• 1
  • 2
  • 3

ТЕМА: Звіт з Рівненщини.

Звіт з Рівненщини. 05/06/2009 13:31 #5929

Колись, на одному з ресурсів,обговорювалось які мають бути звіти.
Висловлювались різні думки. Я притримуюсь думки, що цікавіше читати звіт, у формі невеличкого художнього твору, а не сухої статистики.
І ось , я пропоную , вашій увазі, власний опус ( бо назвати це твором мені недозволяє вроджена скромність)
Цей звіт вже викладався на "ОиР". Але потім, через технічні проблеми, зникли повідомлення за два місяці і мій звіт пішов у небуття. А так хочеться потішити власне марнославство. розумію , що слави Хемінгуея мені недосягти ніколи, але все таки...
Ось , власне, і звіт.

Запізнілий звіт про минуле Відкриття і не тільки.
Частина 1.
Епіграф
„Семьёй охотников, всегда, готовых к бою,
Зайчёнка потравить,собрались мы гурьбою.”
(Жан-Батист Мольер пьеса «Докучные»)

(....правда, в оригіналі „Оленя” а не „зайчёнка”,але ,я думаю добірне товариство пробачить мені таке непоштиве ставлення до класика)

Основа нашої мисливської компанії це: троє однокласників-я, мій Кум,та Валентин(підпільне псевдо „Погранічнік”), а ще колега Погранічніка-Ігор. Є у нас собаки: моя „нелегалка” ,бо немає документів, курцхар Герда і „дипломована спеціалістка” дратхар Ельза –Валентина. Час від часу до нас приєднуються хтось із наших знайомих, когось з нас запрошують в інші колективи. Іноді ми полюєм по-одинці. Але переважна більшість наших виходів в поле –спільні.
Довгоочікувану першу неділю листопада ми зустрічали втрьох. Кум поїхав на Вінниччину до тещі „полювати” в тещиному хлівчику на „полярного”(бо білий) кабана.
Виїхали затемна. Хоч їхати недалеко, але провсяк випадок.
Випадок не заставив себе чекати - в старенькому "Гольфі" відмовив вентилятор і радіатор закипів. Довелося чекати. Коли ми дісталися до місця призначення, вже було досить пізно.
Швиденько зібрались . Вийшли на околицю села. Вирішили перейти ближні городи і далі вже прочісувати територію.
Ледь пройшли з десяток метрів, як почули постріл. Повернули на звук . За ближнім пагорбом побачили трьох місцевих мисливців, один з них тримав в руках русака. Зайця добули на пустирі, густо порослим бур’яном суцвіття якого були схожі на кріп. Ми підійшли, привітались розпитали звідки вони ідуть, щоб не топтати їхні сліди, і пішли далі . Але скільки ми не ходили --- результату не було.
І ось, при перевірці пасовиська, я переступав через невеличкий кущик ожини. Ті-і-ільки підняв ногу як прямо з з-під ноги вискакує вухань. Поспішний дублет і заєць набираючи швидкість вискочив на польову дорогу і зник за поворотом. Правда, кажуть, що коли цей заєць біг, він озирався і комусь тицяв дулі, але я думаю, що це наклепи недоброзичливців. Якби там не булО, але свій шанс я не використав .
Ми прочісували поле за полем. Перевіряли ті місцини де піднімали зайчуків минулого сезону. Результат – нуль. Ось ми підійшли до поля, яке було не переоране а оброблене культиватором.
Поле приємно зеленіло, чи то озиминою, чи то так рясно зійшло зерно-падалиця. З нашої точки зору поле було безперспективне. Тому ми вирішили швиденько його перетнути і пошукати удачі на лузі серед кущів верболозу. Але не встигли ми зробити й десяток кроків як вискочив заєць. Пролунав постріл , вухань перевернувся через голову і затих. Це Валентин продемонстрував свою влучність. Від звуку пострілу підійнявся ще один заєць , але до нього надто далеко і тому ми не витрачали набоїв.
Два зайця один за Одним ?? Це багатообіцяюче!! Потрібно перевірити це поле ретельніше!
Витягнувшись в шеренгу рушаємо далі. Пройшли метрів сто. Вискакує ще один! Ігор стріляє—купа вибитого пуху, а заєць не знижуючи швидкості летить у напрямку невеличкої річечки . Наші собаки-- за ним. Спочатку „по-зрячому”, а потім по сліду. Своїх собак знаходимо на березі . Вони нишпорять біля бобрячої греблі. Чи вони самі слід загубили, чи запах бобрів їм все перебив? Не знаю.
Забираємо собак. Звертаємо увагу на те, що знаходимось на кордоні угідь різних мисливських товариств. Щоб не виникло непорозумінь повертаємось назад. Треба ж перевірити те перспективне поле!! По дорозі прочісуємо острівець бур’яну. На виході з острівця вискакує заєць. Цього разу Ігор не схибив.
Більше дичини ми не бачили ,хоч ходили ще багато!
Підсумок відкриття : бачили—п’ятьох, стріляли--- по чотирьох, взяли—двох.
Через тиждень.
Наступна неділя
Дійові особи : ті ж, плюс мій Кум і ще один мисливчик Микола.
Традиційно Гольф Погранічка зламався перед місцем висадки. Ми покинули машину і пішли в поле. З восьмої до десятої годин ми прочесали не один гектар –НОЛЬ !!
По оранці ходити було досить важко, під верхньою твердою замерзлою скоринкою була мокра земля , яка наліплювалась на чоботи. Поки ми перетнули останнє поле , ми добряче упріли. З мокрими спинами і чубами ми зупинилися на покинутому хуторищі на маленький перекус.
І ось тут я оцінив термобілизну, яку купив на передодні. Вітер того дня був рвучкий і холодний . Він продував наскрізь. І як тільки ми присіли біля „столу”, мої товариші почали мерзнути --- вологі від поту футболки робили свою „чорну справу”. Я ж, в термобілизні, сидів собі як дядько !!
За дружньою чаркою влаштували коротеньку нараду.
Вирішили шукати зайця не на полях чи городах,а на пасовиськах і по берегах річечок. І в першому ж урочищі ми вигнали зайця. Правда, він спритно стрибнув в рівчачок і показався на очі поза зоною пострілу, але ми мали підтвердження правильності нашої тактики.
Потім ще один піднявся далеко від нас. І ось ,нарешті, від Ігора вискочив вухань, Ігор віддублетився, я трішки підправив, і мій перший трофей в цьому сезоні ховається в мій рюкзак. Коли вже вдома білував, виявив,що Ігор влучив в задню ногу ,я в голову і шию.
Невдовзі ми закінчили полювання і повернулися до автомобіля, щоб завидна спробувати його відремонтувати.
Це нам вдалося досить швидко і після обіду ми були по домівках .
Вдома оббілував зайця, випив міцної кави , а потім я подумав: „А чи не вискочити мені на вечірній льот???
Але це вже інша історія.
Далі буде
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.
Останнє редагування: 07/06/2009 03:09 від OlaF.

