахаха
добра традиція влупити 3 по 100 , та ще 60 %
.і іти у ліс стріляти по бляшанках ...хахахах
і лазити по деревах ...
знаю теж традиції і недуже мудрі( з мої точки зору )

RE: Посвячення у мисливці 16/09/2008 04:21 #511

з тутешнього форума як посвячують у мисливці
мені ЗОВСІМ НЕПОДОБАЄТЬСЯ .
незрозумієте що пишуть але на фото побачите що витворяють
на 1 ,2 сторінці .

cazadoresenaccion.mundoforo.com/1-vt498....rder=asc&start=0

:evil:

Ві:Посвячення у мисливці 12/03/2010 01:10 #23703

Пару стопариків по 200, а потім і різні випадки на полюванні
  • oleg1965
  • Поза форумом
  • Початківець
  • Постів: 17

Ві:Посвячення у мисливці 12/03/2010 17:45 #23726

Та не в горілці суть. а в традиціях які передаються.
Впевнений що старші товариші навчать їх і корисним речам.
А якщо колектив злагоджений то і браконьєр в угіддя не сунеться, і молодь навчать любити.
Ну, за силу.!
  • ahdg
  • Поза форумом
  • Ловчий
  • Постів: 42

Re: Посвячення у мисливці 12/02/2012 23:30 #69213

Для чого піднімати тему якій скоро два роки і вона фактично закрита
Хотів подивитись то посилання ,але у мене чомусь не відкриває .А про друге . я живу у сусідньому районі і чумусь у нас таких дивних звичаїв нема .Чесно , у нас взагалі нема офіційно ніяких звичаїв . Звичаї можуть бути в окремих низових товариствах , щось на подобі того , що було написано вище .Але це якась профанація на посвяту.Щось мені здається ,що язичники горівки і то 60 гр. ще на той час не мали .Це напевно був додаток до традиції з приходом на наші терени визволителів .Нам треба брати настоящі приклади з посвят і учитися і запамятовувати їх.А така ,як було написано вище , суперечить здоровому глузду .Іти на кабана ,махнувши чвертку оковитої,це то саме що у войну перед атакою наливали спирту .Хочете знати чому наливали спирту перед атакою ,а тому що при пораненні такого бійця ще було можна спасти він ніби був під анестезією .У нашому випадку виходить щось подібне. .А потім по фляшках ,анегдот.і в таке хтось має вірити.
Можу погодитися зі всім ,що там було написано ,крім вживання алкоголю і стрілянні по фляшках.Треба шукати кращі традиції .Ця не підходить.
  • Norik
  • Поза форумом
  • Ловчий експерт
  • ТОЗ -34 , ІЖ -18
  • Постів: 163
Останнє редагування: 01/11/2012 13:11 від LСергій. Причина: зайве цитування

Re: Посвячення у мисливці 14/02/2012 23:39 #69433

Так то і в тому то і діло що немає твердих вкорінілих традицій по прийому новачків в мисливські лави давайте їх класифікуємо ,вдосконалимо і застосуємо до новоприбулих членів клубу.

Re: Посвячення у мисливці 15/02/2012 15:27 #69517

Та тут старожили ніяк не можуть організувати однострій, а ти West вже хочеш новоприбулих членів клубу налякати!!!
  • Постів: 3142
Обов"язково читаємо ПРАВИЛА
............................................
  • Сторінка:
  • 1
Модератори: Myron
Час створення сторінки: 0.51 секунд

  • Продана. Далі...