RE: Звіт з Рівненщини. 05/06/2009 14:26 #5933

Запізнілий звіт про минуле Відкриття і не тільки.
Частина 2.
Продовження.
Епіграф.
„ …Чи знаєш , він який парнище ?
На світі трохи єсть таких …”
( Іван Котляревський „ Енеїда”)

Напередодні, в суботу я з сином ходив на вечірню зорьку . Льот був непоганий , але найвдаліше місце вже було зайняте. На нас же качки налетіли лише двічі. З нашої сторони постріли були не зовсім результативні , а точніше сказати зовсім не результативні.
Річ у тім, що я намагаюсь прищепити синові своє захоплення. Вперше він поїхав зі мною на полювання в неповних чотири роки. І ось тепер , коли він став досить міцний для рушниці дванадцятого калібру, він опановує стрільбу по літаючих цілях. В суботу нам не поталанило і ми сподівались , що у неділю нам посміхнеться удача.
На місце ми прибули завидна. склав свою то зівку . Зарядив самокрутом №3 і передав рушницю сину.
Так ми і стояли : попереду він зі зброєю , за його спиною я , щось підказуючи і контролюючи можливий напрям пострілу.
Із сутінками розпочався льот. Качва налітала парами і поодинці. Син стріляв , але не влучав і це його дуже засмутило . Він підупав духом і вже почав пропускати качок без пострілу. Я сказав йому: „Васильку, не хвилюйся . Не шкодуй набої , але постріл роби свідомо , не в запалі. Ти маєш розуміти що ти робиш.” А сам подумав : „ Як легко давати поради які і сам не завжди виконуєш !”
І ось до нас „ на штик” підлітає табунець качок , десь з десяток голів. Василько прикладається до рушниці і починає вицілювати. Тихенько кажу: „Пропускай і стріляй „в угон”. Він опускає зброю, слідкує за качками, повертається на 180 градусів. Я : „Накривай стволами і бий!! Лунає постріл. І я бачу як дві штуки каменем падають на землю!!!!
Ну геть ,як в анекдоті : „один постріл --- двоє лежать”!!
Наша собака кидається , подає одного. Я забираю , відправляю її за другим . Він десь поруч, чути як в темноті він б’є крильми. Герда подала й другого. Це були два здоровенних крижня з помаранчевими лапами і темно-зеленими головами.
„Синище!! Ти молодчина!! Подивись, які красені!!”—горлав я не тямлячи себе .
Підійшов Василько. Він не вірив своїй удачі . Закинувши рушницю на плече він попросив: „Покажи їх.” Я передав йому качурів. Помітив , що руки у мене забруднені качиною кров’ю і згадав , що колись читав про обряд посвячення в мисливці.
„Васильку! Зніми шапку і прибери чуба з лоба .”
Він виконав. Вказівним пальцем я качиною кров’ю намалював йому на лобі хреста.
Промовив : „Посвячую тебе в мисливці!” І щось стисло мені горло. Я мовчки обійняв свого сина , а по моїй щоці покотилась скупа , чоловіча сльоза.
Можливо зі сторони це видавалось занадто пафосно, чи якось награно і неприродно , але мені дуже хотілось , щоб Василько запам’ятав це на все життя .І якщо він перейме від мене моє захоплення, щоб і посвята була від мене.
Якийсь я стаю сентиментальним ???!
Мо' cтарію?!?!

  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.
Останнє редагування: 07/06/2009 03:11 від OlaF.
загрузка...

RE: Звіт з Рівненщени. 05/06/2009 14:58 #5935

Супер звіт, супер полювання і супер ТАТО

RE: Звіт з Рівненщени. 05/06/2009 15:01 #5936

ну гарно написано (все ще не прочитав бо робота )
гарно

RE: Звіт з Рівненщени. 05/06/2009 20:25 #5952

На відкриття по зайчику , немов з Вами пройшовся...

Чітко бачив і поле після культиватора, і береги річки з мелькаючими вухами!

А термобілизна і мене зігріла ( це , бува, не реклама ?).

А коли Ви описали постріл в догонку по качках і подальші свої( і Вашого сина) дії- я відчув ту ж силу почуттів, що Вам горло стискала!!!

І у нас діти ростуть....

МОЛОДЕЦЬ

От такі звіти-розповіді мені дуже подобаються

Так тримати.

RE: Звіт з Рівненщени. 05/06/2009 23:28 #5959

Побільше б таких моментів в житті.Молодці.

RE: Звіт з Рівненщени. 06/06/2009 21:27 #5994

привіт землякам, сам з Рівенської обл. але от стаю мисливцем правда на Львівщині, де в основоному полюєте?
  • Sergiyko
  • Поза форумом
  • Початківець
  • Постів: 4

RE: Звіт з Рівненщени. 07/06/2009 02:30 #6003

Привіт! На зайця в Гощанському р-н , на "перо" у Рівненському.
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Звіт з Рівненщени. 07/06/2009 20:51 #6034

Де саме в Гощанському? Я родом з Гощанського, але рідко там буваю. Тільки проїздом.
  • nadyk
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 2391

RE: Звіт з Рівненщени. 07/06/2009 23:06 #6045

Посягва
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Звіт з Рівненщени. 07/06/2009 23:25 #6048

Я в Томахові буваю. Правда, на полювання рідко туда приїзджаю - не вистачає часу. Хоча, там не погані є місця. Особливо на болотну курочку з дратиком. Красотааааа!!!!!
Хлопці говорили, що і зайчик є трошки.
  • nadyk
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 2391

RE: Звіт з Рівненщени. 08/06/2009 00:43 #6057

Вже рік, як Гощанський р-н відділився від УТМР. Буде менший мисливський прес. Правда хлопці з Бабина жалілися , що охоронці з" Райз" і "Торгового Дому" ,під виглядом охорони цукрових буряків фарять, але надіюсь, що цей рік буде кращий.
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Звіт з Рівненщени. 08/06/2009 00:51 #6059

Як відділився?

Створено щось нове, чи все перейшло в Лісівник, чи Приватне МТ?

RE: Звіт з Рівненщени. 08/06/2009 01:11 #6060

Ні.Створено самостійне товариство мисливців.Забрали назад , у своєму районі, землі які обласне УТМР віддало ФМСУ. Почала працювать єгерська служба, мене особисто перевіряли 2 рази. Да і місцеві мисливці вважають за потрібне підійти і запитати , чи маємо ми право полювать в їх угіддях, ми ж з Рівного приїзджаєм. Взагалі видно наміри покращити ситуацію.
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Звіт з Рівненщени. 08/06/2009 01:52 #6061

Тоді ще одне ( можливо) питання: як карточки берете?
Чи Ви є членом цього товариства...

Яка ціна ( чи є різниця)не для місцевих мисливців?

RE: Звіт з Рівненщени. 08/06/2009 02:55 #6064

Так, ми вступили в товариство.
Минулого сезону ,чужим, не продавали.
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Звіт з Рівненщини. 08/06/2009 13:11 #6068

Правильно,чужим будуть продавати коли звіра стане більше.

RE: Звіт з Рівненщини. 10/06/2009 20:05 #6134

А взагалі планують продавати картки не місцевим мисливцям, чи обов"язково на одне -два полювання вступати в Гощанське товариство? Я в цьому році не планую туда їхати, а потім може і пощастить з"їздити.
  • nadyk
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 2391

RE: Звіт з Рівненщини. 10/06/2009 23:01 #6139

nadyk написав(ла):
А взагалі планують продавати картки не місцевим мисливцям, чи обов"язково на одне -два полювання вступати в Гощанське товариство? Я в цьому році не планую туда їхати, а потім може і пощастить з"їздити.

Незнаю. Буду їхати платити внески, то про все розпитаю.
  • OlaF
  • Поза форумом
  • Ловчий професіонал
  • Постів: 635
"Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову"
Ліна Костенко.

RE: Звіт з Рівненщини. 11/06/2009 00:38 #6167

А які зараз внески по організаціях?
  • 1
  • 2
  • 3
Модератори: Myron
Час створення сторінки: 0.78 секунд